Шема на холандски високо квалификувани мигранти 2018 - Слика

Холандска шема со високо квалификувани мигранти 2018 година

Холандскиот пазар на труд станува се повеќе меѓународен. Расте бројот на меѓународни вработени во холандски организации и бизниси. За луѓето надвор од Европската унија можно е да се дојде во Холандија како високо квалификуван мигрант. Но, што е високо квалификуван мигрант? Високо квалификуван мигрант е високообразован странци со националност на земја надвор од ЕУ и Швајцарија која сака да влезе во Холандија за да придонесе за нашата економија базирана на знаење.

Кои се условите за ангажирање високо квалификуван мигрант?

Доколку работодавачот сака да донесе високо квалификуван мигрант во Холандија, работодавачот ќе треба да биде признат референт. За да стане признат референт, работодавачот ќе треба да достави барање до Службата за имиграција и натурализација (IND). Потоа, IND ќе одлучи дали работодавачот ќе се квалификува како признат референт. Признавањето како референт значи дека бизнисот се смета за сигурен партнер од страна на IND. Признавањето има различни предности:

  • Работодавецот може да искористи забрзана постапка за прием на високо квалификуван мигрант. Наместо три до пет месеци, IND има за цел да донесе одлука за барањето во рок од две недели. Доколку е потребна дозвола за престој и вработување, ова ќе трае седум недели.
  • Работодавецот ќе треба да испрати помалку документи за докази до Индија. Во многу случаи, индивидуалната изјава ќе биде доволна. Во тоа работодавачот изјавува дека странскиот работник ги исполнува сите услови за прием и престој во Холандија.
  • Работодавачот има фиксна точка на контакт во Индија.
  • Покрај услов работодавецот да треба да се препознае како референт од страна на ИНД, постои и минимална плата за работодавачот. Ова се однесува на минимална плата што холандскиот работодавец треба да ја плати на неевропскиот работник.

Годишно овие минимални плати се модифицираат со правосилен датум од 1 јануари од страна на Министерството за социјални работи и вработување врз основа на најновите бројки на индексот на платите според колективниот договор за труд, објавени од Централната агенција за статистика. Правната основа на оваа годишна измена е член 1д став 4 од Уредбата за спроведување на законот за вработување на странци.

Од 1 јануари 2018 година, постојат нови услови за минимална плата што работодавците мора да ги исполнат за да можат да ја користат шемата за високо квалификувани мигранти. Врз основа на информациите на Централната агенција за статистика, износите се зголемуваат за 1.85% во однос на 2017 година.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.