Полска суспендиран како член на Европската мрежа на совети за правосудство (ENCJ)

Европската мрежа на совети за судството

Европската мрежа на совети за правосудство (ENCJ) ја суспендираше Полска како членка. ЕНЦЈ наведува дека се сомнева во независноста на полскиот судски орган заснована врз неодамнешните реформи. Полската владејачка партија Закон и правда (ПИС) воведе неколку радикални реформи во изминатите неколку години. Овие реформи give даваат на владата поголема моќ над судскиот орган. ЕНЦЈ наведува дека „екстремните околности“ го неопходни суспензирањето на Полска.

Рид повеќе: https://nos.nl/artikel/2250880-polen-geschorst-als-lid-van-europees-netwerk-voor-rechtspraak.html

Сподели
Law & More B.V.