Основање транспортна компанија Image

Започнување транспортна компанија? Еве што треба да знаете!

Вовед

Секој што сака да основа компанија за транспорт, ќе треба да биде свесен за фактот дека тоа не може да се направи преку ноќ. Пред да започнете транспортна компанија, прво ќе мора да се соочите со дарежлива количина на документи. На пример: на секоја компанија која се занимава со професионално превоз на стока по пат, т.е. секоја компанија што превезува стока (по пат) против плаќање и по нарачка од трети лица, има потреба од „Евровергринг“ (евро-дозвола) во случај да се случи превозот со возила со носивост поголема од 500 кг. Добивањето на дозвола од ЕУ бара некои напори. Кои чекори треба да се преземат? Прочитајте го овде!

Дозвола

За да се добие евро-дозвола, дозволата мора да се примени во NIWO (Холандска национална и меѓународна организација за патен транспорт). Како што е наведено во воведот, потребна е дозвола за национален и меѓународен превоз со возила со капацитет на товар поголема од 500 кг. Транспортна компанија со лиценца мора да има најмалку едно возило, за кое мора да се издаде сертификат за лиценца. Со сертификат за лиценца на одборот, возилото може да превезува стока во рамките на ЕУ (со неколку исклучоци). Надвор од ЕУ, потребни се други дозволи (на пример, дозвола CEMT или дополнително овластување за возење). Евро-дозволата важи за период од 5 години. По овој период, дозволата може да се обнови. Во зависност од видот на транспортот (на пример, транспорт на опасни материи), можно е да се потребни и други дозволи.

Потребно

Постојат четири главни услови што треба да бидат исполнети пред да се издаде дозвола:

  • Компанијата мора да има вистински естаблишмент во Холандија, што значи вистински и постојан естаблишмент. Покрај тоа, и како што веќе споменавме, мора да има барем едно возило.
  • Компанијата мора да биде кредибилитет, што значи дека компанијата има доволно количество финансиски средства на располагање за да се обезбеди нејзино полетување и континуитет. Поточно, ова значи дека капиталот на компанијата (во форма на ризичен капитал) мора да биде најмалку 9.000 евра во случај компанијата да работи со едно возило. За секое дополнително возило треба да се додаде дополнителен износ од 5.000 евра. Како доказ за кредитната способност, треба да се достави (отворен) биланс и евентуална изјава за актива, како и изјава на сметководител (РА или АА), член на НОАБ или член на регистарот на сметководители (' Регистрирај ги белградските администратори “). Постојат некои специфични барања за оваа изјава.
  • Покрај тоа, одговорното лице за транспортните активности (управителот на транспортот) мора да го докаже своето надлежност со производство на призната диплома „Ondernemer beroepsgoederenvervoer over de Weg“ (слободно преведено: „Професионален превоз на стоки претприемач по пат“). Оваа диплома има неколку „ракави за рака“, бидејќи може да се добијат само со полагање на шест испити организирани од одредена гранка на ЦБР (холандската „Централна канцеларија за вештини за возење“). Не мора секој менаџер за транспорт да ја стекне оваа диплома; има понизок лимит на еден менаџер со диплома. Покрај тоа, постојат голем број на дополнителни барања. Менаџерот за транспорт мора на пример да биде жител на ЕУ. Управителот на транспортот може да биде директор или сопственик на компанијата, но оваа позиција може да ја пополни и „надворешно“ лице (на пример овластен потписник), сè додека NIWO може да утврди дека управителот на транспортот е трајно и всушност водење на транспортните активности и дека постои вистинска врска со компанијата. Во случај на „надворешно“ лице, потребен е „вртежен вакубекваамхејд“ (слободно преведен: „изјава за придонес на надлежност“).
  • Четвртиот услов е дека компанијата мора да биде доверба. Ова може да го покаже гласот „Веркларинг Омрент Гедраг“ (VOG) NP en / of RP ”(потврда за добро однесување за физичко лице (НП) или правно лице (РП)). VOG RP е потребен во случај на правно лице во форма на холандско БВ, Воф или партнерство. Потребна е VOP NP во случај на единствена сопственост и / или менаџер за надворешен транспорт. Во случај на директори кои не живеат во Холандија и / или кои не се во сопственост на холандска националност, треба да се добие посебна VOG NP во земјата на живеење или националност.

(Други) основи за одбивање

Евра дозволата може да биде одбиена или повлечена кога ова го советува Бирото Биоб. Ова на пример може да биде случај кога постои можност дозволата да се користи за криминални активности.

апликација

Дозволата може да се примени преку дигиталната канцеларија на NIWO. Дозволата чини 235 €, -. Сертификатот за лиценца чини 28.35 €. Покрај тоа, годишна такса од 23,70 € се наплатува за сертификат за лиценца.

Заклучок

За да се формира компанија за транспорт во Холандија, треба да се добие „Евровергринг“. Оваа дозвола може да се издаде кога ќе се исполнат четири услови: мора да има вистински објект, компанијата мора да има кредибилитет, управителот на транспортот треба да биде во сопственост на диплома „Ondernemer beroepsgoederenvervoer over de weg“ и компанијата треба да биде доверлива. Освен што не ги исполнуваме овие услови, дозволата може да се одбие кога постои ризик дека дозволата ќе биде злоупотребена. Трошоците за апликација се 235 €, -. Сертификат за лиценца чини 28.35 €.

Извор: www.niwo.nl

Контакт

Доколку имате дополнителни прашања или коментари по читањето на овој напис, слободно контактирајте го г-дин. Максим Ходак, адвокат при Law & More преку maxim.hodak@lawandmore.nl или г-дин. Том Меевис, адвокат во Law & More преку tom.meevis@lawandmore.nl или јавете ни се на +31 40-3690680.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.