Клевета и клевета: објаснети разлики

Клевета и клевета: објаснети разлики 

Клевета и клевета се термини кои потекнуваат од Кривичниот законик. Тоа се кривични дела казниви со парични, па дури и затворски казни, иако, во Холандија, некој ретко завршува зад решетки за клевета или клевета. Тие се главно криминални термини. Но, некој виновен за клевета или клевета, исто така, врши незаконско дело (чл. 6:162 од Граѓанскиот законик) и затоа може да биде кривично гонет според граѓанското право, при што може да се бараат различни мерки во скратена постапка или мериторна постапка, како што се исправка и отстранување на незаконските изјави.

Клевета

Законот ја опишува клеветата (чл. 261 од Кривичниот законик) како намерно нанесување штета на нечија чест или добро име со обвинување конкретен факт за да се објави. Накратко: клеветата се случува кога некој свесно кажува „лоши“ работи за друго лице за да го стави тоа на вниманието на другите и да го стави ова лице во лошо светло. Клеветата вклучува изјави кои се обидуваат да уништат нечија репутација.

Клеветата е таканаречен „прекршок за поплаки“ и се гони кога некој ќе го пријави. Исклучок од овој принцип се клевета против јавна власт, јавен орган или институција и клевета против државен службеник на функција. Во случај на клевета против починати лица, роднините по крв мора да пријават доколку сакаат гонење да се изврши. Дополнително, нема казна кога сторителот постапил во потребната одбрана. Исто така, едно лице не може да биде осудено за клевета ако можело со добра волја да претпостави дека обвинетото дело е актуелно и дека било од јавен интерес тоа да се постави. 

Клевета

Покрај клевета, постои и клевета (чл. 261 Sr). Клеветата е писмена форма на клевета. Либел е посветен на намерно оцрнување некого во јавност, на пример, напис во весник или јавен форум на веб-локација. Под клевета спаѓа и клеветата во списите што се читаат на глас. Како и клевета, клевета се гони само кога жртвата ќе го пријави ова кривично дело.

Разлика помеѓу клевета и клевета

Клеветата (чл. 262 од Кривичниот законик) подразбира некој јавно да обвинува за друго лице додека знае или требало да знае дека тие обвинувања не се валидни. Линијата со клеветата понекогаш може да биде тешко да се повлече. Ако знаете дека нешто не е точно, тогаш тоа може да биде клевета. Ако ја кажуваш вистината, тогаш тоа никогаш не може да биде клевета. Но, тоа може да биде клевета или клевета бидејќи кажувањето на вистината исто така може да биде казниво (а со тоа и незаконско). Навистина, прашањето не е толку дали некој лаже, туку дали нечија чест и углед се засегнати од предметното обвинение.

Договор помеѓу клевета и клевета

Лицето виновно за клевета или клевета се соочува со ризик од кривично гонење. Меѓутоа, лицето исто така прави деликт (чл. 6:162 од Граѓанскиот законик) и жртвата може да го тужи преку граѓанското право. На пример, жртвата може да бара компензација и да покрене скратена постапка.

Обид за клевета и клевета

Казнив е и обидот за клевета или клевета. „обид за“ значи обид за клевета или клевета против друго лице. Услов овде е дека мора да има почеток на извршувањето на прекршокот. Дали знаете дека некој ќе објави негативна порака за вас? И дали сакате да го спречите ова? Потоа можете да побарате од судот во скратена постапка да го забрани тоа. За ова ќе ви треба адвокат.

Пријави

Луѓето или компаниите секојдневно се обвинуваат за измами, измами и други кривични дела. Тоа е редот на денот на интернет, во весниците или на телевизија и радио. Но, обвинувањата треба да можат да бидат поткрепени со факти, особено ако тие обвинувања се сериозни. Ако обвиненијата се неоправдани, лицето кое го поднело обвинението може да биде виновно за клевета, клевета или клевета. Тогаш, добро е да започнете со поднесување полициски извештај. Можете да го направите тоа сами или заедно со вашиот адвокат. Потоа можете да ги преземете следните чекори:

Чекор 1: проверете дали се занимавате со клевета (пишување) или клевета

Чекор 2: Кажете му на личноста дека сакате да престане и побарајте од него да ги избрише пораките.

Дали пораката е во весник или онлајн? Побарајте од администраторот да ја отстрани пораката.

Исто така, нека се знае дека ќе преземете правни мерки доколку лицето не ги прекине или избрише пораките.

Чекор 3: Тешко е да се докаже дека некој намерно сака да го оштети вашето „добро име“. Некој може да зборува негативно за вас за да ги предупреди другите. И клеветата и клевета се кривични дела и „прекршок за поплаки“. Тоа значи дека полицијата може да направи нешто само ако вие самите пријавите. Затоа, соберете што е можно повеќе докази за ова, како што се:

  • копии од пораки, фотографии, писма или други документи
  • WhatsApp пораки, е-пошта или други пораки на интернет
  • извештаи од други кои виделе или слушнале нешто

Чекор 4: Мора да пријавите во полиција ако сакате да има кривично дело. Обвинителот одлучува дали има доволно докази и покренува кривична постапка.

Чекор 5: Доколку има доволно докази, обвинителот може да започне кривично дело. Судијата може да изрече казна, обично парична казна. Исто така, судијата може да одлучи дека лицето мора да ја избрише пораката и да престане да шири нови пораки. Имајте на ум дека кривичното дело може да потрае долго.

Нема да има кривично дело? Или сакате брзо да се отстранат објавите? Потоа можете да поднесете тужба до граѓански суд. Во овој случај, можете да го побарате следново:

  • нека се отстрани пораката.
  • забрана за објавување нови пораки.
  • „исправување“. Ова вклучува исправка/обновување на претходното известување.
  • надоместок.
  • казна. Тогаш сторителот мора да плати и парична казна доколку не ја почитува одлуката на судот.

Штета за клевета и клевета

Иако може да се пријават клевета и клевета, овие прекршоци ретко доведуваат до затворска казна, најмногу до релативно ниска парична казна. Затоа, многу жртви избираат да преземат правна акција против сторителот (исто така) преку граѓанското право. Оштетениот има право на компензација според Граѓанскиот законик ако обвинението или импутацијата е незаконско. Може да се претрпат различни видови штети. Главните се штетата на угледот и (за компаниите) штетата на прометот.

Рецидивизам

Ако некој е повторен престапник или е на суд за клевета, клевета или клевета повеќе пати, може да очекува повисока казна. Дополнително, мора да се разгледа дали делото било едно континуирано дело или посебни дела.

Дали се соочувате со клевета или клевета? И дали би сакале повеќе информации за вашите права? Тогаш не двоумете се да да не контактирате Law & More адвокати. Нашите адвокати се многу искусни и со задоволство ќе ве советуваат и ќе ви помогнат во правните постапки. 

 

 

Law & More