Сурогат мајчинство во Холандија Слика

Сурогат мајчинство во Холандија

Бременоста, за жал, не е прашање на секаков родител кој има желба да има деца. Покрај можноста за посвојување, сурогат-мајчинството може да биде опција и за намерниот родител. Во моментот, сурогат-мајчинството не е регулирано со закон во Холандија, што го прави нејасен правниот статус и на наменетите родители и на сурогат мајката. На пример, што ако сурогат-мајката сака да го задржи детето по раѓањето или намераните родители не сакаат да го земат детето во своето семејство? И, дали вие автоматски станувате законски родител на детето при раѓање? Оваа статија ќе одговори на овие прашања и на многу други за вас. Покрај тоа, се дискутира за нацртот „Бил за дете, сурогат мајчинство и родителство“.

Дали е дозволено сурогат мајчинство во Холандија?

Практиката нуди две форми на сурогат мајчинство, и двете се дозволени во Холандија. Овие форми се традиционални и гестациски сурогат мајчинства.

Традиционално сурогат мајчинство

Со традиционалното сурогат мајчинство, се користи сопственото јајце на сурогат-мајката. Ова резултира во фактот дека со традиционалното сурогат мајчинство, сурогат мајката е секогаш генетска мајка. Бременоста се јавува со оплодување со сперма на посакуваниот татко или донатор (или се носи природно). Нема посебни законски услови за вршење на традиционално сурогат мајчинство. Покрај тоа, не е потребна медицинска помош.

Гестациско сурогат-мајчинство

Од друга страна, медицинска помош е неопходна во случај на гестациско сурогат-мајчинство. Во овој случај, ектопичното оплодување прво се изведува со помош на ИВФ. Последователно, оплодениот ембрион се става во матката на сурогат-мајката, како резултат на што во повеќето случаи не е генетска мајка на детето. Поради неопходната медицинска интервенција, строгите услови се применуваат на оваа форма на сурогат мајчинство во Холандија. Овие вклучуваат дека и двајцата наменети родители се генетски поврзани со детето, дека има медицинска потреба за наменетата мајка, дека самите наменети родители наоѓаат сурогат мајка и дека и двете жени спаѓаат во возрасните граници (до 43 години за донатор на јајца и до 45 години за сурогат мајка).

Забрана за унапредување на (комерцијално) сурогат мајчинство

Фактот дека и традиционалното и гестациското сурогат-мајчинство се дозволени во Холандија не значи дека сурогат-мајчинството е секогаш дозволено. Навистина, Кривичниот законик пропишува дека е забрането унапредување на (трговско) сурогат мајчинство. Ова значи дека ниедна веб-страница не смее да рекламира за да се стимулира понудата и побарувачката околу сурогат-мајчинството. Покрај тоа, наменетите родители не смеат да бараат сурогат-мајка јавно, на пр. Преку социјалните мрежи. Ова исто така важи и обратно: сурогат-мајка не смее да бара наменети родители во јавноста. Покрај тоа, сурогат мајките не можат да добијат никаков финансиски надомест, освен за (медицинските) трошоци што ги прават.

Договор за сурогат мајчинство

Ако се избере сурогат-мајчинство, многу е важно да се направат јасни договори. Обично, ова се прави со изготвување договор за сурогат мајчинство. Ова е договор без форма, така што може да се направат сите видови договори и за сурогат мајка и за наменети родители. Во пракса, таквиот договор е тешко да се спроведе законски, бидејќи се смета дека е спротивен на моралот. Од оваа причина, доброволната соработка и на сурогат и на наменети родители во текот на процесот на сурогат мајчинство е од голема важност. Сурогат-мајка не може да биде обврзана да се откаже од детето по раѓањето и наменетите родители не можат да бидат обврзани да го земат детето во своето семејство. Поради овој проблем, наменетите родители сè повеќе избираат да бараат сурогат-мајка во странство. Ова предизвикува проблеми во пракса. Ние би сакале да ве упатиме на нашата статија за меѓународно сурогат мајчинство.

Правно родителство

Поради недостаток на специфична законска регулатива за сурогат-мајчинство, вие како намерен родител автоматски не станувате законски родител при раѓањето на детето. Ова е затоа што холандскиот закон за родителство се заснова на принципот дека мајката родилка е секогаш легална мајка на детето, вклучително и во случај на сурогат мајчинство. Ако сурогат мајката е омажена за време на раѓањето, партнерот на сурогат мајка автоматски се препознава како родител.

Затоа, следната постапка се применува во пракса. По раѓањето и (легитимната) изјава за тоа, детето - со согласност на Одборот за заштита и грижа на децата - е интегрирано во семејството на наменетите родители. Судијата ја отстранува сурогат мајката (а можеби и нејзиниот сопруг) од родителскиот орган, по што наменетите родители се назначени за старатели. Откако родителите ќе се грижат и ќе го одгледуваат детето една година, можно е да го посвојат детето заедно. Друга можност е наменетиот татко да го признае детето или да му биде утврдено законски неговото татковство (во случај сурогат мајката да не е омажена или родителството на нејзиниот сопруг да биде одбиено) Наменетата мајка може да го посвои детето по една година воспитување и грижа за детето.

Нацрт-законодавен предлог

Нацртот „Предлог-закон за дете, сурогат мајчинство и родителство“ има за цел да ја поедностави горенаведената постапка за стекнување родителство. Врз основа на ова, исклучок е вклучен во правилото дека родилката е секогаш легална мајка, имено со доделување на родителство по сурогат-мајчинство. Ова може да се организира пред зачнувањето со посебна постапка за молба од сурогат-мајка и наменети родители. Мора да се достави договор за сурогат мајчинство, кој судот ќе го испита во светло на законските услови. Овие вклучуваат: сите страни имаат возраст на согласност и се согласуваат да преземат советување и дека покрај тоа, еден од наменетите родители е генетски поврзан со детето.

Доколку судот ја одобри програмата за сурогат мајчинство, наменетите родители стануваат родители за време на раѓањето на детето и затоа се наведени како такви во изводот за родените на детето. Според Конвенцијата на ООН за правата на детето, детето има право да знае за сопственото родителство. Од оваа причина, се формира регистар во кој се водат информации што се однесуваат на биолошко и законско потекло, доколку се разликуваат едни од други. Конечно, нацрт-законот предвидува исклучок од забраната за медијација на сурогат мајчинство, ако тоа го спроведува независно правно лице назначено од министерот.

Заклучок

Иако (некомерцијално традиционално и гестациско) сурогат мајчинство е дозволено во Холандија, во отсуство на специфични регулативи, тоа може да доведе до проблематичен процес. За време на процесот на сурогат-мајчинство, вклучените страни (и покрај договорот за сурогат-мајчинство) зависат од меѓусебната доброволна соработка. Покрај тоа, не е автоматски случај наменетите родители да добијат законско родителство над детето при раѓање. Нацрт-законот со име „Дете, сурогат мајчинство и родителство“ се обидува да ги разјасни правните процеси за сите вклучени страни со обезбедување законски правила за сурогат мајчинство. Сепак, парламентарното разгледување на ова, најверојатно, ќе се случи само во следното владеење.

Дали планирате да започнете програма за сурогат мајчинство како наменет родител или сурогат мајка и дали сакате дополнително да ја регулирате вашата правна позиција договорно? Или ви е потребна помош за да добиете законско родителство при раѓањето на детето? Потоа ве молиме контактирајте Law & More. Нашите адвокати се специјализирани за семејно право и се задоволни што се на услуга.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.