Добивање холандско државјанство

Добивање холандско државјанство

Дали сакате да дојдете во Холандија да работите, да студирате или да останете со вашето семејство/партнер? Дозвола за престој може да се издаде доколку имате легитимна цел на престој. Службата за имиграција и натурализација (IND) издава дозволи за престој и за привремен и за постојан престој во зависност од вашата ситуација.

По континуиран легален престој во Холандија од најмалку пет години, можно е да се аплицира за дозвола за постојан престој. Доколку се исполнат некои дополнителни строги услови, можно е дури и да се аплицира за холандско државјанство преку натурализација. Натурализацијата е сложена и скапа процедура за аплицирање која се поднесува до општината. Постапката може да трае помалку од една година до две години. Во овој блог, ќе разговарам кои услови, меѓу другото, треба да ги исполнувате за да аплицирате за натурализација.

Со оглед на сложената природа на постапката, препорачливо е да ангажирате адвокат кој може да ве води низ процесот и да се фокусира на вашата специфична и индивидуална ситуација. На крајот на краиштата, нема да ја вратите високата такса за апликација во случај на негативна одлука.

Натурализација

Услови

Натурализацијата бара да имате 18 години или повеќе и да живеете во Холандија континуирано 5 или повеќе години со важечка дозвола за престој. Во моментот кога аплицирате за натурализација, важно е да имате една од дозволите за престој наведени подолу:

  • Дозвола за престој азил на неопределено или редовно неопределено време;
  • Дозвола за престој на ЕУ за долгорочен престој;
  • Дозвола за престој на определено време со непривремена цел на престој;
  • Документ за престој како член на семејството на граѓанин на Унијата;
  • Националност на земја од ЕУ, ЕЕА или Швајцарија; или
  • Документ за престој Член 50 Договор за повлекување Брегзит (Договор за повлекување на ТЕУ) за граѓаните на ОК и членовите на нивните семејства.

За позитивен резултат, важно е и да не претставувате опасност за јавниот ред или националната безбедност на Холандија. Конечно, треба да бидете подготвени да се откажете од вашата сегашна националност, доколку е можно, освен ако не можете да се повикате на основа за изземање.

Покрај тоа, иако постои услов за возраст, можно е вашите деца да се натурализираат со вас под одредени услови.

Потребни документи

За да аплицирате за холандско државјанство, мора - освен важечка дозвола за престој или друг доказ за легален престој - да поседувате важечка идентификација, како што е пасош. Мора да се приложи и извод од матичната книга на родените. Исто така, потребно е да се достави диплома за интеграција, друг доказ за интеграција или доказ за (делумно) ослободување или ослободување од условот за интеграција.

Општината ќе го користи Basisregistratie Personen (BRP) за да провери колку долго навистина сте живееле во Холандија.

Побара

Во општината треба да се аплицира за натурализација. Треба да бидете подготвени да се откажете од сегашното државјанство ако е можно – во случај на позитивна одлука.

IND има 12 месеци да одлучи за вашата апликација. Во писмото од ИНД ќе биде наведен рокот во кој ќе донесат одлука за вашата апликација. Периодот на одлучување започнува кога сте ја платиле таксата за апликација. По добивањето на позитивна одлука, треба да се преземат дополнителни чекори за да се преземе холандско државјанство. Доколку одлуката е негативна, можете да приговорите на одлуката во рок од 6 недели.

Постапка за опција

Можно е да се стекне холандско државјанство на полесен и побрз начин, имено по опција. За повеќе информации за ова, ве молиме погледнете го нашиот блог за процедурата за опција.

Контакт

Дали имате прашања во врска со законот за имиграција или би сакале да ви помогнеме понатаму со вашата апликација за натурализација? Потоа слободно контактирајте со Ајлин Селамет, адвокат на Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl или Руби ван Керсберген, адвокат во Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl или јавете ни се на +31 (0)40-3690680.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.