категории: Блог Вести

Правните процедури се наменети да најдат решение за проблем

Правни проблеми

Правните процедури имаат за цел да најдат решение за проблем, но честопати се постигнуваат сосема спротивно. Според истражувањето на холандскиот истражувачки институт „Хили“, правните проблеми се решаваат помалку и помалку, бидејќи традиционалниот модел на процеси (т.н. модел на турнир) наместо тоа предизвикува поделба помеѓу страните. Како резултат, холандскиот совет на судството се залага за воведување на експериментални одредби, кои им даваат на судиите можност да водат судска постапка на други начини.

Сподели