Одбивање на работа - Слика

Одбивање на работа

Многу е вознемирувачко ако вашите вработени не ги следат вашите упатства. На пример, оној вработен на кого не можете да сметате дека ќе се појави на работниот под околу викендот или оној кој мисли дека вашиот уреден кодекс на облекување не се однесува на него или неа. Ако ова се случи постојано, тоа може да биде многу фрустрирачко. За среќа, законот нуди решение за ова. И во двата случаи, и во многу други, може да ви биде ускратена работата. Во оваа статија објаснуваме кога е тоа така и што можете да направите во врска со тоа како работодавач. Прво, ќе разгледаме какви инструкции може да дадете вие, како работодавач. Следно, ќе разговараме кои упатства може да ги одбие вработен и што, од друга страна, ќе доведе до одбивање на работа. Конечно, ќе разговараме за какви опции имате како работодавец да се справите со одбивање на работа.

Кои упатства ви е дозволено да ги дадете како работодавач?

Како работодавач, имате право да поучувате да го охрабрите работникот да работи. Во принцип, вашиот вработен мора да ги следи овие упатства. Ова произлегува од односот на овластување помеѓу работникот и работодавачот врз основа на договорот за вработување. Ова право на настава се однесува и на регулативите кои се однесуваат на работата (на пр. Работни задачи и регулатива за облека) и на промовирање на добар ред во компанијата (на пр. Работно време, колегијални стандарди на однесување и изјави на социјалните медиуми). Вашиот вработен е должен да ги следи овие упатства, дури и ако тие не се појавуваат од текстот на договорот за вработување. Ако тој или таа не го стори тоа и упорно го прави тоа, тоа е случај на одбивање на работа. Како и да е, тука се применуваат голем број нијанси, кои се објаснети подолу.

Разумна мисија

Задача од вас како работодавец не мора да се следи ако е неразумна. Назначувањето е разумно ако може да се гледа како дел од договорот за вработување во контекст на тоа да се биде добар вработен. На пример, барање за работа прекувремено во продавница за време на напорниот Божиќен период може да биде разумна задача, но не и ако доведе до работна недела подолго од 48 часа (што, згора на тоа, е незаконско врз основа на Дел 24 потсекција 1 од Законот за работни односи). Дали задачата е разумна и затоа одбивање на работа зависи од околностите на случајот и вклучените интереси. Приговорите на работникот и причините на работодавачот за давање на задачата мора да бидат земени во предвид. Ако може да се претпостави дека работникот има итна причина да ја одбие задачата, не станува збор за одбивање на работа.

Еднострана измена на условите за работа

Покрај тоа, работодавачот не може еднострано да ги менува условите за работа. На пример, платата или работното место. Сите промени мора секогаш да се прават во консултација со работникот. Исклучок од ова е дека во некои случаи тоа е дозволено ако е вклучено во договорот за вработување или ако вие, како работодавач, имате сериозен интерес за тоа. Ако имате какви било прашања во врска со ова, ние на Law & More подготвени се да одговорите на нив за вас.

Кога еден вработен може да ги одбие вашите упатства?

Покрај фактот дека работникот може да одбие неразумна задача и, згора на тоа, не може еднострано да ги менува условите за работа, постојат и дополнителни обврски што произлегуваат од барањата за добар статус на работник и работодавач. Овие вклучуваат стандарди за здравје и безбедност. На пример, вработен мора да ја земе предвид физичката состојба на вработените во случај на бременост или неспособност за работа, на пример. Работникот не може да побара од работникот да ги следи упатствата што претставуваат ризик по неговото здравје и мора да обезбедат безбедни услови за работа. Исто така, мора да се земат предвид приговорите на совеста, под услов работата да може да се изврши во соодветна форма.

Околности на случајот

Ако вашите упатства се во согласност со стандардите опишани погоре и работникот продолжува да ги одбива на упорен начин, тоа претставува одбивање на работа. Постојат некои вообичаени случаи во кои се поставува прашањето дали има одбивање на работа. На пример, во случај на неспособност за работа, (болест) отсуство или вработен кој не сака да извршува разумни задачи затоа што тие се едноставно надвор од неговите редовни должности. Дали има одбивање на работа силно зависи од околностите на случајот и приговорите на вашиот вработен, па затоа е паметно да внимавате и да побарате правен совет доколку е потребно. Ова секако се применува кога размислувате за следните чекори. Покрај тоа, ако се сомневате дали всушност постои неспособност за работа ако вашиот вработен одбие да работи од оваа причина, секогаш е важно да се чека мислење од лекар за безбедност и здравје при работа или лекар од компанија. Другите случаи се всушност многу јасни случаи на одбивање на работа. На пример, ако, во период на недоволен персонал, сте му дале дозвола на вашиот вработен да земе слободно време ако клиентите можат да го достигнат тој или таа, но тој / таа потоа оди на одмор во оддалечена област и е целосно недостижен.

Последици од одбивање на работа

Ако вашиот вработен ја одбие својата работа, вие како работодавач природно сакате да интервенирате што е можно побрзо за да го задржите вашиот авторитет. Важно е да се преземат соодветни мерки во овој случај. Може да му изречите дисциплинска мерка на работникот. Ова може да вклучува издавање на службено предупредување или задржување на плата за одбиеното работно време. Во случај на повторено одбивање да се работи, можно е да се преземат далекусежни мерки како на пр разрешување или резиме разрешување. Во принцип, одбивањето од вработување е итна причина за отпуштање.

Како што прочитавте погоре, прашањето кога има одбивање на работа и какви соодветни мерки може да се преземат во овој случај зависи многу од конкретните околности и договорите направени помеѓу работодавачот и работникот. Дали имате прашања во врска со ова? Ве молиме контактирајте Law & More. Нашиот специјализиран тим користи личен пристап. Заедно со вас ќе ги процениме вашите можности. Врз основа на оваа анализа, со задоволство ќе ве советуваме за соодветните следни чекори. Доколку е тоа потребно, ние исто така ќе ви дадеме совет и помош за време на една постапка.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.