Разрешување на директор на компанијата

Разрешување на директор на компанијата

Понекогаш се случува директор на компанија да добие отказ. Начинот на кој може да се случи разрешувањето на директорот зависи од неговата правна позиција. Во компанијата може да се разликуваат два вида директори: законски и титуларни директори.

Разликата

A законски директор има посебна правна позиција во рамките на компанијата. Од една страна, тој е официјален директор на компанијата, назначен од Генералното собрание на акционери или од Надзорен одбор врз основа на закон или статут и е овластен како таков да ја застапува компанијата. Од друга страна, тој е назначен за вработен во компанијата врз основа на договор за вработување. Законски директор е вработен во компанијата, но тој не е „нормален“ вработен.

За разлика од законскиот директор, а титуларен директор не е официјален директор на компанијата и тој е само директор затоа што така се вика неговата позиција. Честопати титуларниот директор се нарекува и „менаџер“ или „потпретседател“. Титуларен директор не е назначен од Генералното собрание на акционери или од Надзорниот одбор и тој не е автоматски овластен да ја застапува компанијата. Тој може да биде овластен за ова. Титуларен директор е назначен од работодавачот и затоа е „обичен“ вработен во компанијата.

Начин на разрешување

За законски директор да биде правно отпуштен, и неговите корпоративни и работни односи мора да бидат прекинати.

За раскинување на корпоративниот однос, доволно е законски валидна одлука на Генералното собрание на акционери или Надзорниот одбор. На крајот на краиштата, според законот, секој законски директор секогаш може да биде суспендиран и разрешен од субјект овластен да назначува. Пред разрешувањето на директорот, мора да се побара совет од Работниот совет. Покрај тоа, компанијата мора да има разумна основа за отпуштање, како што е деловно-економска причина што ја прави позицијата вишок, нарушен работен однос со акционерите или неспособност на директорот за работа. Конечно, следниве формални услови мора да се следат во случај на разрешување според корпоративното право: валидно свикување на Собранието на акционери, можност директор да биде сослушан од Генералното собрание на акционери и да го советува Генералното собрание на акционери за решение за разрешување.

За раскинување на работниот однос, компанијата треба нормално да има разумна основа за отпуштање од работа, а UWV или судот ќе утврди дали постои таква разумна основа. Само тогаш може работодавачот законски да го раскине договорот за вработување со работникот. Сепак, исклучок од оваа постапка важи за законски директор. Иако се бара разумен основ за разрешување на законски директор, превентивниот тест за разрешување не важи. Затоа, почетна точка што се однесува на законскиот директор е дека, во принцип, раскинувањето на неговиот корпоративен однос, исто така, резултира во прекинување на неговиот работен однос, освен ако не се применува забрана за откажување или други договори.

За разлика од законскиот директор, а титуларен директор е само вработен. Ова значи дека за него важат „нормалните“ правила за отпуштање и затоа тој ужива подобра заштита од отказ отколку законскиот директор. Причините дека работодавачот мора да продолжи со отпуштањето, во случај на директорот на титулата, се тестираат однапред. Кога компанијата сака да разреши титуларен директор, можни се следниве ситуации:

  • разрешување со заедничка согласност
  • разрешување со дозвола за разрешување од UWV
  • итно разрешување
  • разрешување од под-окружниот суд

Опозиција против разрешување

Доколку компанија нема разумни основи за отпуштање, законскиот директор може да бара висок фер надомест, но, за разлика од титуларниот директор, не може да бара обновување на договорот за вработување. Покрај тоа, исто како и обичен вработен, законскиот директор има право на плаќање за транзиција. Со оглед на неговата посебна позиција и спротивно на позицијата на титуларниот директор, законскиот директор може да се спротивстави на решението за разрешување и од формално и од суштинско значење.

Суштинските основи се однесуваат на разумноста на отказот. Директорот може да тврди дека решението за разрешување мора да биде поништено заради повреда на разумноста и правичноста со оглед на тоа што е законски предвидено за раскинување на договор за вработување и за тоа што страните се согласиле. Сепак, ваквиот аргумент од законски директор ретко води до успех. Апелот за можен формален дефект на решението за разрешување често има поголеми шанси за успех за него.

Официјалните основи се однесуваат на процесот на донесување одлуки во рамките на Генералниот состанок на акционери. Доколку се испостави дека не биле следени формалните правила, формална грешка може да доведе до откажување или поништување на одлуката на Генералното собрание на акционери. Како резултат, законскиот директор може да се смета дека никогаш не бил отпуштен од работа и компанијата може да се соочи со значително побарување за плата. За да се спречи ова, затоа е важно да се почитуваат формалните услови на решението за разрешување.

At Law & More, разбираме дека разрешувањето на директор може да има големо влијание како на компанијата, така и на самиот директор. Затоа одржуваме личен и ефикасен пристап. Нашите адвокати се експерти во областа на трудот и корпоративното право и затоа можат да ви дадат правна поддршка во текот на овој процес. Дали сакате ова? Или имате други прашања? Потоа контактирајте Law & More.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.