Авторско право на фотографии

Авторско право на фотографии

Секој фотографира скоро секој ден. Но, ретко кој обрнува внимание на фактот дека правото на интелектуална сопственост во форма на авторските права доаѓа да почива на секоја фотографија. Што е авторско право? А, што е со, на пример, за авторските права и социјалните медиуми? На крајот на краиштата, деновиве бројот на фотографии направени што последователно се појавуваат на Фејсбук, Инстаграм или Гугл е поголем од кога било. Овие фотографии потоа се достапни на Интернет на голема публика. Кој тогаш сè уште го има авторското право на фотографиите? И дали ви е дозволено да објавувате фотографии на социјалните медиуми ако има други луѓе на вашите фотографии? Овие прашања се одговорени на блогот подолу.

Авторско право на фотографии

Авторски права

Законот ги дефинира авторските права на следниов начин:

„Авторското право е ексклузивно право на творец на книжевно, научно или уметничко дело или на неговите наследнички наслови, да го објавува и репродуцира, под услов ограничувањата дадени од законот.“

Со оглед на законската дефиниција на авторските права, вие, како творец на фотографијата, имате две ексклузивни права. Како прво, имате право на експлоатација: право на објавување и размножување на фотографијата. Покрај тоа, имате право на авторско право на личност: право на приговор за објавување на фотографијата без споменување на вашето име или друга ознака како творец и против каква било измена, промена или осакатување на вашата фотографија. Авторските права автоматски му се припаѓаат на творецот од моментот на создавањето на делото. Ако фотографирате, автоматски и законски ќе ги стекнете авторските права. Значи, не мора никаде да се регистрирате или да аплицирате за авторски права. Сепак, авторските права не важат на неодредено време и истекуваат седумдесет години по смртта на творецот.

Авторски права и социјалните медиуми

Бидејќи имате авторско право како создавач на фотографијата, можете да одлучите да ја објавите вашата фотографија на социјалните медиуми и со тоа да ја направите достапна за широката публика. Тоа често се случува. Вашите авторски права нема да бидат засегнати со објавување на фотографијата на Фејсбук или Инстаграм. Сепак, ваквите платформи честопати можат да ги користат вашите фотографии без дозвола или плаќање. Дали ќе бидат повредени вашите авторски права? Не секогаш. Обично им давате права на употреба на фотографијата што ја објавувате преку Интернет преку лиценца на таква платформа.

Ако поставите фотографија на таква платформа, честопати се применуваат „услови за користење“. Условите за употреба може да содржат одредби со кои, по ваш договор, ја овластувате платформата да објавува и да ја репродуцира вашата фотографија на одреден начин, за одредена цел и во одредена област. Доколку се согласувате со таквите услови и услови, платформата може да ја објави вашата фотографија на Интернет под свое име и да ја користи за маркетинг цели. Сепак, бришењето на фотографијата или вашата сметка на која ги објавувате фотографиите, исто така, ќе го укине правото на платформата да ги користи вашите фотографии во иднина. Ова често не важи за никакви копии од вашите фотографии претходно направени од платформата и платформата може да продолжи да ги користи овие копии под одредени околности.

Прекршување на вашите авторски права е можно само ако е објавено или репродуцирано без ваша дозвола како автор. Како резултат, вие, како компанија или како индивидуа, може да претрпите штета. Ако некој друг ја отстрани вашата фотографија од сметката на Фејсбук или Инстаграм, на пример, и потоа ја користи без дозвола или какво било споменување на изворот на нивната веб-страница / сметка, вашите авторски права може да бидат повредени и вие како креатор може да преземете акција против тоа . Дали имате какви било прашања во врска со вашата состојба во врска со ова, дали сакате да ги регистрирате вашите авторски права или да ја заштитите вашата работа против лица што ги кршат вашите авторски права? Потоа, контактирајте ги адвокатите на Law & More.

Права на портрет

Иако креаторот на фотографијата има авторско право и со тоа две ексклузивни права, овие права не се апсолутни под одредени околности. Дали има и други луѓе на сликата? Тогаш креаторот на фотографијата мора да ги земе предвид правата на фотографираните лица. Лицата на фотографијата имаат права на портрет кои се однесуваат на објавување на портретот што е направен од него / неа. Портрет е кога лицето на фотографијата може да се препознае, дури и ако лицето не е видливо. Карактеристично држење на телото или околината може да биде доволно.

Дали е направена фотографијата во име на лицето и дали производителот сака да ја објави фотографијата? Тогаш на производителот му е потребна дозвола од фотографираното лице. Ако нема дозвола, фотографијата може да не биде објавена. Нема ли задача? Во тој случај, лицето фотографирано може, врз основа на правото на портрет, да се спротивстави на објавувањето на фотографијата ако може да покаже разумен интерес за тоа. Честопати, разумен интерес вклучува приватност или комерцијални аргументи.

Дали сакате повеќе информации во врска со авторските права, правата на портретот или нашите услуги? Потоа, контактирајте ги адвокатите на Law & More. Нашите адвокати се експерти во областа на правото на интелектуална сопственост и со задоволство ви помагаат.

Law & More