Имот во (и после) брак

Имот во (и после) брак

Свадбата е она што го правите кога сте лудо вљубени еден во друг. За жал, често се случува по некое време луѓето да не сакаат повеќе да се во брак еден со друг. Разводот обично не оди толку лесно како влегувањето во брак. Во многу случаи, луѓето се расправаат за речиси сè што е вклучено во разводот. Една од овие работи е имотот. Кој има право на што ако вие и вашиот партнер се разделите?

Може да се направат неколку договори кога ќе стапите во брак, што има значително влијание врз имотот на вас и вашиот (поранешен) партнер за време и по бракот. Би било мудро добро да размислите за овие пред бракот, бидејќи тие можат да имаат далекусежни последици. Овој блог дискутира за различните режими на брачна сопственост и нивните последици во врска со сопственоста. Треба да се напомене дека сето она што се дискутира на овој блог се однесува слично и на регистрираното партнерство.

Заедница на стоки

Според законот, правната заедница на имот автоматски се применува кога страните стапуваат во брак. Ова има ефект дека целиот имот во сопственост на вас и на вашиот партнер ви припаѓа заедно од моментот на бракот. Меѓутоа, тука е важно да се направи разлика помеѓу браковите пред и по 1 јануари 2018 година. Ако сте се венчале пред 1 јануари 2018 година, општа заедница на имот се применува. Ова значи дека ЦЕЛИОТ имот ви припаѓа заедно. Не е важно дали сте го стекнале пред или за време на бракот. Ова не се разликува кога станува збор за подарок или наследство. Кога последователно ќе се разведете, целиот имот мора да се подели. И двајцата имате право на половина од имотот. Дали се омаживте по 1 јануари 2018 година? Потоа на ограничена заедница на имот се применува. Само имотот што сте го стекнале за време на бракот ви припаѓа заедно. Имотите од пред бракот остануваат на партнерот на кој му припаѓале пред бракот. Ова значи дека ќе имате помалку имот за поделба по разводот.

Услови за брак

Дали вие и вашиот партнер сакате да го задржите вашиот имот недопрен? Ако е така, можете да склучите предбрачни договори за време на бракот. Ова е едноставно договор меѓу двајца сопружници во кој меѓу другото се склучуваат договори за имот. Може да се направи разлика помеѓу три различни типови на предбрачни договори.

Ладно исклучување

Првата можност е ладно исклучување. Ова вклучува договор во предбрачниот договор дека воопшто не постои заедница на имот. Партнерите потоа организираат нивните приходи и имот да не течат заедно или да не се преместуваат на кој било начин. Кога ќе заврши студениот брак со исклучување, поранешните партнери имаат малку да се поделат. Тоа е затоа што нема заеднички имот.

Клаузула за периодично порамнување

Покрај тоа, предбрачниот договор може да содржи клаузула за периодично порамнување. Тоа значи дека има посебни средства, а со тоа и имот, но тој приход за време на бракот мора да се дели годишно. Тоа значи дека за време на бракот секоја година мора да се договара колку пари се заработени таа година и кои нови предмети кому припаѓаат. При развод, значи, во тој случај треба да се поделат само работите и парите од таа година. Меѓутоа, во пракса, сопружниците честопати не успеваат да го решат решението годишно за време на нивниот брак. Како резултат на тоа, во моментот на разводот, сите пари и работи купени или примени за време на бракот сè уште треба да се поделат. Со оглед на тоа што е тешко потоа да се утврди кој имот кога е добиен, ова често е точка на дискусија за време на разводот. Затоа, важно е, доколку клаузулата за периодично порамнување е вклучена во предбрачниот договор, поделбата всушност да се спроведува годишно.

Клаузула за конечно порамнување

Конечно, можно е да се вклучи конечна клаузула за пресметување во предбрачниот договор. Ова значи дека, ако се разведете, целиот имот што може да се насели ќе биде поделен како да има заедница на имот. Предбрачниот договор често, исто така, предвидува кои имоти спаѓаат во оваа населба. На пример, може да се договори одреден имот да му припаѓа на еден од брачните другари и да не треба да се намирува или дека ќе се намирува само имотот стекнат во моментот на бракот. Имотите опфатени со клаузулата за порамнување потоа ќе бидат поделени на половина по разводот.

Дали би сакале совет за различните видови договори за брачна сопственост? Или ви треба правно водство за вашиот развод? Потоа контактирајте Law & More. Нашите семејни адвокати со задоволство ќе ви помогнеме!

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.