Општи услови и правила: што треба да знаете - Слика

Општи услови и правила: што треба да знаете

Кога купувате нешто во веб-продавница - дури и пред да имате можност да платите по електронски пат - честопати ќе ве замолат да напишете кутија со која ќе изјавите дека се согласувате со општите услови на веб-продавницата. Ако ја означите таа кутија без да ги прочитате општите услови, вие сте еден од многуте; ретко кој ги чита пред да штиклира. Сепак, ова е ризично. Општите услови може да содржат непријатна содржина. Општи услови и услови, за што станува збор?

Општите услови се нарекуваат мали букви на договор

Тие содржат дополнителни правила и регулативи што одат со договор. Во холандскиот граѓански законик може да се најдат правила што општите услови треба да ги исполнуваат или што експлицитно може да не ги опфаќаат.

Член 6: 231 под а од холандскиот граѓански законик го дава следново дефинирање на општите услови и услови:

«Една или повеќе клаузули кои се формулирани да бидат вклучени во голем број договори, со исклучок на клаузули кои се занимаваат со основните елементи на договорот, колку што тие се јасни и разбирливи ».

Отпрвин, уметност. 6: 231 под а од холандскиот граѓански законик зборуваше за пишани клаузули. Меѓутоа, со примената на Регулативата 2000/31 / ЕГ, што се занимава со електронска трговија, зборот „напишан“ беше отстранет. Ова значи дека вербално обработените општи услови се исто така легални.

Законот зборува за „корисникот“ и „контра-партијата“. Корисникот е оној кој користи договор во општа смисла (чл. 6: 231 под б од холандскиот граѓански законик). Ова обично е лицето кое продава стока. Контра-партијата е таа која со потпишување на писмен документ или на друг начин, потврдува дека ги прифатил општите услови (чл. 6: 231 под Ц од холандскиот граѓански законик).

Таканаречените основни аспекти на договорот не спаѓаат во законскиот опсег на општите услови. Овие аспекти не се дел од општите услови. Ова е случај кога клаузулите ја формираат суштината на договорот. Доколку се вклучени во општите правила и услови, тие не се валидни. Основниот аспект се однесува на аспектите на договорот кои се толку суштински, што без нив договорот никогаш не би се реализирал намерата за влегување во договорот не би можела да се постигне.

Примери на теми што треба да се најдат во основните аспекти се: производот што се тргува, цената што треба да ја плати контра партијата и квалитетот или количината на стоките што се продаваат / купени.

Целта на законското регулирање на општите услови и правила е трипати:

  • Зајакнување на судската контрола врз содржината на општите услови за заштита на (шалтер) страните на кои се применуваат општите услови и тоа особено за потрошувачите.
  • Обезбедување максимална правна сигурност во однос на применливоста и (не) прифатливоста на содржината на општите услови.
  • Стимулирање на дијалогот помеѓу корисниците на општи услови и на пример партии кои имаат за цел да ги подобрат интересите на инволвираните, како што се организациите на потрошувачи.

Добро е да се напомене дека законските регулативи што се однесуваат на општите услови и услови не се однесуваат на договори за вработување, колективни договори за работа и меѓународни трговски трансакции.

Кога некое прашање поврзано со општите услови се доставува до судот, корисникот треба да ја докаже валидноста на неговите гледишта. На пример, тој може да укаже дека општите термини и услови биле користени порано во други договори. Главна точка во пресудата е значењето на кое странките разумно можат да се придржуваат кон општите услови и она што тие може да очекуваат едни од други. Во случај на сомнеж, преовладува формулацијата што е најпозитивна за потрошувачот (чл. 6: 238 став 2 од холандскиот граѓански законик).

Корисникот е должен да ја извести шалтер-страницата за општите услови и правилата (чл. 6: 234 од холандскиот граѓански законик). Тој може да ја исполни оваа обврска предавајќи ги општите услови и услови на договорната страна (чл. 6: 234 клаузула 1 од холандскиот граѓански законик). Корисникот мора да може да докаже дека го сторил тоа. Не е можно предавање, корисникот мора, пред да се постави договорот, да ја извести шалтер-страницата дека постојат општи услови и каде може да се најдат и прочитаат, на пример во Стопанската комора или во судската администрација (чл. 6: 234 клаузула 1 од Холандскиот граѓански законик) или тој може да ги испрати на контра партијата кога ќе бидат запрашани.

