Донаторски договор: Што треба да знаете? слика

Договор за донатор: Што треба да знаете?

Постојат неколку аспекти на раѓање дете со помош на донатор на сперма, како што се наоѓање на соодветен донатор или процес на оплодување. Друг важен аспект во овој контекст е правниот однос помеѓу страната што сака да остане бремена преку оплодување, сите партнери, донаторот на сперма и детето. Вистина е дека не е потребен договор за донатор за да се регулира овој правен однос. Сепак, правниот однос меѓу странките е правно сложен. За да се спречат споровите во иднина и да се обезбеди сигурност за сите страни, паметно е сите страни да склучат договор за донатор. Договорот за донатор исто така гарантира дека договорите меѓу идните родители и дарителите на сперма се јасни. Секој договор за донатори е личен договор, но важен договор за секого, бидејќи содржи и договори за детето. Со снимање на овие договори, ќе има и помалку несогласувања за улогата на донаторот во животот на детето. Покрај придобивките што договорот за донатор може да им ги понуди на сите страни, овој блог сукцесивно дискутира што вклучува донаторскиот договор, какви информации се наведени во него и кои конкретни договори можат да бидат склучени во него.

Што е договор за донатор?

Договор за донатор или договор за донатор е договор во кој се снимаат договорите помеѓу наменетиот родител (родителите) и донаторот на сперма. Од 2014 година, во Холандија се разликуваат два вида на донации: донаторство Б и Ц.

Б-донаторство значи дека донацијата е направена од донатор на клиника непозната за наменетите родители. Сепак, овој вид на донатори е регистриран од клиниките со Фондацијата за вештачко оплодување со податоци за донатори. Како резултат на оваа регистрација, зачнатите деца подоцна имаат можност да го дознаат неговото или нејзиното потекло. Откако зачнатото дете ќе наполни дванаесет години, може да побара некои основни информации за овој вид на донатори. Основните податоци се однесуваат на, на пример, изгледот, професијата, семејниот статус и карактерните црти, наведени од донаторот за време на донацијата. Кога зачнатото дете достигнало шеснаесетгодишна возраст, тој / таа исто така може да побара (други) лични податоци на овој вид донатор.

Ц-донаторство, од друга страна, значи дека се работи за донатор што им е познат на наменетите родители. Овој вид донатор е обично некој од кругот на познаници или пријатели на идните родители или некој што идните родители самите го нашле на интернет, на пример. Последниот тип на донатор е исто така донатор со кој обично се склучуваат договори за донатор. Големата предност кај овој вид донатор е што наменетите родители го познаваат дарителот, а со тоа и неговите карактеристики. Покрај тоа, нема список на чекање и оплодувањето може да продолжи брзо. Сепак, важно е да се направат многу добри договори со овој вид донатори и да се евидентираат истите. Договор за донатор може да даде однапред разјаснување во случај на прашања или несигурности. Доколку некогаш има тужба, таквиот договор ќе покаже ретроспективно какви се договорите што ги договориле лицата едни со други и какви намери имале страните за време на потпишувањето на договорот. Со цел да се избегнат правни судири и постапки со донаторот, затоа се препорачува да се побара правна помош од адвокат во рана фаза на постапката за да се подготви договорот за донатор.

Што е наведено во донаторски договор?

Често, следново е утврдено во договорот за донатор:

  • Име и адреса на деталите за донаторот
  • Име и адреса на детали за потенцијалните родители
  • Договори за донации на сперматозоиди, како што се времетраење, комуникација и ракување
  • Медицински аспекти како што се истражување на наследни дефекти
  • Дозвола за преглед на медицински податоци
  • Било какви додатоци. Овие се често патни трошоци и трошоци за медицински прегледи на донаторот.
  • Права и обврски на донаторот.
  • Анонимност и права на приватност
  • Одговорност на обете страни
  • Други одредби во случај на промена на ситуацијата

