Превентивно старателство: кога е дозволено?

Превентивно старателство: кога е дозволено?

Дали полицијата ве задржа со денови и дали сега се прашувате дали ова го прави строго книгата? На пример, затоа што се сомневате во легитимноста на нивните основи за тоа или затоа што верувате дека времетраењето било премногу долго. Сосема е нормално дека вие, или вашите пријатели и семејство, имате прашања во врска со ова. Подолу ви кажуваме кога судските органи можат да донесат одлука за притворање на осомничен, од апсење до затвор и какви можни рокови се применуваат.

Превентивно старателство: кога е дозволено?

Апсење и испрашување

Ако ве уапсат, тоа е затоа што постои / постоело сомневање за кривично дело. Во случај на такво сомневање, осомничениот е однесен во полициската станица што е можно поскоро. Откако е таму, тој или таа е приведен на сослушување. Дозволено е максимално траење од 9 часа. Ова е одлука што самиот (помошен) службеник може да ја донесе и не му треба дозвола од судија.

Пред да помислите дека има подолго апсење од дозволеното: времето помеѓу 12.00 часот и 09 часот не се смета кон девет часа. Ако, на пример, осомничениот е приведен на распит во 11:00 часот, ќе измине еден час помеѓу 11.00 и 12:00 часот и периодот нема да започне повторно до 09:00 часот следниот ден. Деветчасовниот период завршува следниот ден во 5:00 часот

За време на периодот на притвор за испрашување, службеникот мора да направи избор: тој може да одлучи дека осомничениот може да оди дома, но во некои случаи може да одлучи и на осомничениот да му биде одреден притвор.

ограничувања

Ако не сте дозволиле да контактирате со некој друг, освен со вашиот адвокат кога ве приведоа, ова има врска со моќта на јавниот обвинител да изрекува ограничувачки мерки. Јавниот обвинител може да го стори тоа од моментот кога осомничениот е уапсен ако тоа е во интерес на истрагата. Адвокатот на осомничениот исто така е обврзан со ова. Ова значи дека кога адвокатот е повикан од роднините на осомничениот, на пример, тој не смее да дава никакви соопштенија сè до моментот на укинување на ограничувањата. Адвокатот може да се обиде да го постигне второто со поднесување известување за приговор против ограничувањата. Обично, овој приговор се решава во рок од една недела.

Привремен притвор

Превентивно старателство е фаза на превентивно старателство од моментот на изрекување на притвор до притвор на судија што го испитува. Тоа значи дека осомничениот е приведен во очекување на кривична постапка. Дали ви е одреден притвор? Ова не е дозволено за секого! Ова е дозволено само во случај на дела специфично наведени во законот, доколку постои сериозно сомневање за вмешаност во кривично дело и исто така има добри причини за задржување на некого во превентивен притвор на подолг временски период. Превентивното старателство е регулирано со закон во членовите 63 и понатаму. Колку точно докази мора да има за ова сериозно сомневање, не е објаснето во законот или во судската практика. Во никој случај не се потребни правни и убедливи докази. Мора да постои висок степен на веројатност дека осомничениот е вклучен во дело.

Притвор

Превентивниот притвор започнува со притворот во притвор. Ова значи дека осомничениот може да биде приведен најмногу три дена. Тоа е максимален рок, па не значи дека осомничениот секогаш ќе биде отсутен од дома три дена по изречената мерка притвор. Одлуката за притвор на осомничениот ја донесува и јавниот обвинител (заменик) и не бара дозвола од судија.

Осомничениот не смее да биде одреден во притвор за сите сомнежи. Постојат три можности во законот:

  1. Превентивно старателство е можно во случај на сомневање за кривично дело казниво со максимална затворска казна од четири години или повеќе.
  2. Притвор за притвор е можен во случај на неколку специфично наведени кривични дела како закана (285, став 1 од Кривичниот законик), проневера (321 од Кривичниот законик), спогодување за вина (417 бис од Кривичниот законик), смрт или тешка телесна повреда во случај на возење под дејство (175, став 2 од Кривичниот законик) итн.
  3. Привремен притвор е можен ако осомничениот нема одредено место на живеење во Холандија и може да се изрече затворска казна за делото за кое се сомнева дека го извршил.

