Развод во Холандија за нехоландски државјани Слика

Развод во Холандија за нехоландски државјани

Кога двајца холандски партнери, венчани во Холандија и живеат во Холандија, сакаат да се разведат, холандскиот суд природно има јурисдикција да го изрече овој развод. Но, што е кога станува збор за двајца странски партнери кои се венчале во странство? Неодамна, редовно добиваме прашања во врска со украинските бегалци кои сакаат да се разведат во Холандија. Но, дали е ова можно?

Во ниту една земја не може да се поднесе барање за развод. Мора да има некаква врска помеѓу партнерите и земјата на поднесување. Дали холандскиот суд има јурисдикција да разгледува барање за развод зависи од правилата за јурисдикција на Европската бриселска II-ter конвенција. Според оваа конвенција, холандскиот суд може да одобри развод, меѓу другото, доколку брачните другари имаат вообичаено живеалиште во Холандија.

За да се утврди дали вообичаеното живеалиште е во Холандија, неопходно е да се погледне каде брачните другари го поставиле центарот на нивните интереси со намера да го направат постојан. За да се утврди вообичаениот престој, мора да се земат предвид фактичките околности на конкретниот случај. Тие може да вклучуваат регистрација во општината, членство во локалниот тениски клуб, некои пријатели или роднини и работа или студирање. Мора да има лични, социјални или професионални околности што укажуваат на трајни врски со одредена земја. Едноставно кажано, вообичаениот престој е местото каде моментално се наоѓа центарот на нечиј живот. Доколку вообичаеното живеалиште на партнерите е во Холандија, холандскиот суд може да го изрече разводот. Во некои случаи, се бара само еден од партнерите да има вообичаен престој во Холандија.

Иако престојот на украинските бегалци во Холандија во многу случаи е привремен, сепак може да се утврди дека вообичаениот престој е во Холандија. Дали е тоа така, одредуваат конкретните факти и околности на поединците.

Дали вие и вашиот партнер не сте Холанѓани, но сакате да се разведете во Холандија? Ако е така, ве молиме контактирајте со нас. Нашиот семејни адвокати специјализирајте за (меѓународни) разводи и со задоволство ќе ви помогнеме!

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.