Поднесете жалба за сликата на судот

Поднесете жалба за судот

Важно е да имате и да одржувате доверба во судството. Затоа можете да поднесете жалба ако сметате дека суд или член на судскиот персонал не се однесувал правилно кон вас. Треба да испратите писмо до одборот на тој суд. Ова мора да го направите во рок од една година од инцидентот.

Содржина на писмо за жалби

Доколку сметате дека не ве третирале како што треба член на персонал или судија на суд, апелационен суд, Апелационен трибунал за трговија и индустрија (CBb) или Централен трибунал за жалби (CRvB), вие може да поднесе тужба. Ова може да биде случај, на пример, ако треба да чекате премногу долго за одговор на вашето писмо или за постапување со вашиот случај. Или, ако сметате дека не сте биле соодветно обратени од едно или повеќе лица кои работат на суд или начинот на кој ви се обратил некој од судот. Complaintалбата може да биде и за тонот, формулацијата или дизајнот на писмата или за недавање информации, давање информации предоцна, давање неточни информации или давање нецелосни информации. Во скоро сите случаи, жалбата мора да биде за вас самите. Вие не можете да се жалите на начинот на кој судот се однесувал кон некој друг; тоа треба да го стори тоа лице. Освен ако не поднесете жалба во име на некој над кого имате овластување или старателство, на пример, вашето малолетно дете или некој што е под ваше старателство.

ЗАБЕЛЕШКА: Ако не се согласувате со одлука на судот или одлука донесена од судот за време на постапувањето со вашиот случај, не можете да поднесете жалба за тоа. Ова треба да се направи преку друга постапка како што е поднесување жалба против одлуката.

Поднесување на жалбата

Complaintалбата можете да ја поднесете до судот каде што се води вашата постапка. Мора да го направите ова во рок од една година по инцидентот. Треба да ја испратите вашата жалба до одборот на засегнатиот суд. Повеќето судови ви дозволуваат да ја поднесувате вашата жалба дигитално. За да го направите тоа, одете на www.rechtspraak.nl и во левата колона, под насловот „до судот“, изберете „Имам жалба“. Изберете го судот и пополнете го формуларот за дигитална жалба. Потоа можете да го испратите овој формулар до судот преку е-пошта или преку редовна пошта. Можете исто така да ја доставите вашата жалба до судот во писмена форма без овој образец. Вашето писмо мора да ги содржи следниве информации:

  • одделот или лицето за кое имате жалба;
  • Причината зошто се жалите, што точно се случило и кога;
  • вашето име, адреса и телефонски број;
  • твојот потпис;
  • евентуално копии од документи релевантни за вашата жалба.

Ракување со жалбата

По приемот на вашата жалба, прво ќе провериме дали може да се реши. Ако не е така, ќе бидете информирани што е можно побрзо. Исто така, може да се случи вашата жалба да биде одговорност на друго тело или друг суд. Во тој случај, судот, доколку е можно, ќе ја проследи вашата жалба и ќе ве информира за ова испраќање. Доколку имате впечаток дека вашата жалба може лесно да се реши, на пример преку (телефонски) разговор, судот ќе ве контактира што е можно побрзо. Доколку се разгледа вашата жалба, постапката е како што следува:

  • Судската администрација го известува лицето (лицата) за кое се жалите за вашата жалба;
  • Доколку е потребно, од вас ќе биде побарано да дадете дополнителни информации за настанот;
  • Последователно, одборот на судот спроведува истрага;
  • Во принцип, ќе ви биде дадена можност дополнително да ја објасните вашата жалба до одборот на судот или до советодавниот комитет за жалби. Лицето на кое се однесува жалбата никогаш нема да се справи сам со жалбата;
  • Конечно, одборот на судот донесува одлука. За оваа одлука ќе бидете информирани во писмена форма. Ова обично се прави во рок од 6 недели.

Дали имате прашања како резултат на блогов? Потоа ве молиме контактирајте Law & More. Нашите адвокати со задоволство ќе ве советуваат.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.