Слика на легално прегледана стока

Стоката е легално прегледана

Кога зборуваме за имотот во правниот свет, тој често има поинакво значење отколку што обично сте навикнати. Стоките вклучуваат работи и имотни права. Но, што всушност значи ова? Можете да прочитате повеќе за ова на овој блог.

Стоки

Предметниот имот опфаќа стоки и имотни права. Стоката може да се подели на движен и недвижен имот. Кодексот вели дека нештата се одредени предмети што се опипливи за луѓето. Можете да ги поседувате овие.

Подвижен имот

Подвижен имот вклучува предмети што не се поправени или работи што можете да ги земете со себе. Тие вклучуваат мебел во куќата како маса или шкаф. Некои предмети се направени по нарачка за соба во куќата, како што е вграден шкаф. Тогаш не е јасно дали овој шкаф припаѓа на подвижните или недвижните предмети. Честопати, кога се преселува куќа, се составува список за тоа кои предмети може да ги земе претходниот сопственик.

Недвижен имот

Подвижниот имот е спротивен на недвижниот имот. Тие се имот поврзан со земјиште. Недвижниот имот во светот на недвижностите се нарекува и недвижен имот. Така, тоа се однесува на работи што не можат да се одземат.

Понекогаш не е сосема јасно дали некоја ствар е подвижен или недвижен. Тоа е кога се размислува дали предметот може да се извади од куќата без оштетување. Пример е вградена када. Ова стана дел од куќата и затоа мора да се преземе кога ќе се купи куќата. Бидејќи има некои исклучоци од правилото, добро е да се направи список на сите предмети што треба да се преземат.

За пренос на недвижен имот е потребен нотарски акт. Сопственоста на куќата се пренесува помеѓу страните. За ова прво мора да се запише нотарскиот акт во јавните регистри за кои се грижи нотарот. По регистрацијата, сопственикот стекнува сопственост над секого.

Правата на сопственост

Правото на сопственост е пренослива материјална корист. Примери за имотни права се правото да се плати сума на пари или правото да се предаде нешто. Тие се права на кои можете да ги цените парите, како парите на вашата банкарска сметка. Кога имате право во правото на сопственост, во правна смисла се нарекувате „носител на правото“. Ова значи дека имате право на добро.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.