Барање за штета: што треба да знаете?

Барање за штета: што треба да знаете?

Основниот принцип се применува во холандскиот закон за компензација: секој носи своја штета. Во некои случаи, едноставно никој не одговара. Размислете, на пример, на штета како резултат на град на невреме. Дали вашата штета ја предизвикал некој? Во тој случај, може да биде можно да се надомести штетата доколку постои основа за одговорност на лицето. Во холандското право може да се разликуваат два принципа: договорна и правна одговорност.

Договорна одговорност

Дали страните склучуваат договор? Тогаш, не е само намерата, туку е и обврска спогодбите направени во нив да бидат исполнети од обете страни. Ако една страна не ги исполни своите обврски од договорот, постои недостаток. Размислете, на пример, ситуацијата кога добавувачот не ја доставува стоката, ги доставува доцна или во лоша состојба.

Барање за штета: што треба да знаете?

Сепак, само недостаток сè уште не ви дава право на компензација. Ова исто така бара одговорност. Одговорноста е регулирана во член 6:75 од холандскиот граѓански законик. Ова предвидува дека недостаток не може да му се припише на другата страна ако не се должи на негова вина, ниту пак е за сметка на законот, правниот акт или ставовите што преовладуваат. Ова важи и за случаи на виша сила.

Дали има недостаток и дали е исто така угледен? Во тој случај, добиената штета сè уште не може да се бара директно од другата страна. Обично, прво мора да се испрати известување за неисполнување на обврските, со цел да се даде можност на другата страна да ги исполни своите обврски сè уште и во разумен рок. Ако другата страна сè уште не ги исполни своите обврски, ова ќе резултира во неисполнување на обврските и исто така може да се бара надомест на штета.

Покрај тоа, одговорноста на другата страна не може да се смета здраво за готово, со оглед на принципот на слобода на договор. На крајот на краиштата, партиите во Холандија имаат голема слобода на договори. Ова значи дека договорните страни се исто така слободни да исклучат одговорност за недостаток. Ова обично се прави во самиот договор или во општите услови и прогласи за применливи за него со помош на ан клаузула за исклучување. Меѓутоа, таквата клаузула мора да исполнува одредени услови пред една странка да може да се повика за да биде одговорна. Кога таквата клаузула е присутна во договорниот однос и ги исполнува условите, се применува почетната точка.

Правна одговорност

Една од најпознатите и најчестите форми на граѓанска одговорност е тортурата. Ова подразбира дело или пропуст од некој што незаконски му предизвикува штета на друг. Разгледајте ја, на пример, ситуацијата со која посетителот може случајно да чука над вашата скапоцена вазна или да ја испушти вашата скапа фото камера. Во тој случај, Дел 6: 162 од холандскиот граѓански законик предвидува дека жртвата на вакви дела или пропусти има право на обештетување доколку се исполнети одредени услови.

На пример, однесувањето или постапувањето на некој друг, пред сè, мора да се смета како незаконско. Ова е случај ако делото вклучува повреда на одредено право или чин или пропуст во кршење на законската должност или социјална пристојност или непишани стандарди. Понатаму, актот мора да биде припишува на „сторителот“. Ова е можно ако тоа се должи на негова вина или причина за која тој е одговорен со закон или во сообраќајот. Не е потребна намера во контекст на одговорност. Може да биде доволен многу мал долг.

Меѓутоа, припишувањето на стандардот не може секогаш да доведе до одговорност кон секој што ќе претрпи штета како резултат. На крајот на краиштата, одговорноста сè уште може да биде ограничена со услов за релативност. Овој услов наведува дека не постои обврска да се плати надоместок ако прекршениот стандард не служи за заштита од штетата претрпена од жртвата. Затоа е важно 'сторителот' да постапил погрешно 'кон' жртвата заради повреда на тој стандард.

