План за родителство во случај на развод

План за родителство во случај на развод

Ако имате малолетни деца и се разведувате, мора да се направат договори за децата. Меѓусебните договори ќе бидат утврдени во писмена форма во договор. Овој договор е познат како план за родители. Планот за родителство е одлична основа за добро развод.

Дали е задолжителен план за родители?

Законот наведува дека планот за родителство е задолжителен за оженети родители кои се разведуваат. План за родителство, исто така, мора да се изготви кога на регистрираните родители им е распуштено регистрираното партнерство. Родителите кои не се во брак или регистрирани партнери, но кои вршат родителско овластување заедно, исто така се очекува да направат план за родителство.

Што вели планот за родителство?

Законот пропишува дека планот за родители мора барем да содржи договори за:

  • како ги вклучивте децата во подготвувањето на родителскиот план;
  • како ја делите грижата и воспитувањето (регулатива за нега) или како се справувате со децата (регулатива за пристап);
  • колку и колку често си давате едни на други информации за вашето дете;
  • како заедно донесувате одлуки за важни теми, како што е изборот на училиште;
  • трошоците за грижа и воспитување (поддршка на деца).

Можете исто така да изберете да вклучите други договори во планот за родителство. На пример, она што вие, како родители, го сметате важно за вашето воспитување, одредени правила (време на спиење, домашна работа) или ставови за казнување. Можете исто така да вклучите нешто во врска со контактот со двете семејства во планот за родители. Значи, вие можете доброволно да го вклучите ова во планот за родители.

Изготвување план за родителство

Секако е убаво ако можете да постигнете добри договори со другиот родител. Ако, од која било причина, тоа не е можно, можете да повикате медијатор или семеен адвокат на Law & More. Со помош на Law & More медијатори можете да разговарате за содржината на планот за родители под стручно и стручно водство. Доколку медијацијата не понуди решение, нашите специјализирани адвокати за семејно право се исто така на ваша услуга. Ова ви овозможува да преговарате со другиот партнер за да склучите договори за децата.

Што ќе се случи со планот за родители?

Судот може да го прогласи вашиот развод или да го распушти регистрираното партнерство. Адвокатите за семејно право на Law & More ќе го испрати оригиналниот план за родители до судот за вас. Потоа, судот го приложува планот за родителство на декретот за развод. Како резултат, планот за родителство е дел од одлуката на судот. И двајцата родители се должни да ги почитуваат договорите во планот за родители.

Дали не е можно да се изготви план за родителство?

Често се случува родителите да не постигнат целосен договор за содржината на планот за родители. Во тој случај, тие исто така не се во можност да го исполнат законското барање за развод. Постои исклучок за такви случаи. Родителите кои можат да покажат дека вложиле доволно напори да постигнат договор, но не успеале да го сторат тоа, можат да го наведат ова во документите пред судот. Потоа, судот може да го прогласи разводот и сам да одлучи за точките за кои родителите не се согласуваат.

Дали сакате развод и дали ви треба помош при изготвување план за родителство? Потоа Law & More е вистинското место за вас. Специјализираните адвокати за семејно право на Law & More може да ви помогне и да ве води со разводот и изготвување план за родителство.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.