Предлог-закон за модернизација на партнерските слики

Предлог-закон за модернизација на партнерства

До денес, Холандија има три правни форми на партнерство: партнерство, општо партнерство (VOF) и командитно партнерство (CV). Тие главно се користат во малите и средни претпријатија (МСП), земјоделскиот сектор и услужниот сектор. Сите три форми на партнерство се засноваат на регулатива која датира од 1838 година. Бидејќи сегашниот закон се смета за многу застарен и не е доволен за да ги задоволи потребите на претприемачите и професионалците кога станува збор за одговорност или влез и излез на партнери, Предлог-законот за модернизација на партнерствата е на маса од 21 февруари 2019 година. Целта зад овој предлог-закон е првенствено да се создаде модерна пристапна шема што ќе ги олеснува претприемачите, ќе им понуди соодветна заштита на доверителите и безбедност на трговијата.

Дали сте основач на едно од 231,000 партнерства во Холандија? Или планирате да воспоставите партнерство? Тогаш е паметно да се внимава на Предлог-законот за модернизација на партнерствата. Иако овој нацрт-закон во принцип ќе стапи на сила на 1 јануари 2021 година, тој сè уште не е изгласан во Претставничкиот дом. Ако Предлог-законот за модернизација на партнерства, кој беше позитивно примен за време на консултациите преку Интернет, всушност е усвоен од Претставничкиот дом во сегашната форма, некои работи ќе се променат за вас како претприемач во иднина. Голем број важни предложени измени ќе се дискутираат подолу.

Разликувајте професија и деловна активност

Како прво, наместо три, само две правни форми ќе потпаѓаат во партнерството, имено партнерството и командитното партнерство, и нема да се прави понатамошна разлика помеѓу партнерството и VOF. Што се однесува до името, партнерството и VOF ќе продолжат да постојат, но разликите меѓу нив ќе исчезнат. Како резултат на промената, постојната разлика помеѓу професијата и бизнисот ќе стане нејасна. Ако сакате да воспоставите партнерство како претприемач, сега сè уште треба да размислите која правна форма ќе ја изберете, партнерството или VOF, како дел од вашите активности. На крајот на краиштата, со партнерството постои соработка што се однесува на професионална вежба, додека со VOF има деловно работење. Професија главно се однесува на независни професии во кои се централни личните квалитети на лицето кое врши работа, како што се нотарите, сметководителите, лекарите, адвокатите. Компанијата е повеќе во трговската сфера и примарна цел е да оствари профит. По влегувањето во сила на Предлог-законот за модернизација на партнерства, овој избор може да се изостави.

Одговорност

Поради преминот од две на три партнерства, разликата во контекстот на одговорност исто така ќе исчезне. Во моментот, партнерите на општото партнерство се одговорни само за еднакви делови, додека партнерите на VOF можат да бидат одговорни за целиот износ. Како резултат на влегувањето во сила на Предлог-законот за модернизација на партнерства, партнерите (покрај компанијата), сите заедно и поединечно ќе одговараат за целиот износ. Што значи голема промена за „поранешните општи партнерства“ на, на пример, сметководители, нотари од граѓанско право или лекари. Меѓутоа, ако задачата специјално му е доверена на другата страна на само еден партнер, тогаш одговорноста исто така е само на овој партнер (заедно со компанијата), со исклучок на другите партнери.

Како партнер, дали се придружувате на партнерството откако Предлог-законот за модернизација на партнерства стапи на сила? Во тој случај, како резултат на промената, вие сте одговорни само за долговите на компанијата што ќе произлезат по влегувањето и повеќе не исто така за долговите што веќе настанале пред да влезете. Дали сакате да се повлечете како партнер? Тогаш ќе бидете ослободени најдоцна во рок од пет години по престанокот на одговорноста за обврските на компанијата. Патем, доверителот прво ќе мора да го тужи самото партнерство за сите заостанати долгови. Само ако компанијата не е во можност да ги плати долговите, доверителите можат да продолжат со солидарна одговорност на содружниците.

Правно лице, основање и продолжение

Во Предлог-законот за модернизација на партнерства, партнерствата автоматски се доделуваат на нивно сопствено правно лице во контекст на измените и дополнувањата. Со други зборови: партнерствата, исто како и NV и BV, стануваат независни носители на правата и обврските. Ова значи дека содружниците веќе нема да станат индивидуално, туку заеднички сопственици на средства што припаѓаат на заедничкиот имот. Компанијата исто така ќе добие одделни средства и ликвидни средства кои не се мешаат со приватните средства на партнерите. На овој начин, партнерствата исто така можат независно да станат сопственици на недвижен имот преку договори склучени во име на компанијата, кои не мора да ги потпишуваат секој партнер секој пат, и лесно можат да ги пренесат самите.

За разлика од NV и BV, нацрт-законот не бара нотарска интервенција со нотарски акт или почетен капитал за вклучување на партнерства. Во моментов не постои законска можност за основање на правно лице без нотарска интервенција. Страните можат да воспостават партнерство со склучување договор за соработка едни со други. Формата на договорот е бесплатна. Стандарден договор за соработка е лесно да се најде и преземе преку Интернет. Сепак, со цел да се избегнат неизвесности и скапи процедури во иднина, препорачливо е да се ангажира специјализиран адвокат во областа на договорите за соработка. Дали сакате да дознаете повеќе за договорот за соработка? Потоа контактирајте ја Law & More специјалисти.

Понатаму, Предлог-законот за модернизација на партнерства му овозможува на претприемачот да ја продолжи компанијата по повлекување на друг партнер. Партнерството повеќе не треба прво да се раскинува и ќе продолжи да постои, освен ако не е договорено поинаку. Доколку партнерството се раскине, можно е преостанатиот партнер да ја продолжи компанијата како трговско поединец. Распуштањето под продолжување на активностите ќе резултира со пренесување под универзален наслов. Во овој случај, нацрт-законот повторно не бара нотарски акт, но бара усогласеност со формалните барања потребни за испорака за пренос на регистриран имот.

На кратко, ако предлог-законот биде усвоен во сегашната форма, не само што ќе ви биде полесно како претприемач да започнете компанија во форма на партнерство, туку и да ја продолжите и евентуално да ја оставите до пензија. Меѓутоа, во контекст на влегувањето во сила на Предлог-законот за модернизација на партнерства, мора да се имаат предвид голем број важни прашања во врска со правно лице или одговорност. Во Law & More разбираме дека со ова ново законодавство за начинот на кој сè уште може да има многу прашања и несигурности околу промените. Дали сакате да знаете што значи влегувањето во сила на Предлог-законот за партнерства за модернизација за вашата компанија? Или сакате да бидете информирани за овој предлог-закон и другите релевантни правни случувања во областа на корпоративното право? Потоа контактирајте Law & More. Нашите адвокати се експерти во корпоративното право и имаат личен пристап. Тие се среќни да ви дадат дополнителни информации или совети!

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.