Заштита на потрошувачите и општи услови

Претприемачите кои продаваат производи или обезбедуваат услуги, честопати користат општи услови за да ја регулираат врската со примателот на производот или услугата. Кога примателот е потрошувач, тој ужива заштита на потрошувачите. Заштита на потрошувачите е создадена за да се заштити „слабиот“ потрошувач од „силниот“ претприемач. За да се утврди дали примателот ужива заштита на потрошувачите, прво е потребно да се дефинира што е потрошувачот. Потрошувач е физичко лице кое не практикува слободна професија или деловно работење или физичко лице кое дејствува надвор од својата деловна или професионална активност. На кратко, потрошувач е некои кои купуваат производ или услуга за некомерцијални, лични цели.

заштита на потрошувачите

Заштита на потрошувачите во однос на општите услови и услови значи дека претприемачите не можат едноставно да вклучуваат сè во нивните општи услови и услови Доколку одредбата е неразумно сериозна, оваа одредба не се однесува на потрошувачот. Во холандскиот граѓански законик, вклучен е таканаречен црно-сив список. Црниот список содржи одредби кои секогаш се сметаат за неразумно сериозни, сивиот список содржи одредби кои обично (веројатно) се неразумно сериозни. Во случај на одредба од сивиот список, компанијата мора да докаже дека оваа одредба е разумна. Иако секогаш се препорачува внимателно да ги прочитате општите услови и правила, потрошувачот е исто така заштитен од неразумни одредби со холандскиот закон.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.