Видови штети што се квалификуваат за надомест на штета

Доколку се исполнети барањата за договорна или граѓанска одговорност, може да се бара надомест за штета. Штетата што е подобна за надомест во Холандија потоа ја вклучува финансиска загуба друга загуба. Кога финансиската загуба во согласност со членот 6:96 од Холандскиот граѓански законик се однесува на претрпена загуба или загуба на добивка, други проблеми поврзани со загубата согласно член 6: 101 од нематеријалното страдање на холандскиот граѓански законик. Во принцип, материјалната штета е секогаш и целосно подобна за надомест, а други неповолни страни се само доколку законот предвидува со толку многу зборови.

Всушност претрпе целосен надомест на штета

Ако станува збор за компензација, основниот принцип на целосна компензација на штетата што всушност претрпе важи.

Овој принцип значи дека оштетената страна на настанот што предизвикува штета нема да биде надоместена за повеќе од неговата целосна штета. Во членот 6: 100 од холандскиот граѓански законик се вели дека доколку истиот настан не само што предизвикува штета на жртвата, туку и дава и некои бенефиции, оваа придобивка мора да се наплати при утврдување на штетата што треба да се надомести, колку што е разумно. Бенефитот може да се опише како подобрување на позицијата на (жртвата) на жртвата како резултат на настанот што предизвикал штета.

Покрај тоа, штетата нема секогаш да биде компензирана целосно. Важна улога во ова играат одговорното однесување на самата жртва или околностите во областа на ризик од жртвата. Прашањето што мора да се постави е следново: дали жртвата требаше да постапи поинаку отколку што се однесуваше во однос на настанувањето или обемот на штетата? Во некои случаи, жртвата може да биде обврзана да ја ограничи штетата. Ова ја вклучува ситуацијата да има апарат за гаснење пожар пред да се случи настанот што предизвика штета, како што е пожарот. Дали има вина кај жртвата? Во тој случај, сопствено виновно однесување во принцип доведува до намалување на обврската за надомест на штета на лицето што предизвикува штета и штетата мора да се подели помеѓу лицето што ја предизвикува штетата и жртвата. Со други зборови: (голем) дел од штетата останува на штета на жртвата. Освен ако жртвата не е осигурана за тоа.

Осигурајте се од оштетување

Имајќи го предвид горенаведеното, може да биде паметно да се одземе осигурување за да се избегне повреда на жртвата или жртвата. На крајот на краиштата, оштетувањето и тврдењето дека тоа е тешка доктрина. Покрај тоа, во денешно време лесно можете да извадите разни полиси за осигурување кај осигурителни компании, како што се осигурување од одговорност, осигурување на домаќинства или автомобил.

Дали се справувате со штета и дали сакате осигурувањето да ја надомести вашата штета? Потоа, самите мора да ја пријавите штетата на вашиот осигурител, обично во рок од еден месец. Препорачливо е да се соберат што повеќе докази за ова. Кој доказ ви е потребен зависи од видот на штетата и договорите што сте склучиле со вашиот осигурител. После вашиот извештај, осигурителот ќе посочи дали и која штета ќе се надомести.

Забележете дека ако штетата е компензирана од вашето осигурување, не можете повеќе да ја барате штетата од лицето што ја предизвикало штетата. Ова е различно во однос на штета што не ги покрива вашиот осигурител. Зголемувањето на премијата како резултат на барање на штета од вашиот осигурител, исто така, може да добие надомест од страна на лицето што ја предизвикало штетата.

нашите услуги

At Law & More разбираме дека секоја штета може да има далекусежни последици за вас. Дали се справувате со штета и дали сакате да знаете дали или како можете да ја побарате оваа штета? Дали се занимавате со барање за обештетување и дали сакате правна помош во постапката? Дали сте iousубопитни за тоа што друго можеме да направиме за вас? Ве молиме контактирајте со Law & More. Нашите адвокати се експерти во областа на побарувањата за штета и со задоволство ви помагаат преку личен и насочен пристап и совети!

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.