Исто така, мора да има причини за задржување некого подолго. Привремен притвор може да се примени само ако постојат една или повеќе основи наведени во Дел 67а од Холандскиот законик за кривична постапка, како што се:

  • сериозна опасност за летот,
  • дело кое се казнува со затвор до 12 години,
  • ризик за повторување на кривичното дело казниво со затворска казна не подолга од 6 години, или
  • претходна пресуда пред помалку од 5 години за конкретно именувани дела како што се напад, проневера, итн.

Доколку постои можност ослободувањето на осомничениот да ја фрустрира или попречи полициската истрага, најверојатно ќе се направи избор осомничениот да се задржи во превентивен притвор.

Кога ќе поминат трите дена, службеникот има неколку опции. Прво на сите, тој може да го испрати осомничениот дома. Доколку истрагата сè уште не е завршена, службеникот може еднаш да одлучи да го продолжи периодот на притвор најмногу три пати 24 часа. Во пракса, оваа одлука е тешко донесена. Ако службеникот мисли дека истрагата е доволно јасна, тој може да побара судија за разгледување да го приведе осомничениот во притвор.

Притвор

Службеникот осигурува дека копија од досието допира до судија и адвокат и го прашува судија за испитување да го постави осомничениот во притвор четиринаесет дена. Осомничениот е донесен од полициската станица до судот и е сослушан од судијата. Адвокатот е исто така присутен и може да зборува во име на осомничениот. Рочиштето не е јавно.

Судијата што го испитува може да донесе три одлуки:

  1. Тој може да одлучи дека побарувањето на службеникот треба да биде прифатено. Осомничениот потоа е однесен во центар за задржување за време на четиринаесет дена;
  2. Тој може да одлучи дека побарувањето на офицерот треба да биде отфрлено. Потоа на осомничениот честопати му е дозволено веднаш да оди дома.
  3. Тој може да одлучи да го прифати тврдењето на јавниот обвинител, но да го суспендира осомничениот од превентивен притвор. Ова значи дека судијата што го испитува склучува договори со осомничениот. Сè додека се држи до склучените договори, тој не мора да ги издржува четиринаесетте дена што судијата ги издвои.

Продолжен притвор

Последниот дел од превентивниот притвор е продолжениот притвор. Ако јавниот обвинител смета дека осомничениот треба да остане во притвор и по четиринаесет дена, тој може да побара од судот притвор. Ова е можно за максимум деведесет дена. Тројца судии го оценуваат ова барање и осомничениот и неговиот адвокат се сослушуваат пред да се донесе одлуката. Повторно има три опции: дозволи, одбие или дозволи во комбинација со суспензија. Превентивниот притвор може да биде суспендиран врз основа на личните околности на осомничениот. Интересите на општеството во продолжението на превентивното старателство секогаш се мерат во однос на интересите на осомничениот за ослободување. Причините за примена на суспензија може да вклучуваат грижа за деца, услови за работа и / или студирање, финансиски обврски и одредени програми за надзор. Може да се приложат услови за суспензија на превентивното старателство, како што е забрана за улица или контакт, предавање на пасошот, соработка со одредени психолошки или други истраги или пробациска служба и евентуално плаќање на депозит. 

По максималниот период од 104 дена вкупно, предметот мора да дојде на рочиште. Ова се нарекува и сослушување пред форма. На сослушување пред форма, судијата може да одлучи дали осомничениот треба да остане во превентивен притвор подолг период, секогаш за максимум 3 месеци.

Дали сè уште имате прашања во врска со превентивното старателство откако го прочитавте овој напис? Потоа ве молиме контактирајте Law & More. Нашите адвокати имаат големо искуство со кривичното право. Подготвени сме да одговориме на сите ваши прашања и со задоволство ќе застанеме во одбрана на вашите права доколку сте осомничени за кривично дело.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.