Закон за имиграција во Холандија

Закон за имиграција во Холандија

Дозволи за престој и натурализација

Вовед

Странците доаѓаат во Холандија со одредена цел. Тие сакаат да живеат со семејството или на пример да дојдат тука да работат или учат. Причината за нивниот престој се нарекува цел на престој. Дозвола за престој може да добие од Службата за имиграција и натурализација (во понатамошниот текст како Индија) за привремена или не привремена цел на престој. По 5 години непрекинато живеалиште во Холандија, можно е да побарате дозвола за престој на неопределено време. Преку натурализација, странец може да стане холандски државјанин. За да може да аплицира за дозвола за престој или натурализација, мора да бидат исполнети неколку различни услови од странецот. Овој напис ќе ви обезбеди основни информации за различните видови на дозволи за престој, условите што мора да бидат исполнети за да можете да добиете дозвола за престој и условите што мора да бидат исполнети за да станете холандски државјанин преку натурализација.

Дозвола за престој за привремена намена

Со дозвола за престој за привремена цел, вие може да живеете во Холандија за ограничен период. Некои дозволи за престој со привремена цел не можат да бидат продолжени. Во тој случај не можете да аплицирате за дозвола за постојан престој и за холандска националност.

Следниве цели на престој се привремени:

 • Дадилка
 • Давател на прекугранични услуги
 • размена
 • Внатрешни корпоративни трансфери (Директива 2014/66 / ЕЗ)
 • Медицински третман
 • Година на ориентација за високообразовани лица
 • Сезонска работа
 • Останете со член на семејството, доколку членот на семејството во кој престојувате е тука за привремена цел на престој или член на семејството има привремена дозвола за престој на азил
 • студија
 • Дозвола за привремен престој на азил
 • Привремени хуманитарни цели
 • Приправник за цели на студирање или вработување

Дозвола за престој во не привремена цел

Со дозвола за престој во не привремена цел, можете да живеете во Холандија за неограничен период. Сепак, мора да ги исполнувате условите за дозвола за престој во секое време.

Следниве цели на престој се невремени:

 • Усвоено дете, доколку членот на семејството во кој престојувате е холандски, ЕУ / ЕЕА или државјанин на Швајцарија. Или, ако овој член на семејството има дозвола за престој за не привремена цел на престој
 • Долгорочен жител на ЕК
 • Странски инвеститор (богат странски државјанин)
 • Високо квалификуван мигрант
 • Носител на европски син картон
 • Не привремени хуманитарни цели
 • Платено вработување како непривилегиран воен персонал или не-привилегиран цивилен персонал
 • Платено вработување
 • Постојан престој
 • Научно истражување засновано врз Директивата 2005/71 / EG
 • Останете со член на семејството, доколку членот на семејството во кој престојувате е холанѓанец, ЕУ / ЕЕА или државјанин на Швајцарија. Или, ако овој член на семејството има дозвола за престој за не привремена цел на престој
 • Работете на самовработена основа

Дозвола за престој на неопределено време (постојан)

По 5 години непрекинат престој во Холандија, можно е да се побара дозвола за престој на неопределено време (трајно). Доколку барателот ги исполнува сите барања на ЕУ, тогаш на неговата или нејзината дозвола за престој ќе биде ставен натпис „ЕГ долгорочен жител“. Во случај на неусогласеност со барањата на ЕУ, апликантот ќе биде тестиран во согласност со националните основи за апликација за дозвола за престој на неопределено време. Ако апликантот сè уште не ги исполнува условите според националните услови, ќе се процени дали сегашната холандска работна дозвола може да се продолжи.

