Услови во контекст на обединување на семејството

Услови во контекст на обединување на семејството

Кога имигрант ќе добие дозвола за престој, тој или таа исто така имаат право на семејно обединување. Обединување на семејството значи дека на членовите на семејството на носителот на статусот им е дозволено да доаѓаат во Холандија. Членот 8 од Европската конвенција за човекови права предвидува право на почитување на семејниот живот. Соединувањето на семејството често се однесува на родителите, браќата и сестрите или децата на имигрантот. Сепак, носителот на статусот и неговото или нејзиното семејство мора да исполнат низа услови.

Услови во контекст на обединување на семејството

Референтот

Носителот на статусот се споменува и како спонзор во постапката за повторно обединување на семејството. Спонзорот мора да го достави барањето за семејно обединување до ИНД во рок од три месеци откако тој или таа добила дозвола за престој. Важно е дека членовите на семејството веќе формирале семејство пред имигрантот да патува во Холандија. Во случај на брак или партнерство, имигрантот мора да покаже дека партнерството е трајно и ексклузивно и дека веќе постоело пред имиграцијата. Носителот на статусот мора да докаже дека формирањето семејство веќе се случило пред неговото или нејзиното патување. Главните средства за докажување се официјални документи, како што се изводници за брак или извод од матична книга на родените. Ако носителот на статусот нема пристап до овие документи, понекогаш може да се побара ДНК-тест за да се докаже семејната врска. Покрај докажувањето на семејната врска, важно е спонзорот да има доволно пари за издржување на членот на семејството. Ова обично значи дека носителот на статусот мора да заработи законска минимална плата или процент од истата.

Дополнителни услови и услови

Дополнителни услови се применуваат на специфични членови на семејството. Членовите на семејството на возраст меѓу 18 и 65 години мора да положат основен испит за граѓанска интеграција пред да дојдат во Холандија. Ова исто така се нарекува барање за граѓанска интеграција. Понатаму, за склучени бракови пред носителот на статусот да патува во Холандија, двајцата партнери мора да ја достигнале минималната возраст од 18 години. За склучени бракови на подоцнежен датум или за невенчани врски, се бара двајцата партнери да имаат најмалку 21 година. годишна возраст.

Ако спонзорот сака да се обедини со неговите или нејзините деца, потребно е следново. Децата мора да бидат малолетни во моментот кога се поднесува пријавата за семејно обединување. Деца од 18 до 25 години исто така може да имаат право на семејно обединување со нивниот родител ако детето отсекогаш навистина припаѓало на семејството и сè уште припаѓа на семејството на родителите.

МВВ

Пред ИНД да даде дозвола семејството да дојде во Холандија, членовите на семејството мора да се пријават во холандската амбасада. Во амбасадата можат да аплицираат за МВВ. МВВ се залага за „Machtiging voor Voorlopig Verblijf“, што значи дозвола за привремен престој. При поднесување на апликацијата, вработениот во амбасадата ќе земе отпечатоци од прстите на членот на семејството. Тој или таа исто така мора да предадат фотографија од пасош и да ја потпишат. Апликацијата потоа ќе биде проследена до IND.

Цената на патувањето до амбасадата може да биде многу висока, а во некои земји може да биде и многу опасна. Според тоа, спонзорот може да аплицира и за МВВ со ИНД за членот (ите) на неговото или нејзиното семејство. Ова е всушност препорачано од IND. Во тој случај, важно е спонзорот да направи пасошка фотографија од членот на семејството и изјава на претходниците потпишана од членот на семејството. Со изјава на претходниците, членот на семејството изјавува дека нема криминално минато.

Одлука ИНД

IND ќе провери дали вашата апликација е завршена. Ова е случај кога правилно сте ги пополниле деталите и ги додадовте сите потребни документи. Доколку апликацијата не е целосна, ќе добиете писмо за да го поправите пропустот. Ова писмо ќе содржи упатства за тоа како да ја пополните апликацијата и датумот до кој апликацијата мора да биде комплетирана.

Откако IND ќе ги добие сите документи и резултатите од какви било истраги, ќе провери дали ги исполнувате условите. Во сите случаи, IND ќе процени, врз основа на индивидуална проценка на интереси, дали има семеен или семеен живот на кој се применува членот 8 ЕКЧП. Потоа ќе добиете одлука за вашата апликација. Ова може да биде негативна или позитивна одлука. Во случај на негативна одлука, IND ја отфрла апликацијата. Ако не се согласувате со одлуката на IND, можете да се спротивставите на одлуката. Ова може да се направи со испраќање на известување за приговор до ИНД, во кое објаснувате зошто не се согласувате со одлуката. Овој приговор мора да го доставите во рок од 4 недели по датумот на одлука на IND.

Во случај на позитивна одлука, апликацијата за повторно обединување на семејството е одобрена. На членот на семејството му е дозволено да дојде во Холандија. Тој или таа може да го подигнат МВВ во амбасадата спомената на формуларот за апликација. Ова треба да се направи во рок од 3 месеци по позитивната одлука и честопати треба да се закаже состанок. Вработениот во амбасадата го лепи МВВ на пасошот. MVV важи 90 дена. Потоа, членот на семејството мора да отпатува за Холандија во рок од овие 90 дена и да се пријави на локацијата за прием во Тер Апел.

Дали сте имигрант и дали ви треба помош или имате прашања во врска со оваа постапка? Нашите адвокати со задоволство ќе ви помогнат. Ве молиме контактирајте Law & More.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.