Авторско право: кога содржината е јавна?

Правото на интелектуална сопственост постојано се развива и неодамна неверојатно се зголеми. Ова, меѓу другите, може да се види во законот за авторски права. Денес, скоро секој е на Фејсбук, Твитер или Инстаграм или има своја веб-страница. Затоа, луѓето создаваат многу повеќе содржини од порано, што често се објавува јавно. Покрај тоа, кршењето на авторските права се одвива многу почесто отколку што се случило во минатото, на пример затоа што фотографиите се објавуваат без дозвола од сопственикот или затоа што Интернет им олеснува на корисниците да имаат пристап до нелегална содржина.

Објавувањето содржина во однос на авторското право игра важна улога во три неодамнешни пресуди од Судот на правдата на Европската унија. Во овие случаи, се дискутираше за концептот на „јавно објавување на содржината“. Појасно, се разговараше дали следниве активности спаѓаат во рамките на „јавно објавување“:

  • Објавувајќи линк до нелегално објавени, протекоа фотографии
  • Продажба на медија плеери кои обезбедуваат пристап до дигитална содржина без дозвола на имателите на правата во однос на оваа содржина
  • Олеснување на систем што им овозможува на корисниците да ги следат и преземаат заштитените дела (The Pirate Bay)

Во рамките на законот за авторски права

„Да се ​​стави јавно достапен“, според Судот, не треба да се пристапува технички, туку функционално. Според европскиот судија, упатувањето на дела заштитени со авторски права што се чуваат на друго место се изедначени со, на пример, обезбедување на нелегално копирано ДВД.[1] Во вакви случаи, може да има повреда на авторското право. Според законот за авторски права, затоа гледаме развој што се фокусира попрактично на начинот на кој потрошувачите се здобиваат со пристап до содржина.

Прочитајте повеќе: http://assets.budh.nl/advocatenblad/pdf/ab_10_2017.pdf

[1] Санома / GeenStijl: ECLI: EU: C: 2016: 644; BREIN / Филмспелер: ECLI: EU: C: 2017: 300; BREIN / Ziggo & XS4ALL: ECLI: EU: C: 2017: 456.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.