Задржување на насловот Слика

Задржување на правото на сопственост

Сопственоста е најсеопфатното право што едно лице може да го има во добро, според Граѓанскиот законик. Како прво, тоа значи дека другите мора да ја почитуваат сопственоста на таа личност. Како резултат на ова право, сопственикот треба да утврди што ќе се случи со неговата стока. На пример, сопственикот може да одлучи да ја пренесе сопственоста на своето добро на друго лице преку договор за купопродажба. Сепак, за валиден трансфер мора да бидат исполнети голем број законски услови. Условот што на крајот ја пренесува сопственоста на доброто е испорака на предметното добро, на пример со буквално предавање на купувачот, а не плаќање на набавната цена како што обично се смета. Со други зборови, купувачот станува сопственик на доброто во моментот на испорака.

Задржување на насловот Слика

Не е договорено задржување на титулата

Особено, горенаведеното ќе биде случај ако не сте се договориле со купувачот во однос на задржување на сопственоста. Додуша, покрај испораката, во купопродажниот договор се договара и купопродажната цена, како и рокот во кој мора да се изврши нејзино плаќање од страна на купувачот. Сепак, за разлика од испораката, (плаќањето) на набавната цена не е законско барање за пренос на сопственоста. Затоа е можно купувачот првично да стане сопственик на вашата стока, без да платил (целиот износ) за тоа. Дали купувачот нема да плати после тоа? Тогаш, не можете едноставно да ја вратите вашата стока, на пример. На крајот на краиштата, неплатениот купувач може едноставно да се повика на стекнатото право на сопственост на тоа добро и од вас се очекува овојпат да го почитувате неговото право на сопственост во предметната ставка. Со други зборови, во тој случај ќе бидете без ваше добро или плаќање и затоа ќе бидете со празни раце. Истото важи и доколку купувачот има намера да плати, но пред да се случи реалното плаќање, се соочува со банкрот. Ова е непријатна ситуација што патем може да се избегне.

Задржување на титулата како мерка на претпазливост

На крајот на краиштата, превенцијата е подобра од лекувањето. Затоа е паметно да се користат можностите што се на располагање. На пример, сопственикот на добрата може да се согласи со купувачот дека сопственоста ќе му помине на купувачот само доколку одредени услови ги исполнува купувачот. Таквиот услов може, на пример, да се однесува и на плаќањето на набавната цена и се нарекува и задржување на сопственоста. Задржувањето на сопственоста е регулирано во член 3:92 од Холандскиот граѓански законик и, доколку е договорено, со тоа има ефект дека продавачот останува законски сопственик на стоката сè додека купувачот не ја плати целата договорена цена за стоката. Задржувањето на сопственоста тогаш служи како мерка на претпазливост: дали купувачот не плаќа? Или, купувачот ќе се соочи со банкрот пред да му плати на продавачот? Во тој случај, продавачот има право да ја поврати својата стока од купувачот како резултат на пропишаното задржување на сопственоста. Ако купувачот не соработува во испораката на стоката, продавачот може да продолжи со заплена и извршување со законски средства. Бидејќи продавачот секогаш останал сопственик, неговото добро не спаѓа во стечајната маса на купувачот и може да се бара од тој имот. Дали условот за плаќање го исполнува купувачот? Тогаш (само) сопственоста на доброто ќе премине на купувачот.

Пример за задржување на титулата: набавка за изнајмување

Една од најчестите трансакции во кои страните го користат задржувањето на сопственоста е набавка за изнајмување или купување, на пример, автомобил на рата што е регулирано во член 7А: 1576 БВ. Откупот на изнајмување вклучува купување и продавање на рата, при што страните се согласуваат дека сопственоста на продаденото добро не се пренесува само со испорака, туку само со исполнување на условот за целосна исплата на она што го должи купувачот според договорот за набавка. Ова не вклучува трансакции во врска со целиот недвижен имот и повеќето регистрирани имот. Овие трансакции се исклучени со закон од набавка на изнајмување. На крајот на краиштата, шемата за набавка на наем има за цел со своите задолжителни одредби да го заштити купувачот на, на пример, автомобил од премногу лесно земање на набавка за изнајмување, како и продавачот од премногу еднострана силна позиција од страна на купувачот .

Ефективност на задржување на титулата

За ефикасно работење на задржување на титулата, важно е да се запише во писмена форма. Ова може да се направи во самиот договор за набавка или во целосно посебен договор. Сепак, задржувањето на титулата обично е утврдено во општите услови. Во тој случај, сепак, мора да се има предвид дека законските услови во врска со општите услови мора да бидат исполнети. Повеќе информации за општите услови и применливите законски барања може да најдете на еден од нашите претходни блогови: Општи услови и услови: што треба да знаете за нив.

Исто така, во контекст на ефективноста е важно и задржувањето на титулата да биде вклучено. За таа цел, мора да се исполнат следниве услови:

  • случајот мора да биде утврден или препознатлив (опишан)
  • случајот можеби не бил вметнат во нов предмет
  • случајот можеби не е претворен во нов предмет

Покрај тоа, важно е да не се формулираат одредби во врска со задржувањето на титулата премногу тесно. Што е формулирано потесно задржување на титулата, толку повеќе ризици остануваат отворени. Доколку на продавачот му бидат доставени неколку артикли, затоа е мудро, на пример, да се договори продавачот да остане сопственик на сите испорачани предмети додека не се плати целосната откупна цена, дури и ако дел од овие артикли се веќе платени од купувачот. Истото важи и за стоките на купувачот во кои се наоѓа, или барем се обработуваат стоките доставени од продавачот. Во овој случај, ова се нарекува и продолжено задржување на титулата.

Отуѓување од страна на купувачот е предмет на задржување на титулата како важна точка на внимание

Бидејќи купувачот сè уште не е сопственик поради договорено задржување на сопственоста, тој во принцип исто така не е во можност да направи друг законски сопственик. Всушност, купувачот секако може да го стори тоа со продажба на стока на трети лица, што исто така се случува редовно. Патем, со оглед на внатрешните односи со продавачот, купувачот сепак може да биде овластен да ја пренесува стоката. И во двата случаи, сопственикот не може да ја поврати својата стока од трето лице. На крајот на краиштата, задржувањето на сопственоста е пропишано само од продавачот кон купувачот. Покрај тоа, третата страна може, во контекст на заштита од такво побарување на купувачот, да се потпре на одредбата од член 3:86 од Граѓанскиот законик, или со други зборови, со добра волја. Тоа би било поинаку само ако оваа трета страна знаеше за задржување на сопственоста помеѓу купувачот и продавачот или знаеше дека е вообичаено во индустријата испорачаната стока да се испорачува под задржување на сопственоста и дека купувачот е финансиски болен.

Задржувањето на титулата е правно корисна, но сепак тешка конструкција. Затоа е мудро да се консултирате со експерт адвокат пред да стапите во задржување на титулата. Дали се занимавате со задржување на титулата или ви треба помош при изготвувањето на истата? Потоа контактирајте Law & More. На Law & More разбираме дека отсуството на такво задржување на титулата или неговото неточно снимање може да има далекусежни последици. Нашите адвокати се експерти во областа на договорното право и со задоволство ви помагаат преку личен пристап.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.