За да аплицира за дозвола за постојан престој, апликантот треба да ги исполни следниве општи услови:

 • Важечка патна исправа
 • Здравствено осигурување
 • Отсуство на криминално досие
 • Најмалку 5 години легално престојување во Холандија со холандска дозвола за постојан престој. Домашните дозволи за престој во Холандија вклучуваат дозволи за престој за работа, формирање семејство и повторно обединување на семејството. Дозволите за престој или студирање за бегалци се сметаат за дозволи за престој привремена намена. IND ги разгледува 5-те години непосредно пред да ја поднесете апликацијата. Само годините од моментот кога се свртете на броењето на 8 години кон апликацијата за дозвола за постојан престој
 • 5-годишниот престој во Холандија мора да биде непрекинат. Ова значи дека во тие 5 години не сте останале надвор од Холандија 6 или повеќе последователни месеци, или 3 години по ред за 4 или повеќе последователни месеци
 • Доволно финансиски средства на апликантот: тие ќе бидат проценети од страна на IND за 5 години. После 10 години континуирано живеење во Холандија, ИНД ќе престане да проверува финансиски средства
 • Вие сте регистрирани во Базата на податоци за општински лични записи (BRP) во вашето место на живеење (општина). Не мора да го покажувате ова. ИНД проверува дали ја исполнувате оваа состојба
 • Покрај тоа, странец треба успешно да положи испит за граѓанска интеграција. Овој испит е насочен кон проценка на вештини на холандски јазик и познавање на холандската култура. Одредени категории на странци се ослободени од овој испит (на пример, државјани на ЕУ).

Во зависност од ситуацијата, постојат одредени посебни услови, кои можат да се разликуваат од општите услови. Таквите ситуации вклучуваат:

 • повторно обединување на семејството
 • формирање на семејство
 • работи
 • студија
 • Медицински третман

Дозволата за постојан престој се дава за 5 години. По 5 години, таа може да се обнови автоматски од IND со барање на подносителот на барањето. Случаите за откажување на дозволата за престој на неопределено време вклучуваат измама, нарушување на националниот ред или закана за национална безбедност.

Натурализација

Доколку странец сака да стане холандски државјанин преку натурализација, мора да се достави пријава до општината во која е регистрирано тоа лице.

Следниве услови мора да бидат исполнети:

 • Лицето е 18 години или постаро;
 • И живее непрекинато во Кралството Холандија најмалку 5 години со важечка дозвола за престој. Дозволата за престој секогаш се продолжи навреме. Дозволата за престој мора да биде валидна во текот на постапката. Ако подносителот на барањето има националност на земја од ЕУ / ЕЕА или Швајцарија, не е потребна дозвола за престој. Постојат неколку исклучоци од 5-годишното правило;
 • Непосредно пред апликацијата за натурализација, апликантот треба да има важечка дозвола за престој. Ова е дозвола за постојан престој или дозвола за привремен престој со не-привремена цел на престој. Дозволата за престој е сè уште важечка за време на церемонијата на натурализација;
 • Апликантот е доволно интегриран. Ова значи дека тој или таа можат да читаат, пишуваат, зборуваат и разбираат холандски. Апликантот го покажува тоа со дипломата за граѓанска интеграција;
 • Во претходните 4 години апликантот не добил затворска казна, обука или наредба за услуга во заедницата, или платил или морал да плати голема казна или во Холандија или во странство. Исто така, не смее да има тековни кривични постапки. Во однос на голема казна, ова е сума од 810 евра или повеќе. Во последните 4 години апликантот може да нема добиено повеќекратни казни од 405 евра или повеќе, со вкупен износ од 1,215 или повеќе евра;
 • Апликантот мора да се одрече од неговата или нејзината национална националност. Постојат некои исклучоци од ова правило;
 • Декларацијата за солидарност мора да се преземе.

Контакт

Дали имате прашања во врска со законот за имиграција? Ве молиме слободно контактирајте го господин. Том Меевис, адвокат во Law & More преку tom.meevis@lawandmore.nl, или г-дин. Максим Ходак, адвокат на Law & More преку maxim.hodak@lawandmore.nl, или јавете се на +31 40-3690680.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.