Може-да-се регистрирате-компанија-на-виртуелна-канцеларија-адреса

Дали можете да регистрирате компанија на адреса за виртуелна канцеларија?

Често прашање меѓу претприемачите е дали можете да регистрирате компанија на адреса за виртуелна канцеларија. На вестите честопати читате за странски компании со поштенска адреса во Холандија. Имањето таканаречени компании за PO Box има предности. Поголемиот дел од претприемачите знаат дека постои оваа можност, но како вие управувате со тоа и кои барања треба да ги исполните, сè уште е нејасно. Се започнува со регистрација во Стопанската комора. Можно е да го регистрирате вашиот бизнис дури и ако живеете во странство. Сепак, постои главно барање: вашата компанија мора да има холандска адреса за посета или деловните активности на вашата компанија мора да се одвиваат во Холандија.

Правни барања за веб-продавница

Како сопственик на веб-продавница имате законски обврски кон корисникот. Задолжително е да имате политика за враќање, мора да бидете достапни за барања од клиенти, вие сте одговорни за гаранцијата и од вас се бара да понудите барем една опција по плаќање. Во случај на потрошувачка набавка, побарувачката е исто така потрошувачот да не мора да плаќа однапред повеќе од 50% од износот на набавката. Се разбира, дозволено е, доколку потрошувачот го стори тоа доброволно, да изврши целосна исплата, но трговецот на мало (веб) не смее да се обврзе. Ова барање се применува само кога купувате производи, за услуги, потребна е целосна претплата.

Спомнувањето адреса е задолжително?

Локацијата на информациите за контакт мора да биде јасно и логично достапна во веб-продавницата. Причината за ова е дека клиентот има право да знае со кого работи. Ова барање е поддржано со законот и затоа е задолжително за секоја веб-продавница.

Информациите за контакт се состојат од три дела:

  • Идентитетот на компанијата
  • Контакт детали за компанијата
  • Географската адреса на компанијата.

Идентитетот на компанијата значи детали за регистрација на компанијата, како што се бројот на Стопанската комора, бројот на ДДВ и името на компанијата. Деталите за контакт се податоците што потрошувачите можат да ги користат за да контактираат со веб-продавницата. Географската адреса се означува како адреса од која компанијата ги извршува своите деловни активности. Географската адреса мора да биде адреса за посета и не може да биде адреса за поштенско сандаче. Дали во многу мали веб-продавници, контактната адреса е иста со географската адреса. Можеби е тешко да се усогласи барањето за давање детали за контакт. Овде подолу можете да прочитате повеќе за тоа како сè уште можете да го исполните ова барање.

Виртуелна адреса

Ако не сакате или не сте во можност да дадете прегледна адреса на вашата веб-продавница, можете да користите виртуелна адреса на канцеларија. Со оваа адреса може да управува и организацијата на која плаќате кирија. Овој вид на организации, исто така, имаат различни услуги, како што се следење и проследување на поштенски пратки. Да се ​​има холандска адреса е добро за довербата на посетителите на вашата веб-продавница.

За кој?

Можеби ви е потребна адреса за виртуелна канцеларија од неколку причини. Адреса за виртуелна канцеларија е најмногу за:

  • Луѓе кои прават бизнис дома; кои сакаат да го задржат деловниот и приватниот живот одвоени.
  • Луѓето кои прават бизнис во странство, но исто така се обидуваат да одржат канцеларија во Холандија;
  • Луѓе со претпријатие во Холандија, кои би сакале да имаат виртуелна канцеларија.

Во одредени услови, виртуелна адреса може да се регистрира во Стопанската комора.

Регистрација во Стопанската комора

За време на процесот на аплицирање, една или повеќе филијали на вашата компанија ќе бидат регистрирани. Во овој процес, ќе бидат регистрирани и поштенската адреса и адресата за посета. Адресата за посета ќе се применува само доколку можете да докажете дека вашата филијала се наоѓа таму. Ова може да се потврди со договор за изнајмување. Ова важи и ако вашата компанија се наоѓа во деловен центар. Ако договорот за закуп покажува дека трајно изнајмувате канцеларија (простор), можете да го регистрирате ова како своја адреса за посета во Трговскиот регистар. Да имате постојана адреса за изнајмување не значи дека секогаш мора да бидете присутни, но мора да имате можност да бидете перманентно присутни доколку тоа се бара. На пример, ако изнајмувате биро или канцеларија два часа неделно, не е доволно да ги исполните барањата за регистрација на вашата компанија.

За да ја регистрирате вашата компанија, треба да имате неколку документи на располагање:

  • Обрасци за регистрација на Стопанската комора;
  • Потпишан договор за изнајмување, - купување, - или договор за закуп од холандската адреса за посета;
  • Легализирана копија на валиден доказ за идентитет (ова можете да го договорите во холандската амбасада или нотар);
  • Оригинален екстракт или легализирана копија од регистарот на население на странската општина во која живеете, или друг документ од официјална организација, во кој е наведена вашата странска адреса.

Прописи на Стопанската комора во врска со „Виртуелна канцеларија“

Во последниве години се забележува дека виртуелна канцеларија е канцеларија каде што се наоѓа компанија, но каде што не е извршена вистинската работа. Пред неколку години, Стопанската комора ги смени правилата за виртуелна канцеларија. Во минатото беше вообичаено таканаречените „духови“ компании да ги решат своите деловни активности на адреса на виртуелна канцеларија. Со цел да се спречат незаконски активности, Стопанската комора проверува дали компаниите имаат виртуелна канцеларија кои исто така ги извршуваат своите активности од истата адреса. Стопанската комора ја нарекува оваа одржлива деловна практика. Ова не значи дека претприемачите кои имаат виртуелна канцеларија исто така мора да бидат трајно присутни таму, но значи дека тие мора да имаат можност да бидат трајно присутни кога е потребно.

Ако имате какви било прашања во врска со овој блог или ако имате потешкотии со Стопанската комора, ве молиме контактирајте со адвокатите на Law & More. Ние ќе одговориме на вашите прашања и ќе обезбедиме правна помош кога е потребно.

Law & More