Права на објавување и портрет

Права на објавување и портрет

Една од нај дискутираните теми на СП 2014. Робин ван Перси кој го изедначува резултатот против Шпанија во езерцето со прекрасен удар со глава. Неговата одлична изведба резултираше и со реклама на Калве во форма на постер и реклама. Рекламата ја раскажува приказната за 5-годишниот Робин ван Перси кој влезот го заработува во „Екселсиор“ со истиот вид на едриличарско нуркање. Робин веројатно беше добро платен за рекламата, но дали оваа употреба на авторски права може да се прилагоди и измени без дозвола на Перси?

дефиниција

Десното портрет е дел од авторските права. Законот за авторски права одделува две ситуации за права на портрет, имено портрет што беше направен на задача и портрет што не беше направен на задача. Помеѓу двете ситуации, постои голема разлика во последиците од објавувањето и правата на вклучените страни.

Права на објавување и портрет

Кога зборуваме за портрет нели? Пред прашањето да се одговори што е портрет десно, и колку далеку достигнува ова право, прво треба да се одговори на прашањето што е портрет. Описите на законодавството не даваат целосно и јасно објаснување. Како опис за портрет е даден: „слика на лицето на една личност, со или без сликата на другите делови од телото, на кој било начин е направена“.

Ако го погледнеме само ова објаснување, можеби ќе помислиме дека портретот го вклучува само лицето на некоја личност. Сепак, тоа не е случај. Патем, додатокот: „на кој било начин е направен“ значи дека за портрет не е важно дали е фотографиран, насликан или дизајниран во која било друга форма. Телевизиски пренос или карикатура може исто така да спаѓа во опсегот на портрет. Со ова станува јасно дека опсегот на поимот „портрет“ е широк опсег. Портрет, исто така, вклучува видео, илустрација или графичка претстава. Спроведени се различни постапки во врска со ова прашање и Врховниот суд на крајот подетално го разработи ова, имено, терминот „портрет“ се користи кога некое лице е прикажано на препознатлив начин. Ова препознавање може да се најде во карактеристиките на лицето и лицето, но може да се најде и во нешто друго. Размислете, на пример, за карактеристично држење на телото или фризура. Околината исто така може да игра улога. Поверојатно е да се препознае лице кое оди пред зградата каде што работи тоа лице отколку кога тоа лице било прикажано на локација каде што тој или таа обично никогаш не би одела.

Правни права

Може да има повреда на портретот, ако лицето што е прикажано е препознатливо на фотографија и исто така е објавено. Мора да се утврди дали портретот бил нарачан или не и дали приватноста преовладува над слободата на изразување. Ако некое лице има нарачано портрет, портретот може да се објави само доколку засегнатата личност има дозволено. Иако авторското право на делото му припаѓа на творецот на портретот, тој не може да го објави јавно без дозвола. Другата страна на монетата е дека лицето што го прикажува не е дозволено да стори сé што е со портретот. Се разбира, лицето кое е прикажано може да го користи портретот за приватни цели. Ако лицето кое е прикажано сака да го објави портретот, тој мора да има дозвола од неговиот креатор. На крајот на краиштата, креаторот има авторско право.

Согласно член 21 од Законот за авторско право, креаторот има теоретски право да го објавува портретот слободно. Сепак, ова не е апсолутно право. Подложеното лице може да постапи против објавувањето, доколку и до степен до кој има разумен интерес за тоа. Правото на приватност честопати се нарекува разумен интерес. Добро познати лица како спортисти и уметници, покрај разумниот интерес, можат да имаат и комерцијални интереси за да спречат објавување. Покрај комерцијалниот интерес, славната личност може да има и друг интерес. На крајот на краиштата, постои можност тој / таа да претрпи штета на неговиот / нејзиниот углед поради објавувањето. Бидејќи концептот на „разумен интерес“ е субјективен и странките генерално не сакаат да се договорат за интересот, можете да видите дека се водат многу постапки во врска со овој концепт. Потоа, на судот е да утврди дали интересот на портретираното лице преовладува над интересот на производителот и публикацијата.

