Надомест за оштетување одложување

Надомест за оштетување одложување

Од 2009 година, во случај на доцнење на летот, вие како патник повеќе не стоите со празни раце. Навистина, во пресудата Старџен, Судот на правдата на Европската унија ја продолжи обврската на авиокомпаниите да плаќаат надомест. Оттогаш, патниците можеа да имаат корист од компензација не само во случај на откажување, туку и во случај на доцнење на летот. Судот пресуди дека и во двата случаи авиокомпаниите имаат само а маргина од три часа да отстапи од оригиналниот распоред. Дали е загрижената маргина од авиокомпанијата и дали пристигнувате на вашата дестинација повеќе од три часа доцнење? Во тој случај, авиокомпанијата ќе мора да ви надомести за оштетувањето на доцнењето.

Меѓутоа, ако авиокомпанијата може да докаже дека не е одговорен за доцнењето во прашање, со што ќе се докаже постоењето на вонредни околности што не можеше да се избегне, не е должен да го плати надоместокот за задоцнување подолго од три часа. Со оглед на правната практика, околностите ретко се вонредни. Ова е само случај кога станува збор за:

  • многу лоши временски услови (како што се невреме или ненадејна вулканска ерупција)
  • Природни непогоди
  • тероризмот
  • се итни медицински случаи
  • ненајавени штрајкови (на пр. од аеродромот)

Судот на правдата не ги смета техничките дефекти на леталото како околност што може да се смета за вонредна. Според холандскиот суд, ниту штрајковите на персоналот на авиокомпанијата не се опфатени со такви околности. Во такви случаи, вие како патник едноставно имате право на надомест.

Дали имате право на надоместок и дали нема исклучителни околности?

Во тој случај, авиокомпанијата мора да ви ја исплати компензацијата. Затоа, не мора да се согласувате со друга можна алтернатива, како ваучер, што авиокомпанијата ви ја претставува. Меѓутоа, под одредени околности, имате право на грижа и / или сместување и авиокомпанијата мора да го олесни тоа.

Висината на надоместокот може да варира од 125, - до 600, - евра по патник, во зависност од должината на летот и должината на доцнењето. За одложувања на летовите пократки од 1500 км, може да сметате на 250, - обесштетување во евра. Ако станува збор за летови помеѓу 1500 и 3500 км, обештетувањето од 400, - еврото може да се смета за разумно. Ако летате повеќе од 3500 км, вашата компензација за повеќе од три часа одложување може да изнесува 600, - евра.

Конечно, во однос на надоместокот што е опишано само, постои важен услов за вас како патник. Всушност, имате право само на надоместок за оштетување одложен ако вашиот одложување на летот потпаѓа под Европска регулатива 261/2004. Ова е случај кога вашиот лет заминува од земја на ЕУ или кога летате во земја во рамките на ЕУ со европска авиокомпанија.

Дали доживувате одложување на летот, дали сакате да знаете дали имате право на компензација за штета предизвикана од одложување или имате намера да преземете какви било активности против авиокомпанијата? Ве молиме контактирајте со адвокатите на Law & More. Нашите адвокати се експерти во областа на оштетување на одложување и со задоволство ќе ви дадат совети.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.