Во Холандија некој доби пасош без родова ознака

За прв пат во Холандија некој доби пасош без родова ознака. Г-ѓа Зигерс не се чувствува како маж и не се чувствува како жена. Претходно оваа година, судот во Лимбург одлучи дека полот не е прашање на сексуални карактеристики, туку на родовиот идентитет. Затоа, г-ѓа Зегерс е првата личност што добива неутрален 'Х' во нејзиниот пасош. Овој „Х“ ја заменува „V“ што порано го посочуваше нејзиниот пол.

Г-ѓа Зегерс ја започна својата борба за родово неутрален пасош пред десет години:

„Изјавата„ женска “не се чувствуваше исправно. Правно е искривена реалност што не е во ред кога гледате во природната реалност. Природата ме стави на оваа земја неутрална “.

Фактот дека Зигерс доби „Х“ на нејзиниот пасош не значи дека секој може да добие „Х“. Секој што не сака да има „М“ или „V“ на пасошот, треба да го спроведе индивидуално пред судот.

https://nos.nl/artikel/2255409-geen-m-of-v-maar-x-eerste-genderneutrale-paspoort-uitgereikt.html

Сподели
Law & More B.V.