Поранешниот партнер кој има право на одржување не сака да работи - слика

Поранешниот партнер со право на одржување не сака да работи

Во Холандија, одржувањето е финансиски придонес за трошоците за живот на поранешниот партнер и на сите деца по разводот. Тоа е износ што го добивате или мора да го плаќате на месечно ниво. Ако немате доволно приходи за да се издржувате, имате право на алиментација. Ако имате доволно приходи за да се издржувате, но вашиот поранешен партнер нема, можеби ќе треба да платите алиментација. Стандардот на живеење во времето на бракот е земен во предвид. Доделувањето на брачна поддршка е засновано на потребата на странката и финансискиот капацитет на обврската. Во пракса, ова често е предмет на дискусија меѓу страните. Можеби вашиот поранешен партнер бара алиментација додека тој или таа всушност може да работат сами. Можеби сметате дека ова е многу неправедно, но што можете да направите во таков случај?

Поддршка на сопружниците

Лицето кое бара поддршка од брачен другар мора да може да докаже дека нема или нема доволно приход за да се издржува и дека исто така не е во можност да го оствари тој приход. Ако имате право на поддршка од сопружник, почетната точка е дека мора да сторите сé што е во ваша моќ да се обезбедите за себе. Оваа должност произлегува од законот и се нарекува и обврска на труд. Тоа значи дека поранешниот партнер со право на алиментација се очекува да бара работа за време на периодот кога тој или таа ќе добие алиментација.

Обврската да се вложат напори е предмет на многу судски спорови во пракса. Обврзната странка е често на мислење дека овластената странка може да работи и да генерира приход на тој начин. Притоа, обврзаната странка често зазема став дека примателот треба да може да заработи доволно пари за да се издржува. За да ја поддржи својата или нејзината гледна точка, обврзаната странка може да достави докази за, на пример, образовните курсеви, проследени со примателот и достапните работни места. На овој начин, обврзаната странка се обидува да стави до знаење дека нема да мора да се плаќа никакво одржување, или барем што е можно помалку.

Од судската пракса произлегува дека обврската на доверителот за издржување да се потруди да најде работа не треба да се сфаќа лесно. Доверителот за издржување треба да докаже и да докаже дека направил доволно напори да создаде (повеќе) капацитет за заработка. Така, доверителот за издржување ќе мора да докаже дека е сиромашен. Што се подразбира под „демонстрација“ и „правење доволно“ напори, се проценува во пракса по конкретен случај.

Во некои случаи, доверителот за одржување не може да се држи до оваа обврска на напор. Ова може да се договори во пактот за развод, на пример. Можете исто така да помислите на следната ситуација што се појави во пракса: страните се разведени, а сопругот треба да плати поддршка на партнерот и детето. По 7 години, тој бара од судот да ја намали алиментацијата, бидејќи смета дека жената треба да може да се издржува досега. На сослушувањето се чинеше дека парот се согласил за време на разводот дека жената ќе се грижи за децата на дневна основа. Двете деца имале сложени проблеми и барале интензивна нега. Theената работела приближно 13 часа неделно како привремена вработена. Бидејќи имала мало работно искуство, делумно поради грижата за децата, не и било лесно да најде постојана работа. Нејзините тековни приходи беа под нивото на социјална помош. Под овие околности, од жената не може да се бара целосно да ја исполни својата обврска да се потруди и да ја прошири својата работа, така што таа повеќе да не се потпира на поддршката на брачниот другар.

Горенаведениот пример покажува дека е важно за обврзаната странка да внимава дали примателот ја исполнува својата или нејзината обврска да вложи напори да оствари приход. Доколку доказите го покажат спротивното или треба да има какво било друго сомневање дека не се исполнува обврската за создавање приход, би било мудро за обврзаната странка да започне правна постапка со цел уште еднаш да се испита обврската за издржување. Нашите искусни адвокати за семејно право со задоволство ќе ве известат за вашата позиција и ќе ви помогнат во ваквите постапки.

Дали имате прашања во врска со алиментација или сакате да аплицирате, да ја промените или престанете со алиментација? Потоа контактирајте ги адвокатите на семејното право на Law & More. Нашите адвокати се специјализирани за (пре) пресметување на алиментација. Покрај тоа, можеме да ви помогнеме во можни постапки за одржување. Адвокатите на Law & More се експерти од областа на личното и семејното право и со задоволство ќе ве водат низ овој процес, веројатно заедно со вашиот партнер.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.