Лишување на таткото од родителско овластување: дали е можно?

Лишување на таткото од родителско овластување: дали е можно?

Ако таткото не може да се грижи и да го воспитува детето, или детето е сериозно загрозено во неговиот развој, може да следи престанок на родителското овластување. Во неколку случаи, медијацијата или друга социјална помош може да понуди решение, но престанокот на родителското овластување е логичен избор доколку тоа не успее. Под кои услови може да се прекине старателството на таткото? Пред да одговориме на ова прашање, треба точно да знаеме што е родителско овластување и што подразбира тоа.

Што е родителско овластување?

Кога имате старателство над детето, можете да донесувате важни одлуки кои влијаат на детето. Тие вклучуваат, на пример, изборот на училиште и одлуките за грижа и воспитување. До одредена возраст, вие сте одговорни и за каква било штета предизвикана од вашето дете. Со заедничко старателство, двајцата родители се задолжени за воспитување и грижа за детето. Ако само еден од родителите има старателство, зборуваме за единствено старателство.

Кога ќе се роди дете, мајката автоматски го има старателството над детето. Ако мајката е мажена или во регистрирано партнерство, таткото има и старателство од раѓање. Таткото нема автоматско старателство во случаи кога родителите не се во брак или во регистрирано партнерство. Таткото тогаш мора да го побара тоа со согласност на мајката.

Забелешка: Родителското старателство е одвоено од тоа дали таткото го признал детето. Често има многу конфузија околу ова. Видете го нашиот друг блог, „Потврда и родителско овластување: објаснетите разлики“, за ова.

Одбивање на родителско овластување татко

Ако мајката не сака таткото да го добие старателството над детето преку согласност, мајката може да одбие да даде таква согласност. Во овој случај, таткото може да добие старателство само преку суд. Последниот потоа ќе мора да го ангажира својот адвокат за да поднесе барање до судот за дозвола.

Забелешка! Во вторник, 22 март 2022 година, Сенатот го одобри нацрт-законот со кој им се дозволува на невенчаните партнери да имаат законско заедничко старателство по признавањето на нивното дете. Невенчаните и нерегистрираните партнери автоматски ќе бидат задолжени за заедничко старателство по признавањето на детето кога овој закон ќе стапи на сила. Но, овој закон досега не стапил на сила.

Кога престанува родителското овластување?

Родителското овластување завршува во следниве случаи:

  • Кога детето ќе наполни 18 години. Детето е официјално полнолетно и може самиот да донесува важни одлуки;
  • Ако детето стапи во брак пред да наполни 18 години. За ова е потребна посебна дозвола бидејќи детето станува полнолетно пред законот преку брак;
  • Кога 16- или 17-годишно дете ќе стане самохрана мајка, а судот ја уважи апликацијата да ја прогласи за полнолетна.
  • Со отпуштање или исклучување од родителско старателство на едно или повеќе деца.

Лишување на таткото од родителско овластување

Дали мајката сака да му го одземе старателството на таткото? Доколку е така, за таа цел треба да се поведе постапка за поднесување барање до судот. Кога ја проценува ситуацијата, примарна грижа на судијата е дали промената е во интерес на детето. Во принцип, судијата за таа цел го користи таканаречениот „критериум за стегање“. Судијата има голема слобода да ги одмери интересите. Тестот на критериумот се состои од два дела:

  • Постои неприфатлив ризик детето да биде заробено или изгубено меѓу родителите и не се очекува дека тоа ќе се подобри доволно во догледна иднина, или инаку е неопходна промена на старателството во најдобар интерес на детето.

Во принцип, кон оваа мерка се прибегнува само во ситуации кои се многу штетни за детето. Ова може да вклучува едно или повеќе од следниве однесувања:

  • Штетно/криминално однесување кон или во присуство на детето;
  • Штетно/криминално однесување на ниво на поранешен партнер. Однесување кое осигурува дека не може разумно да се очекува (повеќе) од другиот родител кој има старателство да се вклучи во консултации со штетниот родител;
  • Одложување или (немотивирано) блокирање на одлуки клучни за детето. Да се ​​биде недостапен за консултации или „не може да се следи“;
  • Однесување кое го принудува детето на конфликт за лојалност;
  • Одбивање на помош за родителите меѓу себе и/или за детето.

Дали престанокот на притворот е конечно?

Престанокот на притворот обично е конечен и не вклучува привремена мерка. Но, ако околностите се смениле, таткото кој го изгубил старателството може да побара од судот да му го „врати“ старателството. Се разбира, таткото тогаш мора да покаже дека, во меѓувреме, е способен да ја сноси (трајно) одговорноста за грижа и воспитување.

Јурисдикција

Во судската пракса, ретко се случува таткото да биде лишен или одбиен од родителското овластување. Лошата комуникација меѓу родителите веќе не изгледа пресудна. Исто така, сè почесто гледаме дека дури и кога нема повеќе контакт меѓу детето и другиот родител, судијата сè уште го задржува родителското овластување; за да не се пресече оваа „последна врска“. Ако таткото се придржува до нормалните манири и е подготвен и достапен за консултации, барањето за единствено старателство има мали шанси за успех. Ако, пак, има доволно докази против таткото за штетни настани кои покажуваат дека заедничката родителска одговорност не функционира, тогаш барањето е многу поуспешно.

Заклучок

Лошиот однос меѓу родителите не е доволен за да се лиши таткото од родителското овластување. Модификацијата на старателството е очигледна ако постои ситуација кога децата се заробени или изгубени меѓу родителите, а тоа нема подобрување на краток рок.

Ако мајката сака промена на старателството, од суштинско значење е како таа ќе ги започне овие постапки. Судијата, исто така, ќе го разгледа нејзиниот придонес во ситуацијата и какви дејствија ги презела за да функционира родителското право.

Дали имате какви било прашања како резултат на оваа статија? Ако е така, ве молиме контактирајте со нашите семејни адвокати без никаква обврска. Со задоволство ќе ве советуваме и водиме.

 

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.