Новата регулатива за заштита на личните податоци на ЕУ и нејзините импликации врз холандското законодавство 1x1 слика

Новата општа регулатива на ЕУ за заштита на податоците…

Новата регулатива за заштита на личните податоци на ЕУ и нејзините импликации во холандското законодавство

За седум месеци, европските правила за заштита на податоците ќе претрпат најголеми промени во последните две децении. Бидејќи тие се создадени во 90-тите години, количината на дигитални информации што ги создаваме, фаќаме и чуваме многу се зголеми. [1] Едноставно кажано, стариот режим веќе не одговараше за цел и сајбер безбедноста стана сè поважно прашање за организациите низ цела ЕУ. Со цел да се заштитат правата на поединците во однос на нивните лични податоци, нова регулатива ќе ја замени Директивата за заштита на податоците 95/46 / ЕЗ: GDPR. Регулативата не е наменета само за заштита и зајакнување на приватноста на податоците на сите граѓани на ЕУ, туку и за усогласување на законите за приватност на податоците низ цела Европа и за преобликување на начинот на кој организациите низ регионот пристапуваат кон приватноста на податоците. [2]

Применливост и холандски закон за спроведување на регулативата за заштита на податоците

Иако БДПР ќе биде директно применлив во сите земји-членки, националните закони ќе треба да се изменат со цел да се регулираат одредени аспекти на БДПР. Регулативата опфаќа многу отворени концепти и норми кои треба да се обликуваат и заострат во пракса. Во Холандија, неопходните законски измени веќе се објавени во првиот нацрт национален закон. Ако холандскиот парламент, а потоа и холандскиот Сенат гласаат за негово усвојување, законот за имплементација ќе стапи во сила. Во моментов, не е јасно кога и во каква форма законот ќе биде формално усвоен, бидејќи сè уште не е испратен до парламентот. Willе треба да бидеме трпеливи, само времето ќе каже.

Новата регулатива за заштита на личните податоци на ЕУ и нејзините импликации во холандското законодавство

Предности и недостатоци

Спроведувањето на GDPR повлекува предности, како и недостатоци. Најголема предност е потенцијалното усогласување на фрагментираните регулативи. До сега, деловните субјекти мораа да ги земат предвид прописите за заштита на податоците од 28 различни земји-членки. И покрај неколку предности, БДПР е критикуван исто така. GDPR содржи одредби што оставаат простор за повеќе толкувања. Различен пристап од страна на државите членки, мотивирани од приоритетите за култура и супервизор, не е незамислив. Како резултат, степенот до кој ГДП ќе ја постигне својата шема на усогласување е неизвесна.

Разлики помеѓу БДПР и ДДПА

Постојат некои разлики помеѓу Општата регулатива за заштита на податоците и холандскиот Закон за заштита на податоците. Најважните разлики се споменати во поглавјето четири од оваа бела книга. До 25 мај 2018 година, ДДПА целосно или во голема мерка ќе биде укината од холандскиот законодавец. Новата регулатива ќе има важни последици не само за физичките лица, туку и за деловните субјекти. Затоа, важно е холандските бизниси да бидат свесни за овие разлики и последици. Да се ​​биде свесен за фактот дека законот се менува, е првиот чекор во придвижување кон усогласеност.

Се движи кон усогласеност

„Како да станам согласност?“, Е прашањето што многу претприемачи си го поставуваат. Важноста на усогласеноста со GDPR е јасна. Максималната казна за непочитување на регулативата е четири проценти од годишниот глобален обрт од претходната година, или 20 милиони евра, без разлика кој и да е поголем. Бизнисите треба да планираат пристап, но често не знаат какви чекори треба да преземат. Од таа причина, оваа бела книга содржи практични чекори за да му помогне на вашиот бизнис да се подготви за усогласеност на GDPR. Кога станува збор за подготовките, изреката „добро започнато е полуфатено“ е дефинитивно погодна.

Комплетната верзија на оваа бела книга е достапна преку овој линк.

контакт

Ако имате прашања или коментари по читањето на овој напис, Ве молиме слободно контактирајте го г-дин. Максим Ходак, адвокат при Law & More преку [заштитена по е-пошта] или г-ѓа. Том Меевис, адвокат во Law & More преку [заштитена по е-пошта] или јавете се на +31 (0) 40-369 06 80.

[1] М. Бургес, GDPR ќе ја промени заштитата на податоците, iredичена 2017 година.

[2] Https://www.internetconsultatie.nl/uitvoeringswetavg/ детали.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.