Развод и родителско старателство. Што треба да знаете?

Развод и родителско старателство. Што треба да знаете?

Дали сте во брак или имате регистрирано партнерство? Во тој случај, нашиот закон се заснова на принципот на грижа и воспитување на децата од двајцата родители, согласно член 1: 247 БВ. Околу 60,000 деца секоја година се соочуваат со развод од своите родители. Сепак, дури и по разводот, децата имаат право на еднаква грижа и воспитување и од родителите и од родителите кои имаат заедничко старателство, продолжуваат да го вршат ова овластување заеднички според член 1: 251 од холандскиот граѓански законик. За разлика од минатото, родителите остануваат надлежни за заедничко родителско овластување.

Родителското старателство може да се опише како целина на правата и обврските што ги имаат родителите во врска со воспитувањето и грижата за нивните малолетни деца и се однесува на следниве аспекти: лицето на малолетникот, управувањето со неговите средства и застапеноста во граѓанските акти и во и вонсудски. Поконкретно, тоа се однесува на одговорноста на родителите за развојот на личноста, менталното и физичкото добро и безбедноста на детето, што исклучува употреба на какво било ментално или физичко насилство. Покрај тоа, од 2009 година, старателството ја вклучува и обврската на родителот да го подобри развојот на врската помеѓу детето и другиот родител. На крајот на краиштата, законодавецот смета дека во најдобар интерес на детето е да има личен контакт со двајцата родители.

Како и да е, може да се замисли ситуации во кои продолжувањето на родителскиот авторитет на, а со тоа и личниот контакт со еден од родителите по разводот не е можно или пожелно. Затоа, членот 1: 251а од холандскиот граѓански законик содржи, по исклучок на принципот, можност да се побара судот да му го додели заедничкото старателство над детето на едниот родител по разводот. Бидејќи ова е исклучителна ситуација, судот ќе одобри само родителско овластување од две причини:

  1. ако постои неприфатлив ризик детето да остане заробено или изгубено меѓу родителите и не се очекува дека ќе се постигне доволно подобрување во догледно време, или
  2. ако промената на старателството е инаку неопходна во најдобар интерес на детето.

Првиот критериум

Првиот критериум е развиен во судската практика и проценката дали овој критериум е исполнет, е многу казуистички. На пример, недостатокот на добра комуникација меѓу родителите и едноставното непочитување на аранжманот за родителски пристап не значи автоматски дека во најдобар интерес на детето, родителското овластување мора да биде доделено на еден од родителите. [1] Додека барањата за отстранување на заедничкото старателство и доделување на единствено старателство на еден од родителите во случаи кога каква било форма на комуникација беше целосно отсутна [2], веројатно имаше сериозно семејно насилство, следење, закани [3] или во кој грижниот родител систематски се фрустрирал со другиот родител [4], бил даден. Во однос на вториот критериум, образложението мора да биде поткрепено со доволно факти дека родителскиот орган со една глава е неопходен во најдобар интерес на детето. Пример за овој критериум е ситуацијата во која треба да се донесат важни одлуки за детето, а родителите не се во можност да се консултираат за детето во догледна иднина и да дозволат донесување одлуки да се одвива соодветно и навремено, што е спротивно на интересите на детето. [5] Општо, судијата не сака да го претвори заедничкото старателство во едногласно старателство, секако во првиот период по разводот.

Дали сакате да имате родителски авторитет над вашите деца само по разводот? Во тој случај, мора да покренете постапка со поднесување барање да добиете родителско овластување до судот. Петицијата мора да содржи причина зошто сакате да имате само старателство над детето. За оваа постапка е потребен адвокат. Вашиот адвокат го подготвува барањето, утврдува кои дополнителни документи мора да ги приложи и го доставува барањето до судот. Доколку е поднесено барање за единствено старателство, на другиот родител или други заинтересирани страни ќе им се даде можност да одговорат на ова барање. Еднаш во судот, постапката во врска со доделување на родителско овластување може да трае долго: минимум од 3 месеци до повеќе од 1 година, во зависност од сложеноста на случајот.

Во сериозни конфликтни случаи, судијата обично ќе побара од Одборот за грижа и заштита на децата да спроведе истрага и да издаде совет (чл. 810 став 1 ДКСП). Доколку советот поведе истрага на барање на судијата, тоа по дефиниција ќе резултира со одложување на постапката. Целта на ваквата истрага од Одборот за грижа и заштита на децата е да ги поддржи родителите во решавањето на нивниот конфликт околу старателството во најдобар интерес на детето. Само ако ова не доведе до резултати во рок од 4 недели, советот ќе продолжи да ги собира потребните информации и да издаде совет. Последователно, судот може да го одобри или одбие барањето за родителско овластување. Судијата обично го одобрува барањето ако смета дека се исполнети условите за барањето, нема приговор за барањето за старателство и старателството е во најдобар интерес на детето. Во други случаи, судијата ќе го одбие барањето.

At Law & More разбираме дека разводот е емоционално тешко време за вас. Во исто време, паметно е да размислите за родителскиот авторитет над вашите деца. Важно е добро разбирање на ситуацијата и опциите. Law & More може да ви помогне да ја одредите вашата правна позиција и, доколку сакате, да ја тргнете апликацијата за добивање на самохран родителски орган од ваши раце. Дали се препознавате во една од ситуациите опишани погоре, дали сакате да бидете единствениот родител што може да го чува старателството над вашето дете или имате други прашања? Ве молиме контактирајте ги адвокатите на Law & More.

[1] HR 10 септември 1999 година, ECLI: NL: HR: 1999: ZC2963; HR 19 април 2002 година, ECLI: NL: PHR: 2002: AD9143.

[2] HR 30 септември 2011 година, ECLI: NL: HR: 2011: BQ8782.

[3] Хоф е-Хертогенбош 1 март 2011 година, ECLI: NL: GHSGR: 2011: BP6694.

[4] HR 9 јули 2010 ECLI: NL: HR: 2010: BM4301.

[5] Хоф Amsterdam 8 август 2017 година, ECLI:NL:GHAMS:2017:3228.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.