Слика на навреда, клевета и клевета

Навреда, клевета и клевета

Изразувањето на вашето мислење или критики во принцип не е табу. Сепак, ова има свои граници. Изјавите не треба да бидат незаконски. Дали изјавата е незаконска ќе се суди според специфична ситуација. Во пресудата се прави рамнотежа помеѓу правото на слобода на изразување од една страна и правото на заштита на својата чест и углед од друга страна. Навредата на лица или претприемачи секогаш има негативна конотација. Во некои случаи, навредата се смета за незаконска. Во пракса, често се зборува за две форми на навреда. Може да има клевета и / или клевета. И клеветата и клеветата намерно ја ставаат жртвата во лошо светло. Што точно значи клевета и клевета, е објаснето на овој блог. Исто така, ќе ги разгледаме санкциите што можат да бидат изречени против лице кое е виновно за клевета и / или клевета.

Навреда

„Секое намерно навредување кое не е опфатено со клевета или клевета“ се квалификува како обична навреда. Карактеристика на навредата е тоа што станува збор за прекршочен приговор. Ова значи дека обвинетиот може да биде гонет само кога жртвата го пријавила тоа. Навредата обично се гледа само како нешто што не е уредно, но ако сте добро свесни за вашите права, во некои случаи можете да осигурите дека лицето што ве навредило може да биде гонет. Сепак, честопати се случува жртвата да не пријави навреда затоа што може да доживее повеќе неповолни страни во однос на публицитетот на случајот.

Клевета

Кога станува збор за намерно напаѓање на нечија чест или добро име, со цел да се објави, тогаш тоа лице е виновно за клевета. Намерен напад значи дека нечие име е намерно ставено во лошо светло. Со намерен напад, законодавецот значи дека сте казниви ако намерно кажете лоши работи за поединец, група или организација, со цел да ги објавите. Клеветата може да се одвива вербално, како и во писмена форма. Кога тоа се одвива во писмена форма, се квалификува како клеветничка белешка. Мотивите за клевета често се одмазда или фрустрација. Предност за жртвата е што клеветата направена е полесно да се докаже дали е во писмена форма.

Клевета

За клевета се зборува кога некој е намерно клевета правејќи јавни изјави, за што знае или требаше да знае дека изјавите не се засноваат на вистината. Затоа, клевета може да се смета дека обвинува некого со лаги.

Обвинението мора да се заснова на факти

Важно прашање што се разгледува во пракса е дали, и дали да, до кој степен, обвиненијата наоѓале поддршка во фактите што биле достапни во моментот на изјавите. Затоа судијата ја разгледува ситуацијата како што беше во моментот кога беа дадени изјавите. Ако одредени изјави се чинат незаконски за судијата, тој ќе пресуди дека лицето што го дало изјавата е одговорно за штетата што произлегува од тоа. Во повеќето случаи, жртвата има право на обештетување. Во случај на противзаконска изјава, жртвата може да побара исправка со помош на адвокат. Исправка значи дека незаконско објавување или изјава е исправена. Накратко, во една исправка се вели дека претходната порака била неточна или неоснована.

Граѓански и кривични постапки

Во случај на навреда, клевета или клевета, жртвата има можност да помине низ граѓанска и кривична постапка. Преку граѓанското право, жртвата може да бара обештетување или исправка. Бидејќи клевета и клевета се исто така кривични дела, жртвата може да ги пријави и да побара сторителот да биде гонет според кривично право.

Навреда, клевета и клевета: кои се санкциите?

Едноставна навреда може да биде казниво. Услов за ова е дека жртвата мора да направи извештај, а Службата за јавно обвинителство мора да одлучи да го гони осомничениот. Максималната казна што судијата може да ја изрече е три месеци затвор или парична казна од втора категорија (4,100 евра). Висината на казната или (затворската казна) зависи од сериозноста на навредата. На пример, дискриминаторските навреди се казнуваат построго.

За клеветата е исто така казниво. Овде повторно, жртвата мора да направи извештај, а Службата за јавно обвинителство мора да донесе одлука да го гони обвинетиот. Во случај на клевета, судијата може да изрече максимум притвор од шест месеци или парична казна од трета категорија (8,200 евра). Како и во случајот на навреда, овде се зема предвид и сериозноста на делото. На пример, клевета против државен службеник се казнува построго.

Во случај на клевета, казните што можат да бидат изречени се значително потешки. Во случај на клевета, судот може да изрече максимален затвор од две години или парична казна од четврта категорија (20,500 евра). Во случај на клевета, може да има и лажен извештај, додека декларантот знае дека делото не е сторено. Во пракса, ова се нарекува клевета за обвинение. Ваквите обвиненија главно се случуваат во ситуации во кои некој тврди дека бил нападнат или малтретиран, додека тоа не е случај.

Обид за клевета и / или клевета

Обид за клевета и / или клевета е исто така казнив. Под „обид“ се подразбира дека е направен обид да се изврши клевета или клевета против друго лице, но тоа не успеало. Услов за ова е дека мора да има почеток на кривичното дело. Ако таков почеток сè уште не е направен, нема казнивост. Ова исто така важи и кога е направен почеток, но сторителот одлучува по своја волја да не изврши клевета или клевета.

Доколку некој е казнет за обид за клевета или клевета, се применува максимална казна од 2/3 од максималната казна за стореното дело. Во случај на обид за клевета, ова е максимална казна од 4 месеци. Во случај на обид за клевета, ова значи максимална казна од една година и четири месеци.

Дали треба да се справите со навреда, клевета или клевета? И сакате повеќе информации за вашите права? Тогаш, не двоумете се да контактирате Law & More правници Ние исто така можеме да ви помогнеме ако самите ве гонат Јавното обвинителство. Нашите стручни и специјализирани адвокати од областа на кривичното право ќе бидат среќни да ви дадат совети и да ви помогнеме во правните постапки.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.