Обврски на работодавачот и работникот... имиџ

Обврските на работодавачот и работникот…

Обврски на работодавачот и работникот според Законот за работни услови

Без оглед каква работа и да работите, основниот принцип во Холандија е дека секој треба да може да работи безбедно и здраво. Визијата што стои зад оваа премиса е дека работата не смее да доведе до физички или ментални болести и воопшто да не умре како резултат. Овој принцип е загарантиран во пракса со Законот за работни услови. Овој акт е насочен кон промовирање на добри услови за работа и спречување на болести и неспособност за работа на вработените. Дали сте работодавец? Во тој случај, грижата за здраво и безбедно работно опкружување во согласност со Законот за работни услови лежи во принцип со вас. Во рамките на вашата компанија, не само што мора да има доволно знаење за здраво и безбедно работење, туку мора да се следат и упатствата на Законот за работни услови, со цел да се спречи непотребна опасност за вработените. Дали сте вработен? Во тој случај, од вас се очекуваат и неколку работи во контекст на здрава и безбедна работна средина.

Обврски на работникот

Според Законот за работни услови, работодавачот е на крај одговорен за условите за работа заедно со неговиот вработен. Како вработен, мора да придонесете за создавање на здраво и безбедно работно место. Поточно, како вработен, со оглед на Законот за работни услови, вие сте обврзани:

  • правилно да ја користи работната опрема и опасните материи;
  • да не ја менува и / или отстранува заштитата на опремата за работа;
  • правилно да ја користи личната заштитна опрема / помагалата што ги дава работодавачот и да ги чува на соодветно место;
  • соработуваат во организирани информации и упатства;
  • да го информира работодавачот за набудуваните ризици по здравјето и безбедноста во компанијата;
  • да им помогне на работодавачот и на другите стручни лица (како службеник за превенција), доколку е потребно, во извршувањето на нивните обврски.

На кратко, мора да се однесувате одговорно како вработен. Ова го правите со користење на работни услови на безбеден начин и извршување на својата работа на безбеден начин за да не се загрозувате себе си и другите.

Обврски на работодавачот

За да можете да обезбедите здраво и безбедно работно опкружување, вие како работодавач мора да водите политика насочена кон што подобри услови за работа. Законот за работни услови дава насока за оваа политика и работните услови што се во согласност со неа. На пример, политиката за работни услови во секој случај мора да се состои од а Инвентар и проценка на ризик (RI&E). Како работодавач, мора писмено да наведете кои ризици ги носи работата за вашите вработени, како се решаваат овие ризици по здравјето и безбедноста во рамките на вашата компанија и кои ризици во форма на несреќи при работа веќе се случиле. А. службеник за превенција ви помага да подготвите попис и проценка на ризици и дава совети за добра политика за здравје и безбедност. Секоја компанија мора да назначи барем еден таков службеник за превенција. Ова не смее да биде некој надвор од компанијата. Вработувате 25 или помалку вработени? Тогаш вие самите може да дејствувате како офицер за превенција.

Еден од ризиците со кои може да се соочи секоја компанија што вработува вработени е отсуство од работа. Според законот за работни услови, вие како работодавец мора да имате политика за отсуство на болести. Како вие како работодавец се справувате со отсуство од работа кога тоа се случува во вашата компанија? Треба да го снимите одговорот на ова прашање на јасен, адекватен начин. Меѓутоа, за да се намали можноста за реализација на таков ризик, препорачливо е да имате а периодичен преглед на работно место (ПАГО) извршени во рамките на вашата компанија. За време на ваквиот преглед, докторот на компанијата прави попис дали имате здравствени проблеми поради работа. Учеството во вакво истражување не е задолжително за вашиот вработен, но може да биде многу корисно и да придонесе за здрав и витален круг на вработени.

Покрај тоа, за да спречите други непредвидени ризици, мора да назначите ан домашен тим за одговор при итни случаи (БХВ). Службеник за одговор при итни случаи на компанијата е обучен да ги донесе вработените и клиентите на безбедноста во итни случаи и затоа ќе придонесе за безбедноста на вашата компанија. Можете сами да одредите кои и колку луѓе именувате како службеник за итни случаи. Ова исто така важи и за начинот на кој ќе се одговори на компанијата во случај на итни случаи. Сепак, мора да ја земете предвид големината на вашата компанија.

Следење и усогласеност

И покрај важечките закони и регулативи, работни несреќи сепак се случуваат секоја година во Холандија, кои лесно може да се спречат од страна на работодавачот или работникот. Само постоењето на законот за работни услови не секогаш се чини дека е доволно за да се гарантира принципот дека секој мора да работи безбедно и здраво. Затоа Инспекторатот ЗЗВ проверува дали работодавачите, но исто така и дали вработените се придржуваат до правилата за здрава, безбедна и фер работа. Според законот за работни услови, Инспекторатот може да поведе истрага кога се случила несреќа или кога тоа го бара работен совет или синдикат. Покрај тоа, Инспекторатот има далекусежни овластувања и соработката во оваа истрага е задолжителна. Доколку Инспекторатот утврди повреда на Законот за работни услови, запирањето на работата може да резултира со голема парична казна или кривично дело / економски прекршок. За да спречите вакви далекусежни мерки, препорачливо е како работодавец, но и како вработен, да ги почитувате сите обврски од Законот за работни услови.

Дали имате прашања во врска со овој блог? Потоа контактирајте Law & More. Нашите адвокати се експерти во областа на законот за вработување и со задоволство ви даваат совети.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.