Законски права и обврски во врска со детето

Кога станува збор за зачнатото дете, непознат донатор обично нема правна улога. На пример, донаторот не може да спроведе законски да стане родител на зачнето дете. Ова не го менува фактот дека под одредени околности останува можно донаторот законски да стане родител на детето. Единствениот начин за донаторот на законско родителство е преку признавање на роденото дете. Сепак, за ова е потребна согласност од идниот родител. Ако зачнатото дете веќе има двајца законски родители, не е можно донаторот да го препознае зачнетото дете, дури и со дозвола. Правата се различни за познат донатор. Во тој случај, на пример, шемата за посета и алиментација исто така може да играат улога. Затоа е мудро идните родители да разговараат и да ги запишат следниве точки со донаторот:

Правно родителство. Разговарајќи на оваа тема со донаторот, идните родители можат да избегнат дека на крајот се изненадени од фактот дека донаторот сака да го препознае забременото дете како свое и затоа сака да биде негов законски родител. Затоа е важно однапред да се праша донаторот дали тој исто така би сакал да препознае дете и / или да има старателство. За да се избегне дискусија потоа, паметно е да се заведе и јасно што се разговарало меѓу донаторот и наменетите родители на оваа точка во договорот за донатор. Во оваа смисла, договорот за донатор исто така го штити правното родителство на наменетиот родител (и).

Контакт и старателство. Ова е уште еден важен дел за кој заслужува претходно да разговараат идните родители и донаторот во договорот за донатор. Поконкретно, може да се организира дали ќе има контакт помеѓу дарителот на сперма и детето. Ако е тоа така, договорот за донатор исто така може да ги специфицира околностите под кои тоа ќе се случи. Инаку, ова може да спречи зачнето дете да биде (несакано) од изненадување. Во пракса, постојат разлики во договорите што потенцијалните родители и дарители на сперматозоиди ги прават едни со други. Еден донатор на сперма ќе има месечен или квартален контакт со детето, а другиот донатор на сперма нема да се состане со детето додека не наполни шеснаесет години. На крајот, на донаторот и идните родители останува да се договорат за ова заедно.

Поддршка за деца. Кога во договорот за донатор јасно е наведено дека донаторот го донира своето семе само на наменетите родители, што е да се каже ништо повеќе од тоа што го прави достапно за вештачко оплодување, донаторот не мора да плаќа издршка на дете. На крајот на краиштата, во тој случај тој не е предизвикувачки агенс. Ако тоа не е случај, можно е на донаторот да се гледа како на предизвикувачки агенс и да биде назначен за законски татко преку акција за татковство, кој ќе биде должен да плаќа издршка. Ова значи дека договорот за донатор не е важен само за наменетиот родител (и), но секако и за донаторот. Со донаторот, донаторот може да докаже дека е донатор, што гарантира дека идниот родител (и) нема да може да бара одржување.

Изготвување, проверка или прилагодување на донаторски договор

Дали веќе имате договор за донатор и дали постојат околности што се сменија за вас или за донаторот? Тогаш можеби е паметно да се прилагоди договорот за донатор. Помислете на потег што има последици врз аранжманот за посета. Или промена на приходот, што бара преглед на алиментација. Ако го смените договорот на време и склучите договори што двете страни ги поддржуваат, ја зголемувате можноста за стабилен и мирен живот, не само за себе, туку и за детето.

Дали околностите остануваат исти за вас? Дури и тогаш може да биде паметно да го проверите вашиот донаторски договор од правен специјалист. Во Law & More разбираме дека секоја ситуација е различна. Затоа ние пристапуваме лично. Law & MoreАдвокатите се експерти во семејното право и можат да ја разгледаат вашата ситуација со вас и да утврдат дали договорот за донатор заслужува какво било прилагодување.

Дали сакате да подготвите договор за донатор под водство на стручен адвокат за семејно право? Дури и тогаш Law & More е подготвена за вас. Нашите адвокати исто така можат да ви дадат правна помош или совет во случај на спор помеѓу наменетите родители и донаторот. Дали имате други прашања на оваа тема? Ве молиме контактирајте Law & More, ние ќе бидеме среќни да ви помогнеме.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.