Следниве основи се важни за портретот десно:

  • разумен интерес
  • трговски интерес

Ако го разгледаме примерот на Робин ван Перси, очигледно е дека тој има и разумен и трговски интерес со оглед на неговата голема слава. Судството утврди дека финансискиот и трговскиот интерес на врвен спортист може да се смета за разумен интерес во смисла на Дел 21 од Законот за авторски права. Согласно овој напис, објавувањето и репродукцијата на портрет не е дозволено без согласност на лицето прикажано на портретот, доколку разумниот интерес на тоа лице се спротивставува на откривањето. Врвниот спортист може да наплати надомест за дозвола за користење на неговиот портрет за комерцијални цели. На овој начин тој исто така може да профитира од својата популарност, ова може да има форма на договор за спонзорство, на пример. Но, што е со аматерскиот фудбал ако сте помалку познати? Под одредени околности, портретот десно се однесува и на врвните спортисти аматерски. Во пресудата за Вандерлде / издавачката куќа Спарнестад, аматерски спортист се спротивстави на објавувањето на неговиот портрет во неделно списание. Портретот беше направен без негова комисија и тој не издаде дозвола или доби паричен надоместок за објавувањето. Судот сметаше дека аматерски спортист има право на готовина од неговата популарност доколку се покаже дека популарноста има пазарна вредност.

Повреда

Ако се чини дека вашите интереси се повредени, можете да побарате забрана за објавување, но исто така е можно дека вашата слика веќе е користена. Во тој случај може да побарате обештетување. Овој надоместок генерално не е многу висок, но зависи од повеќе фактори. Постојат четири опции да преземат акција против повреда на правата на портрет:

  • Писмо на покана со изјава за апстиненција
  • Покани за граѓанска постапка
  • Забрана за објавување
  • Надомест

казни

Во моментот кога ќе стане очигледно дека се крши нечие портретско право, често е важно да се добие забрана за понатамошно објавување на суд што е можно поскоро. Во зависност од ситуацијата, можно е и публикациите да се отстранат од комерцијалниот пазар. Ова се нарекува повлекување. Оваа постапка е често придружена со барање за отштета. На крајот на краиштата, постапувајќи спротивно на правото на портретот, портретираното лице може да претрпи штета. Колку е висок надоместокот во зависност од претрпената штета, но исто така и од портретот и начинот на кој е прикажано лицето. Исто така, има парична казна според член 35 од Законот за авторско право. Доколку е повредено портретското право, сторителот на правото на портрет е виновен за повреда и тој / таа ќе биде казнет со парична казна.

Ако вашето право е повредено, можете исто така да побарате отштета. Можете да го направите ова ако вашата слика веќе е објавена и верувате дека вашите интереси биле повредени.

Висината на надоместокот честопати ќе ја утврдува судот. Два познати примери се „Шипхол терористичката фотографија“ на која воената полиција избра човек со муслимански изглед за безбедносна проверка со текст под сликата „Дали Шипхол е сè уште безбеден?“ и ситуацијата на еден човек кој беше на пат кон возот беше фотошопирана како шета низ округот Црвена светлина, завршува во весникот под насловот „ekирка на курвите“.

И во двата случаи беше оценето дека приватноста ја надминува слободата на говорот на фотографот. Ова значи дека не можете само да ја објавувате секоја фотографија што ќе ја направите на улица. Обично таквите такси се од 1500 до 2500 евра.

Доколку, покрај разумен интерес, постои и комерцијален интерес, надоместокот може да биде многу поголем. Надоместокот тогаш зависи од тоа што се покажало дека вреди во слични задачи и затоа може да изнесува десетици илјади евра.

контакт

Со оглед на можните санкции, паметно е да постапуваме внимателно кога објавуваме портрети и да се обидеме што е можно повеќе однапред да добиеме дозвола од засегнатата страна. На крајот на краиштата, ова избегнува голема дискусија после тоа.

Ако сакате да знаете повеќе за предметот на портретските права или ако можете да користите одредени портрети без дозвола, или ако верувате дека некој го крши вашиот портрет нели, можете да контактирате со адвокатите на Law & More.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.