Развод во 10 чекори

Развод во 10 чекори

Тешко е да се одлучи дали да се разведе. Откако ќе одлучите дека ова е единственото решение, процесот навистина започнува. Треба да се договорат многу работи и исто така ќе биде емотивно тежок период. За да ви помогнеме на патот, ќе дадеме преглед на сите чекори што треба да ги преземете за време на разводот.

Развод во 10 чекори

Чекор 1: Известување за развод

Важно е прво да му кажете на вашиот партнер дека сакате развод. Ова известување често се нарекува и известување за развод. Паметно е да го известите ова лично вашиот партнер. Колку е тешко, добро е да разговараме за тоа едни со други. На овој начин можете да објасните зошто сте дошле до оваа одлука. Обидете се да не се обвинувате едни со други. Тоа е и останува тешка одлука за двајцата. Важно е да се обидете да одржите добра комуникација. Понатаму, добро е да се избегнат тензии. На овој начин, можете да спречите разводот да стане развод во борба.

Ако можете да комуницирате добро едни со други, можете да се разведете и заедно. Важно е да ангажирате адвокат за да ве води низ овој период. Ако комуникацијата со вашиот партнер е добра, можете да користите еден адвокат заедно. Ако не е така, секоја страна ќе мора да ангажира свој адвокат.

Чекор 2: Повикување на адвокат / медијатор

Разводот го изрекува судијата и само адвокатите можат да поднесат барање за развод до судот. Дали треба да изберете адвокат или медијатор зависи од начинот на кој сакате да се разведете. Во медијацијата, ќе изберете да бидете придружувани од еден адвокат / медијатор. Ако вие и вашиот партнер користите свој адвокат, ќе бидете на спротивните страни на постапката. Во тој случај, постапката исто така ќе трае подолго и ќе носи повеќе трошоци.

Чекор 3: Важни податоци и документи

За развод, важни се голем број лични детали за вас, вашиот партнер и децата. На пример, потврда за брак, извод од матична книга на родените на децата, извадоци од БРП од општината, извадоци од регистарот за старателство и какви било договори за предбрачен брак. Овие се најважните лични детали и документи потребни за започнување на постапките за развод. Доколку во ваша специфична ситуација потребни се повеќе документи или информации, вашиот адвокат ќе ве извести.

Чекор 4: Средства и долгови

Важно е да ги мапирате сите средства и долгови на вас и вашиот партнер за време на разводот и да ги соберете придружните документи. На пример, можете да помислите на имотен лист на вашата куќа и на нотарскиот лист за хипотека. Може да бидат важни и следниве финансиски документи: полиси за осигурување на капитал, полиси за ануитет, инвестиции, банкарски извештаи (од штедни и банкарски сметки) и пријави за данок на доход од последните години. Понатаму, треба да се изготви список на ефектите од домаќинството во кој ќе посочите кој што ќе добие.

Чекор 5: Поддршка за дете / Поддршка за партнер

Во зависност од вашата финансиска состојба, веројатно ќе треба да се плати и поддршка за дете или за сопружници. За да се утврди ова, треба да се разгледаат податоците за приходите и фиксните трошоци на обете страни. Врз основа на овие податоци, вашиот адвокат / медијатор може да направи пресметка на алиментација.

Чекор 6: Пензија

Разводот може да има последици и за вашата пензија. За да може да се утврди тоа, потребни се документи што ги покажуваат сите права на пензија стекнати од вас и вашиот партнер. Последователно, вие и вашиот (поранешен) партнер може да договорите за поделба на пензијата. На пример, можете да изберете помеѓу законското изедначување или методот на конверзија. Вашиот пензиски фонд може да ви помогне да го направите вистинскиот избор.

Чекор 7: План за родителство

Ако вие и вашиот (поранешен) партнер исто така имате деца, вие сте должни заедно да изготвите план за родителство. Овој план за родителство се доставува до судот заедно со барањето за развод. Во овој план заедно ќе утврдите договори за:

  • Начинот на кој ги делите задачите за грижа и родителство;
  • начинот на кој се информирате и консултирате едни со други за важни настани за децата и за имотот на малолетни деца;
  • трошоците за згрижување и воспитување на малолетни деца.

Важно е децата да бидат вклучени и во изготвувањето на планот за родителство. Вашиот адвокат може заедно со вас да изготви план за родителство за вас. На тој начин можете да бидете сигурни дека планот за родители ги исполнува сите барања на судот.

Чекор 8: Поднесување на петицијата

Кога ќе бидат направени сите договори, вашиот заеднички адвокат или адвокатот на вашиот партнер ќе подготват петиција за развод и ќе ја поднесат до судот. Во едностран развод, на другата страна ќе и се даде одреден временски период да го изнесе својот случај, а потоа ќе биде закажано судско рочиште. Ако сте се одлучиле за заеднички развод, вашиот адвокат ќе го поднесе барањето и, во повеќето случаи, судска седница нема да биде потребна.

Чекор 9: Усна постапка

За време на усната постапка, странките мора да се појават заедно со нивниот адвокат. За време на усното сослушување, на странките им се дава можност да ја раскажат својата приказна. Судијата исто така ќе има можност да поставува прашања. Ако судијата е на мислење дека има доволно информации, тој ќе го заврши сослушувањето и ќе посочи во кој мандат ќе пресуди.

Чекор 10: Одлука за развод

Откако судијата ќе ја изрече одлуката за развод, можете да се жалите во рок од 3 месеци по указот, ако не се согласувате со одлуката. По три месеци одлуката станува неотповиклива и разводот може да се запише во граѓанскиот регистар. Само тогаш разводот е конечен. Ако не сакате да чекате за период од три месеци, вие и вашиот партнер може да потпишете акт за прифаќање што ќе го состави вашиот адвокат. Овој документ покажува дека се согласувате со одлуката за развод и дека нема да поднесете жалба. Тогаш не мора да чекате за период од три месеци и можете веднаш да го регистрирате декретот за развод во Граѓанскиот регистар.

Дали ви треба помош за разводот или имате прашања во врска со постапката за развод? Потоа контактирајте го специјализираниот адвокати за семејно право at Law & More. На Law & More, разбираме дека разводот и следните настани можат да имаат големо влијание врз вашиот живот. Затоа ние пристапуваме лично. Нашите адвокати исто така можат да ви помогнат во каква било постапка. Адвокатите на Law & More се експерти во областа на личното и семејното право и со задоволство ќе ве водат, можеби заедно со вашиот партнер, низ процесот на развод.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.