Тоа треба да се направи веднаш и по цена на корисникот. Ако не, судот може да ги прогласи општите услови и услови не валидни (чл. 6: 234 од холандскиот граѓански законик), доколку корисникот може разумно да го исполни ова барање. Обезбедување пристап до општите услови и услови може да се направи и електронски. Ова е решено во уметноста. 6: 234 клаузула 2 и 3 од холандскиот граѓански законик. Во секој случај, дозволена е електронска одредба кога договорот беше електронски воспоставен.

Во случај на електронско обезбедување, спротивната странка мора да може да ги чува општите услови и мора да му се даде доволно време за да ги прочита. Кога договорот не е склучен по електронски пат, спротивставената страна мора да се согласи со електронска одредба (чл. 6: 234 став 3 од холандскиот граѓански законик).

Дали регулативата опишана погоре е исцрпна? Од пресудата на Врховниот суд на Холандија (ECLI: NL: HR: 1999: ZC2977: Geurtzen / Kampstaal) може да се заклучи дека регулативата требаше да биде исцрпна. Сепак, со амандманот, самиот Висок суд го дебатира овој заклучок. Во амандманот е наведено дека кога некој може да претпостави дека спротивставената партија знае или може да се очекува да ги знае општите услови, прогласувањето на општите услови и неважечки не е опција.

Во холандскиот граѓански законик не е наведено што мора да се вклучи во општите услови и услови, но се наведува она што не може да се вклучи. Како што е наведено погоре, ова се меѓу другите основни аспекти на договорот, како што е производот што се купува, цената и времетраењето на договорот. Понатаму, а црна листа и сив список се користат во проценката (чл. 6: 236 и чл. 6: 237 од холандскиот граѓански законик) кои содржат неразумни одредби. Треба да се напомене дека црната и сивата листа се применливи кога општите услови се применуваат за договори помеѓу компанија и потрошувач (B2C).

на црна листа (чл.6: 236 од холандскиот граѓански законик) содржи клаузули кои, доколку се вклучени во општите услови, не се сметаат за разумни со закон.

Црната листа има три дела:

  1. Регулативи што ја одземаат контра партијата од права и надлежности. Пример е лишувањето од правото на исполнување (чл. 6: 236 под а. На холандскиот граѓански законик) или исклучување или ограничување на правото за распуштање на договорот (чл. 6: 236 под б од холандскиот граѓански законик).
  2. Регулативи кои му даваат на корисникот дополнителни права или компетенции. На пример, клаузула која му овозможува на корисникот да ја зголеми цената на производот во рок од три месеци по склучувањето на договорот, освен ако на шалтер не му е дозволено да го распушти договорот во таков случај (чл. 6: 236 под-i на Холандската Цивил Код).
  3. Различни прописи со различна доказна вредност (чл. 6: 236 под к од холандскиот граѓански законик). На пример, автоматско продолжување на претплата на списание или периодично, без правилна постапка за откажување на претплатата (чл.6: 236 под стр и q од холандскиот граѓански законик).

на сив список со општите услови и правила (чл.6: 237 од холандскиот граѓански законик) содржи регулативи кои, кога се вклучени во општите услови, се претпоставува дека се неразумно оптоварени. Овие клаузули не се по дефиниција неразумно оптоварувачки.

Примери за тоа се клаузули кои вклучуваат суштинско ограничување на обврските на корисникот кон шалтер (член 6: 237 под б од холандскиот граѓански законик), клаузули кои му овозможуваат на корисникот необичен долг рок за исполнување на договорот ( чл. 6: 237 под е-холандскиот граѓански законик) или клаузули со кои договорната страна ја извршува подолг период на откажување од корисникот (чл. 6: 237 под л. на холандскиот граѓански законик)).

Контакт

Доколку имате дополнителни прашања или коментари по читањето на овој напис, слободно контактирајте го г-дин. Максим Ходак, адвокат при Law & More преку maxim.hodak@lawandmore.nl или г-дин. Том Меевис, адвокат во Law & More преку tom.meevis@lawandmore.nl или јавете ни се на +31 (0) 40-3690680.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.