Слика на меѓународни разводи

Меѓународни разводи

Порано беше вообичаено да се омажи за некој од иста националност или од исто потекло. Во денешно време, браковите меѓу луѓе од различна националност стануваат сè почести. За жал, 40% од браковите во Холандија завршуваат со развод. Како функционира ова ако некој живее во друга земја од онаа во која склучиле брак?

Поднесување барање во рамките на ЕУ

Регулативата (ЕЗ) бр. 2201/2003 (или: Брисел II би) е применлива за сите земји во ЕУ од 1 март 2015 година. Таа регулира надлежност, признавање и извршување на пресуди за брачни прашања и родителска одговорност. Правилата на ЕУ важат за развод, законска разделба и поништување на брак. Во рамките на ЕУ, барање за развод може да се поднесе во земјата каде што судот е надлежен. Судот има надлежност во земјата:

  • Каде и двајцата сопружници вообичаено престојуваат.
  • Од кои и двајцата сопружници се државјани.
  • Каде што се поднесува барање за развод заедно.
  • Каде што едниот партнер поднесува барање за развод, а другиот е вообичаено жител.
  • Каде што партнер е вообичаен престој најмалку 6 месеци и е државјанин на земјата. Ако тој или таа не е државјанин, петицијата може да се поднесе ако ова лице живее најмалку една година во земјата.
  • Каде што еден од партнерите последен пат живеел вообичаено и каде сè уште живее еден од партнерите.

Во рамките на ЕУ, судот што прво прима барање за развод што ги исполнува условите има надлежност да одлучува за разводот. Судот што го изрекува разводот може да донесе одлука и за родителско старателство над децата кои живеат во земјата на судот. Правилата на ЕУ за развод не се однесуваат на Данска, бидејќи таму не е донесена регулативата Брисел II би.

Во Холандија

Ако двојката не живее во Холандија, во принцип е можно да се разведе во Холандија само ако и двајцата сопружници имаат холандска националност. Ако тоа не е случај, холандскиот суд може да се прогласи за надлежен под посебни околности, на пример, ако не е можно да се разведе во странство. Дури и ако двојката е во брак во странство, тие можат да аплицираат за развод во Холандија. Услов е бракот да биде регистриран во граѓанскиот регистар на местото на живеење во Холандија. Последиците од разводот можат да бидат различни во странство. Уредбата за развод од земја на ЕУ е автоматски признаена од другите земји на ЕУ. Надвор од ЕУ ова може да биде значително различно.

Разводот може да има последици врз нечиј статус на престој во Холандија. Ако партнерот има дозвола за престој затоа што живеел со својот партнер во Холандија, важно е да поднесе барање за нова дозвола за престој под различни услови. Доколку тоа не се случи, дозволата за престој може да се одземе.

Кој закон се применува?

Законот на земјата во која е поднесена пријавата за развод не мора да важи за разводот. Судот можеби треба да го примени странското право. Ова се случува почесто во Холандија. За секој дел од случајот треба да се процени дали судот има надлежност и кој закон треба да се примени. Меѓународното приватно право игра важна улога во ова. Овој закон е чадор термин за области на правото во кои се вклучени повеќе од една земја. На 1 јануари 2012 година, книгата 10 од холандскиот граѓански законик стапи на сила во Холандија. Ова ги содржи правилата на меѓународното приватно право. Главното правило е дека судот во Холандија го применува холандскиот закон за развод, без оглед на националноста и местото на живеење на сопружниците. Ова е различно кога на парот ќе им биде запишан изборот на закон. Потоа, сопружниците ќе го изберат законот што се применува во нивната постапка за развод. Ова може да се направи пред склучувањето на брак, но може да се стори и во подоцнежна фаза. Ова е можно и кога сте пред развод.

Регулатива за режими на брачна заедница

За бракови склучени на 29 јануари 2019 година или после тоа, ќе се применува Регулативата (ЕУ) бр. 2016/1103. Оваа регулатива го регулира важечкото законодавство и извршувањето на одлуките во врска со режими на брачна заедница. Правилата што ги утврдува одредуваат кои судови можат да одлучуваат за имотот на сопружниците (надлежност), кој закон се применува (судир на закони) и дали пресудата донесена од суд на друга земја треба да биде признаена и извршена од другата (признавање и извршување). Во принцип, истиот суд сè уште има надлежност според правилата на Регулативата Брисел IIа. Доколку не е направен избор на закон, ќе се применува законот на државата во која сопружниците имаат прво заедничко живеалиште. Во отсуство на заедничко вообичаено живеалиште, ќе се применува законот на Државата на националност на двајцата сопружници. Доколку сопружниците немаат иста националност, ќе се применува законот на државата со која сопружниците имаат најблиска врска.

Според тоа, регулативата важи само за брачна сопственост. Правилата одредуваат дали треба да се примени холандскиот закон, а со тоа и општата заедница на имот или ограничената заедница на имот или странски систем. Ова може да има многу последици врз вашите средства. Затоа е мудро да побарате правен совет за, на пример, избор на договор за закон.

За совет пред бракот или за совет и помош во случај на развод, можете да контактирате со адвокатите на семејното право од Law & More. At Law & More разбираме дека разводот и следните настани може да имаат далекусежни последици врз вашиот живот. Затоа ние пристапуваме лично. Заедно со вас, а можеби и со вашиот поранешен партнер, можеме да ја утврдиме вашата правна состојба за време на интервјуто врз основа на документацијата и да се обидеме да ја снимиме вашата визија или желби. Покрај тоа, можеме да ви помогнеме во можна постапка. Адвокатите на Law & More се експерти во областа на личното и семејното право и со задоволство ве водат, можеби заедно со вашиот партнер, низ процес на развод.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.