Слика за претпазливо отпуштање

Разумно разрешување

Секој може да се соочи со отказ

Постои голема шанса, особено во ова неизвесно време, работодавачот да донесе одлука за отпуштање. Меѓутоа, ако работодавачот сака да продолжи со отпуштање, тој сепак мора да ја заснова својата одлука на една од специфичните основи за отпуштање, да ја докаже добро и да го докаже своето постоење. Постојат осум исцрпни законски основи за отпуштање.

Најрелевантната основа што заслужува внимание во моментот е разумно разрешување. На крајот на краиштата, влијанието на кризата со корона врз компаниите е огромно и има последици не само за начинот на кој може да се изврши работа во рамките на компанијата, туку и особено за обемот на продажба. Бидејќи работата е во застој, повеќето компании продолжуваат да претрпуваат трошоци. Наскоро може да се појави ситуацијата во која работодавачот е принуден да го отпушти својот персонал. За повеќето работодавци, платите за плати се ставка со најголема цена. Точно е дека во овој неизвесен период работодавците можат да поднесат жалба до Фондот за итни случаи за вработување (СЕГА) и трошоците за плати делумно се компензираат од страна на владата, така што работодавците нема да ги отпуштат своите вработени. Сепак, фондот за итни случаи се однесува само на привремен аранжман за максимум три месеци. После тоа, оваа компензација на трошоците за плата ќе запре и многу вработени сепак ќе мора да се соочат со отпуштање заради економски причини како што е влошената финансиска позиција или губење на работата.

Меѓутоа, пред работодавачот да може да продолжи со отпуштање од деловни причини, тој прво мора да аплицира за дозвола за разрешување од UWV. За да се квалификува за ваква дозвола, работодавачот мора:

  • правилно мотивирај причина за разрешување и да демонстрираат дека една или повеќе работни места, во иднина во период од 26 недели, нужно ќе бидат изгубени како резултат на мерки за ефикасно деловно работење, кои, пак, се резултат на деловните услови;
  • демонстрираат дека не е можно прераспоредување на вработениот кон друга соодветна позиција во рамките на неговата компанија;
  • демонстрираат дека тој се придржувал кон принцип на рефлексија, со други зборови, законски ред за разрешување; работодавачот не е целосно слободен да избере кој вработен да го предложи за отказ.

Откако на вработениот му е дадена можност да се брани од ова, UWV одлучува дали работникот може да биде отпуштен. Ако UWV даде дозвола за отпуштање, работодавачот мора да го отпушти со писмо за отказ во рок од четири недели. Кога еден вработен не се согласува со одлуката на UWV, тој може да поднесе тужба до субдистриктниот суд.

Со оглед на горенаведеното, одлуката за отпуштање не може едноставно да ја донесе работодавачот и одредени услови, строги, важат за важечко отпуштање од работа. Покрај тоа, разрешувањето подразбира одредени права и обврски за страните. Во тој контекст, важно е страните да ги имаат предвид следниве точки:

  • Забрана за разрешување. Кога работникот има договор за работа за одреден или неопределен период, тој добива одреден степен на заштита од отказ. На крајот на краиштата, постојат голем број на општи и посебни забрани за отпуштање врз основа на кои работодавачот не смее да го отпушти работникот, или само под посебни околности, и покрај основите, како што е разумно разрешување. На пример, работодавачот не смее да го отпушти работникот за време на болест. Ако работникот се разболе откако работодавецот ќе го достави апликацијата за отказ до UWV или вработениот веќе се опоравил кога е издадена дозвола за разрешување, забраната за отпуштање не важи, а работодавачот сè уште може да продолжи со отпуштање од работа.
  • Преодна исплата. И постојаните и флексибилните вработени имаат законско право на транзициска исплата, без оглед на причината. Првично, еден вработен имал право на надомест за транзиција само по две години. Со воведувањето на WAB од 1 јануари 2020 година, плаќањето за транзиција ќе се изврши од првиот работен ден. Работниците на повик или вработените кои се отпуштени за време на пробниот период имаат право на преодна исплата. Сепак, од друга страна, транзициската исплата за вработените со договор за вработување повеќе од десет години ќе биде укината. Ова значи дека ќе стане „поевтино“ работодавачот да отпушти работник со договор за долгорочно работење.

Дали имате прашања во врска со разрешувањето? Повеќе информации за основите, процедурите и нашите услуги може да се најдат на нашата сајт за разрешување. На Law & More разбираме дека разрешувањето е една од најшироките мерки во законот за вработување што има далекусежни последици за вработениот, како и за работодавачот. Затоа користиме личен пристап и заедно со вас можеме да ги утврдиме вашата состојба и можностите. Дали се занимавате со разрешување? Ве молиме контактирајте со Law & More. Law & More адвокатите се експерти во областа на законот за разрешување и со задоволство ви даваат правен совет или помош за време на постапката за разрешување.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.