Прилог на предрасуди

Прилог на предрасуди

Прилог на предрасуди: привремена безбедност во случај на странка што не плаќа

Присуството на предрасудите може да се смета како зачувувачка, привремена форма на приврзаност. Придонесот на предрасуди може да послужи за да се осигури дека должникот не се ослободи од својата стока пред доверителот да побара вистинска обештетување преку одземање под запис за извршување, за што судијата мора да му издаде налог за извршување. Наспроти она што често се мисли, придржувањето кон предрасуди, имено, не води кон итно задоволување на побарувањето. Прилог на предрасуди е широко користена алатка, која исто така може да се користи како потпора за да се направи должникот да си дозволи да го натера да плати. Споредено со другите земји, приврзувањето на стоки во Холандија е прилично едноставно. Како може стоката да се приложи преку прилог на предрасуди и кои се импликациите?

Прилог на предрасуди

Прилог на предрасуди

Кога некој сака да одземе стока преку прилог на предрасуди, ќе мора да поднесе барање до судијата за претходна помош. Оваа апликација ќе мора да исполни одредени барања. Апликацијата мора на пример да ја содржи природата на посакуваната прилог, информации за кое право се повикува (на пример, сопственост или право на надомест на штета) и износот за кој доверителот сака да ги заплени стоките на должникот. Кога судијата одлучува за апликацијата, тој не спроведува опсежно истражување. Истражувањето направено е кратко. Меѓутоа, барањето за прилог на предрасудите ќе биде одобрено само кога може да се покаже дека постои основан страв дека должник, или трето лице на кое му припаѓа стоката, ќе се ослободи од стоката. Делумно од оваа причина, должникот не е информиран за барањето за прилог на предрасудите; нападот ќе биде изненадување.

Во моментот кога апликацијата е одобрена, главната постапка што се однесува на барањето на кое одговара на предлог-прилогот ќе треба да започне во рок определен од судијата, што е најмалку 8 дена од моментот на одобрување на пријавата за прилог на предрасуди . Нормално, судијата ќе го одреди овој термин на 14 дена. Прилогот се објавува на должникот преку известување за приврзаност што му е извршено од извршителот. Нормално, прилогот ќе остане во целосна сила сè додека не се добие напис за извршување. Кога ќе се добие овој напис, предрасудниот прилог се претвора во заплена под напис на извршување и доверителот може да побарува побарувања за приложената стока на должникот. Кога судијата ќе одбие да досуди за извршна исправа, приговорот за предрасудите истекува. Забележителен е фактот дека предрасудната приврзаност не значи дека должникот не може да ги продаде приложените производи. Ова значи дека прилогот ќе остане на стоката доколку се продава.

Која стока може да се одземе?

Сите средства на должникот можат да бидат прикачени. Ова значи дека приврзаноста може да се случи во однос на залихите, платите (заработката), банкарските сметки, куќите, автомобилите и сл. Прицврстувањето на заработката е форма на гарнитури. Ова значи дека стоката (во овој случај заработката) ја чува трето лице (работодавачот).

Откажување на прилогот

Придонесот со предрасуди за стоки на должникот исто така може да се откаже. Прво, ова може да се случи ако судот во главната постапка одлучи дека прилогот треба да се откаже. Заинтересираната страна (обично должникот) може исто така да побара откажување на прилогот. Причина за ова може да биде дека должникот обезбедува алтернативно обезбедување, затоа што од кратко испитување се чини дека прилогот е непотребен или дека имало процедурална, формална грешка.

Недостатоци на прилог на предрасуди

И покрај фактот дека предрасудната приврзаност се чини дека е добра опција, треба да се земе во предвид и фактот дека може да има последици кога едно бара премногу пристрасност. Во моментот кога побарувањето во главната постапка на кое одговара предрасудата е одбиено, доверителот кој доставил налог за прилог ќе одговара за штетата претрпена од должникот. Покрај тоа, постапките за прилог на предрасуди чинат пари (помислете на судски извршители, судски такси и адвокатски такси), а не сите ќе бидат вратени од должникот. Покрај тоа, доверителот секогаш носи ризик од тоа да нема што да побарува, на пример затоа што на приложениот имот постои хипотека која ја надминува нејзината вредност и има приоритет при извршувањето или - во случај на приложување на банкарска сметка - затоа што таму нема пари на банкарска сметка на должникот.

Контакт

Доколку имате дополнителни прашања или коментари по читањето на овој напис, слободно контактирајте го г-дин. Максим Ходак, адвокат при Law & More преку maxim.hodak@lawandmore.nl или г-дин. Том Меевис, адвокат во Law & More преку tom.meevis@lawandmore.nl или јавете ни се на +31 (0) 40-3690680.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.