Интернационална слика за сурогат мајчинство

Меѓународно сурогат-мајчинство

Во пракса, наменетите родители сè повеќе избираат да започнат програма за сурогат мајчинство во странство. Тие можат да имаат различни причини за ова, сите поврзани со несигурната позиција на наменетите родители според холандскиот закон. Овие накратко се дискутираат подолу. Во оваа статија објаснуваме дека можностите во странство исто така можат да вклучуваат разни проблеми поради разликите помеѓу странското и холандското законодавство.

Меѓународно сурогат мајчинство Слика

Мотиви

Постојат неколку причини зошто многу наменети родители избираат да бараат сурогат-мајка во странство. Прво, во Холандија според кривичниот закон е забрането да се посредува помеѓу потенцијални сурогат мајки и наменети родители, што може да ја отежне потрагата по сурогат мајка. Второ, во пракса, гестацискиот сурогат мајчинство е предмет на строги барања. Овие барања не можат секогаш да ги исполнуваат наменетите родители или сурогат-мајката. Покрај тоа, во Холандија е исто така тешко да се наметнат обврски на страните вклучени во договор за сурогат мајчинство. Како резултат, сурогат-мајката, на пример, не може законски да биде принудена да го отстапи детето по раѓањето. Од друга страна, постои поголема шанса да се најде агенција за медијација во странство и да се направат обврзувачки договори. Причината за ова е што, за разлика од Холандија, таму понекогаш е дозволено трговско сурогат мајчинство. За повеќе информации за сурогат-мајчинството во Холандија, ве молиме погледнете овој член.

Стапици во меѓународното сурогат мајчинство

Значи, иако на прв поглед може да изгледа дека е полесно да се заврши успешна програма за сурогат мајчинство во друга (специјализирана) земја, наменетите родители имаат поголема веројатност да наидат на проблеми по раѓањето. Ова е особено случај поради разликите помеѓу странското и холандското законодавство. Подолу ќе разговараме за најчестите стапици.

Признавање на извод од матична книга на родените

Во некои земји, можно е и наменетите родители да се споменуваат како законски родител на изводот на родените (на пример, поради генетско потекло). Во овој случај, сурогат-мајката често се запишува во регистарот на раѓања, бракови и смртни случаи. Таквиот извод од матична книга на родените е во спротивност со јавниот ред и мир во Холандија. Во Холандија, родилката е легално мајка на детето, а детето исто така има право на знаење за нејзиното родителство (член 7 став 1 Меѓународна конвенција за правата на детето). Затоа, таквата матична книга на родените нема да биде признаена во Холандија. Во тој случај, судијата ќе мора повторно да го воспостави евиденцијата за раѓање на детето.

Признание од оженет татко

Друг проблем се јавува кога во изводот на родените се споменува оженет татко како законски татко, додека мајката на изводот е сурогат-мајка. Како резултат, изводот на родените не може да се препознае. Според холандските закони, оженет маж не може да признае дете од друга жена, освен неговата сопруга без правна интервенција.

Патување назад во Холандија

Покрај тоа, може да биде проблематично да се патува назад во Холандија со детето. Ако изводот од матична книга на родените, како што е опишано погоре, е спротивен на јавниот ред и мир, нема да може да се добијат патни исправи за детето од амбасадата на Холандија. Ова може да ги спречи наменетите родители да ја напуштат земјата со своето новородено дете. Уште повеќе, самите родители често имаат патна виза која истекува, што, во најлошото сценарио, може да ги принуди да ја напуштат земјата без детето. Можно решение би било да се започне со скратена постапка против холандската држава и со тоа да се принуди на издавање документ за итни случаи. Сепак, неизвесно е дали ова ќе успее.

Практични проблеми

Конечно, може да има некои практични проблеми. На пример, дека детето нема број на државна услуга (Burgerservicenummer), што има последици по здравственото осигурување и правото на, на пример, детски додаток. Покрај тоа, исто како и со сурогат мајчинство во Холандија, стекнувањето законско родителство може да биде доста работа.

Заклучок

Како што е опишано погоре, се чини на прв поглед полесно да се избере сурогат-мајчинство во странство. Бидејќи е законски регулирано и комерцијализирано во голем број земји, тоа може да им овозможи на наменетите родители побрзо да најдат сурогат-мајка, да се одлучат за гестациско сурогат-мајство и да го олеснат спроведувањето на договорот за сурогат-мајчинство. Како и да е, постојат голем број на стапици за кои наменетите родители често не размислуваат. Во оваа статија ги набројавме овие стапици, така што е можно да се направи добро разгледан избор со оваа информација.

Како што прочитавте погоре, изборот на сурогат-мајчинство, како во Холандија, така и во странство, не е лесен, делумно поради правните последици. Дали сакате да дознаете повеќе за ова? Потоа, ве молиме контактирајте Law & More. Нашите адвокати се специјализирани за семејно право и имаат меѓународен фокус. Ние би биле среќни да ви дадеме совет и помош за време на каква било правна постапка.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.