Контакт со вашето дете за време на кризата во Корона

Сега, кога коронавирусот, исто така, избувна во Холандија, грижите на многу родители се зголемуваат. Како родител, сега може да наидете на неколку прашања. Дали на вашето дете сè уште му е дозволено да оди кај вашиот поранешен? Може ли да го задржите вашето дете дома дури и ако тој или таа треба да биде со мама или тато овој викенд? Можете ли да побарате да ги видите вашите деца ако вашиот поранешен партнер сака да ги задржи дома сега поради кризата во короната? Ова е секако многу посебна ситуација за сите што досега не сме доживеале, така што ова поставува прашања за сите нас без јасни одговори.

Принципот на нашиот закон е дека дете и родител имаат право да се здружуваат. Затоа, родителите честопати се посветени на договорен контакт договор. Сепак, сега живееме во исклучителни периоди. Ние досега не искусивме вакво нешто, како резултат на што нема недвосмислени одговори на горенаведените прашања. Во тековните околности, важно е да се процени што е најдобро за вашите деца врз основа на разумност и правичност за секоја специфична ситуација.

Контакт со вашето дете за време на кризата во Корона

Што се случува кога ќе се објави целосен заклучок во Холандија? Дали сè уште се применува договорениот договор за контакт?
Во овој момент одговорот на ова прашање сè уште не е јасен. Кога ја земеме Шпанија како пример, гледаме дека таму (и покрај заклучувањето) дозволено е родителите да продолжат да го применуваат аранжманот за контакт. Така, експлицитно е дозволено родителите во Шпанија, на пример, да ги соберат децата или да ги носат кај другиот родител. Во Холандија во моментов нема конкретни правила во врска со аранжманите за контакт за време на коронавирусот.

Дали коронавирусот е валидна причина да не му дозволите на вашето дете да оди кај другиот родител?
Според упатствата на РИВМ, сите треба да останат дома колку што е можно повеќе, да избегнуваат социјални контакти и да одржуваат растојание од еден и пол метри од другите. Замисливо е дека не сакате вашето дете да оди кај другиот родител, бидејќи тој или таа, на пример, бил во област со висок ризик или има професија во здравството што го зголемува ризикот од него или таа да стане заразени со корона.

However, it is not allowed to use the coronavirus as an ‘excuse’ to impede contact between your children and the other parent. Even in this exceptional situation, you are obliged to encourage contact between your children and the other parent as much as possible. However, it is important that you keep each other informed if, for example, your children show symptoms of illness. If it is not possible for you to pick up and bring the children during this special period, you can temporarily agree on alternative ways to let the contact take place as much as possible. For example, you can think of extensive contact via Skype or Facetime.

Што можете да направите ако другиот родител одбие контакт со вашето дете?
In this exceptional period, it is difficult to enforce the contact arrangement, as long as the measures of the RIVM are in force. That is why it is wise to consult with the other parent and determine together what is best for your children’s health, but also for your own health. If mutual consultation does not help you, you can also call in the help of a lawyer. Normally, in such a case an interlocutory procedure could be started in order to enforce the contact through a lawyer. However, the question is whether you can start a procedure for this under the current circumstances. During this exceptional period the courts are closed and only urgent cases are handled. As soon as the measures concerning the coronavirus have been lifted and the other parent continues to frustrate the contact, you can call in a lawyer to enforce the contact. The lawyers of Law & More може да ви помогне во овој процес! За време на мерките за коронавирус, можете да контактирате и со адвокатите на Law & More за консултација со вашиот поранешен партнер. Нашите адвокати можат да осигурат дека можете да постигнете пријателско решение заедно со вашиот поранешен партнер.

Дали имате прашање во врска со договорите за контакт со вашето дете или сакате да разговарате со вашиот поранешен партнер под надзор на адвокат за да постигнете пријателско решение? Слободно можете да контактирате Law & More.

Сподели