Знаење мигрант Слика

Мигрант на знаење

Дали би сакале некој високообразован странски вработен да дојде во Холандија да работи за вашата компанија? Тоа е можно! На овој блог можете да прочитате за условите под кои високо квалификуван мигрант може да работи во Холандија.

Знаење мигранти со слободен пристап

Треба да се напомене дека мигрантите со знаење од одредени земји не треба да имаат виза, дозвола за престој или работна дозвола. Ова се однесува на сите земји кои се дел од Европската унија, Норвешка, Исланд, Швајцарија и Лихтенштајн. Ако имате намера да донесете висококвалификувани мигранти од една од овие земји, на висококвалификуваниот мигрант му треба само валиден пасош или лична карта.

Знаење мигранти надвор од Европа

Ако сакате да донесете висококвалификуван мигрант кој не потекнува од една од земјите споменати во претходниот став, важат построги правила. Ќе им треба виза и дозвола за престој. Како работодавач, вие сте одговорни за барање на овие документи од Службата за имиграција и натурализација (IND). Покрај тоа, работодавачот мора да биде признат како спонзор од страна на ИНД. Пред да дозволите висококвалификувани мигранти да дојдат во Холандија, мора да аплицирате за ова признание како спонзор. Вие, како компанија, мора да исполните неколку услови за да го добиете овој статус, вклучително и доволна гаранција за континуитет и солвентност на организацијата, плаќање на надоместокот за аплицирање и доверливост на организацијата, директорите и другите вклучени (правни) лица. . Дури и откако вашата компанија ќе биде препознаена како спонзор, има неколку обврски што мора да ги исполните, имено должност на администрација, должност за информирање и должност за грижа.

Плати на знаење мигранти

За вас, како работодавач, исто така е релевантно што до одреден степен е одредено висината на платите за мигрантите со знаење. Не се прави разлика помеѓу висококвалификуваните мигранти со слободен пристап и висококвалификуваните мигранти надвор од Европа. Утврдената плата може да се разликува по поединец, во зависност од возраста на мигрантот со знаење и дали конкретниот случај се квалификува за критериум за намалена плата. Вистинските износи може да се најдат на веб-страницата IND. Во секој случај, приходот на висококвалификуваниот мигрант мора да биде најмалку еднаков на стандардниот износ што се однесува на тој висококвалификуван мигрант. 

Европска сина карта

Можно е и доаѓање на висококвалификуван мигрант врз основа на европската сина карта. За ова важат различни услови од оние што беа дискутирани погоре. Сината карта на ЕУ е комбинирана дозвола за престој и работа со важност од 4 години. Наменет е за висококвалификувани работници со националност надвор од ЕУ, ЕЕА или Швајцарија. За разлика од дозволата за престој спомената погоре, од работодавачот не се бара да биде признат спонзор кога аплицира за сина карта на ЕУ. Сепак, постојат голем број други услови кои мора да се исполнат пред да се додели Синиот картон. Меѓу другото, работникот мора да има склучено договор за вработување на најмалку 12 месеци, а работникот да има завршено најмалку 3-годишна диплома за високо образование. Дополнително, во случај на сина карта на ЕУ, постои и праг на плата што мора да се исполни. Сепак, ова е различно од критериумот опишан во претходниот став.

Кога вработувате висококвалификуван мигрант, можете да се заплеткате во лавиринтот од правила. Дали размислувате да донесете висококвалификуван мигрант во Холандија? Тогаш не двоумете се да контактирате Law & More. Нашите адвокати се специјализирани за имиграциско право и со задоволство ќе ве водат низ чекорите што треба да се преземат. 

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.