Промена на имињата

Промена на имињата

Изберете едно или повеќе имиња за деца

Во принцип, родителите можат слободно да изберат едно или повеќе презимиња за своите деца. Сепак, на крајот можеби нема да бидете задоволни со избраното име. Дали сакате да го промените вашето име или името на вашето дете? Тогаш треба да внимавате на голем број важни работи. На крајот на краиштата, промената на првото име не е „можна“ можна.

Промена на имињата

Прво, ви треба валидна причина за промена на првото име, како што се:

  • Усвојување или натурализација. Како резултат, можеби ќе бидете подготвени за нов почеток во кој сакате да се дистанцирате од минатото или по програмата за интеграција од претходната националност преку ново име.
  • Промена на пол. Во принцип, оваа причина зборува само за себе. На крајот на краиштата, сосема е разбирливо дека првото име како резултат повеќе не одговара на вашата личност или пол и му треба промена.
  • Можеби исто така сакате да се оддалечите од својата вера и затоа да го промените типичното религиозно име. Спротивно на тоа, секако е можно и дека со преземање на типично религиозно име сакате да ја зајакнете врската со вашата религија.
  • Малтретирање или дискриминација. Конечно, можно е вашето име или име на вашето дете, заради неговото правописување, да предизвика лоши асоцијации или како необично, како што доведува до појаси на чума.

Во споменатите случаи, различно прво име секако ќе понуди решение. Покрај тоа, првото име не смее да биде несоодветно и да содржи зборови за пцуење или да биде исто како и постојно презиме, освен ако ова не е исто така нормално име.

Дали имате валидна причина и дали сакате да го смените вашето име или името на вашето дете? Тогаш ви треба адвокат. Адвокатот ќе испрати писмо до судот во ваше име, во кое ќе побара друго име. Таквото писмо е познато и како апликација. За таа цел, мора да му дадете на вашиот адвокат потребните документи, како што е копија на пасошот, автентична копија на изводот на матични книги и оригиналниот екстракт од BRP.

Постапката во судот обично се одвива во писмена форма и не мора да се појавувате на суд. Сепак, рочиштето е можно ако, по читањето на апликацијата, на судијата му требаат повеќе информации за да одлучат, заинтересираната страна, на пример еден од родителите, не се согласува со барањето или ако судот гледа друга причина за тоа.

Судот, исто така, обично ја донесува својата одлука писмено. Времето помеѓу пријавата и пресудата е во пракса околу 1-2 месеци. Ако судот го достави вашето барање, судот ќе го пренесе новото име во општината во која сте регистрирани вие или вашето дете. По позитивната одлука на судот, општината обично има 8 недели да го смени првото име во својата база на податоци за лични записи на општината (ГБА), пред да може да поднесете барање за нов документ за лична карта или возачка дозвола со ново име.

Судот може исто така да донесе различна одлука и да го одбие вашето барање ако судот смета дека не постојат доволни причини да го смените вашето име или името на вашето дете. Во тој случај, може да поднесете жалба до повисокиот суд во рок од три месеци. Ако исто така не се согласувате со одлуката на апелациониот суд, во рок од 3 месеци може да побарате од Врховниот суд касационо да ја поништи одлуката на апелациониот суд. Вие мора да ви помогне адвокат и во апелација и во касација.

Дали сакате да го смените вашето име или името на вашето дете? Ве молиме контактирајте со Law & More. На Law & More разбираме дека промената може да има многу причини и причината варира од човек. Затоа ние користиме личен пристап. Нашите адвокати не само што можат да ви дадат совети, туку и да ви помогнат со апликацијата да го смените првото име или да ви помагаат за време на правните постапки.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.