Аплицирање за работна дозвола во Холандија

Аплицирање за работна дозвола во Холандија

Ова е она што вие како граѓанин на ОК треба да го знаете

До 31 декември 2020 година, сите правила на ЕУ беа во сила за Велика Британија и граѓаните со британска националност лесно можеа да започнат да работат во холандски компании, т.е. без дозвола за престој или работа. Меѓутоа, кога Велика Британија ја напушти Европската унија на 31 декември 2020 година, ситуацијата се промени. Дали сте британски државјанин и дали сакате да работите во Холандија по 31 декември 2020 година? Потоа, постојат голем број важни предмети што треба да ги имате на ум. Од тој момент, правилата на ЕУ повеќе не важат за Велика Британија и вашите права ќе бидат регулирани врз основа на договорот за трговија и соработка, за кој Европската унија и Велика Британија се согласија.

Патем, договорот за трговија и соработка содржи неверојатно неколку договори за работните британски граѓани во Холандија од 1 јануари 2021 година. Како резултат, националните правила за граѓаните надвор од ЕУ (некој што нема националност на ЕУ / ЕЕА или Швајцарија) да им биде дозволено да работат во Холандија. Во овој контекст, Законот за вработување странски државјани (WAV) предвидува дека граѓанин надвор од ЕУ бара дозвола за работа во Холандија. Постојат два вида на работна дозвола за кои може да се аплицира, во зависност од периодот што планирате да го извршите работа во Холандија:

  • работна дозвола (TWV) од UWV, доколку престојувате во Холандија помалку од 90 дена.
  • комбинирана дозвола за престој и работа (ГВВА) од IND, доколку престојувате во Холандија подолго од 90 дена.

За обата типа на работна дозвола, не можете сами да поднесете апликација до UWV или IND. Дозволата за работа мора да ја побара вашиот работодавец кај гореспоменатите органи. Сепак, мора да се исполнат голем број важни услови пред да се додели работна дозвола за позицијата што сакате да ја исполните во Холандија како Британец и затоа државјанин надвор од ЕУ.

Нема соодветни кандидати на холандскиот или европскиот пазар на трудот

Еден од важните услови за доделување дозвола за работа TWV или GVVA е да нема „приоритетна понуда“ на холандскиот или европскиот пазар на трудот. Ова значи дека вашиот работодавач прво мора да најде вработени во Холандија и ЕЕА и да го соопшти слободното работно место на UWV со пријавување во работна точка на UWV или со објавување таму. Само ако вашиот холандски работодавец може да докаже дека неговите интензивни напори за вработување не довеле до резултати, во смисла дека ниту еден холандски или вработен во ЕЕА не биле соодветни или достапни, можете да стапите во работен однос со овој работодавач. Патем, гореспоменатиот услов се применува помалку строго во ситуацијата на пренесување персонал во меѓународна група и кога станува збор за академски персонал, уметници, предавачи на гости или практиканти. На крајот на краиштата, од овие (британски) граѓани надвор од ЕУ не се очекува трајно да влезат во холандскиот пазар на труд.

Важечка дозвола за престој на вработен надвор од ЕУ

Друг важен услов што се наметнува за доделување на дозвола за работа TWV или GVVA е дека вие, како Британец и затоа државјанин надвор од ЕУ, имате (или ќе добиете) важечка дозвола за престој со која можете да работите во Холандија. Постојат различни дозволи за престој за работа во Холандија. Која дозвола за престој ви е потребна прво се утврдува врз основа на времетраењето за кое сакате да работите во Холандија. Ако тоа е пократко од 90 дена, визата за краток престој обично е доволна. Можете да аплицирате за оваа виза во холандската амбасада во вашата земја на потекло или во земјата со постојан престој.

Меѓутоа, ако сакате да работите во Холандија повеќе од 90 дена, видот на дозволата за престој зависи од работата што сакате да ја извршите во Холандија:

  • Трансфер во рамките на компанија. Ако работите за компанија надвор од Европската унија и сте префрлени во холандска филијала како приправник, менаџер или специјалист, вашиот холандски работодавач може да поднесе барање за дозвола за престој за вас во IND под GVVA. За да дадете ваква дозвола за престој, мора да исполнувате голем број услови, покрај голем број општи услови, како што се валиден доказ за идентитет и потврда за позадина, вклучувајќи важечки договор за вработување со компанија основана надвор од ЕУ. За повеќе информации во врска со интра-корпоративниот трансфер и соодветната дозвола за престој, ве молиме контактирајте Law & More.
  • Високо квалификуван мигрант. Високо квалификувана мигрантска дозвола може да се примени за високо квалификувани вработени од земји надвор од Европската унија кои одат да работат во Холандија на раководна позиција или како специјалист. Апликацијата за ова е доставена до IND од страна на работодавачот во рамките на GVVA. Оваа дозвола за престој не мора да ја барате самите. Сепак, мора да исполните многу услови пред да го дадете ова. Овие услови и повеќе информации за нив може да се најдат на нашата страница Мигрант на знаење. Забележете: различни (дополнителни) услови се применуваат на научни истражувачи во смисла на Директивата (ЕУ) 2016/801. Дали сте британски истражувач кој сака да работи во Холандија според упатството? Потоа контактирајте Law & More. Нашите специјалисти од областа на имиграцијата и законот за вработување со задоволство ви помагаат.
  • Европската сина карта. Европската сина карта е комбинирана дозвола за престој и работа за високообразовани мигранти на оние кои, како британски државјани, немаат државјанство на една од земјите-членки на Европската унија од 31 декември 2020 година, кои исто така се регистрирани во Треба да се пријави IND од работодавачот во рамките на GVVA. Како носител на европска сина карта, можете исто така да започнете да работите во друга земја-членка откако сте работеле во Холандија 18 месеци, доколку ги исполнувате условите во таа земја-членка. Можете исто така да прочитате кои услови се наоѓаат на нашата страница Мигрант на знаење.
  • Платено вработување. Покрај горенаведените опции, постојат и низа други дозволи со цел престој за платено вработување. Дали не се препознавате себеси во горенаведените ситуации, на пример затоа што сакате да работите како британски вработен на одредена холандска позиција во уметноста и културата или како британски дописник за холандски публицитет медиум? Во тој случај, веројатно ќе се примени различна дозвола за престој во вашиот случај и мора да исполнувате други (дополнителни) услови. Точната дозвола за престој што ви треба зависи од вашата ситуација. Во Law & More можеме да ги одредиме овие заедно со вас и врз основа на тоа да утврдиме кои услови мора да ги исполните.

Не е потребна работна дозвола

Во некои случаи, вие како британски државјанин не ви е потребна дозвола за работа TWV или GVAA. Забележете дека во повеќето исклучителни случаи сè уште треба да можете да презентирате важечка дозвола за престој и понекогаш да се пријавувате на UWV. Двата главни исклучоци од работната дозвола што обично ќе бидат најрелевантни се истакнати подолу:

  • Британски граѓани кои (дојдоа) да живеат во Холандија пред 31 декември 2020 година. Овие граѓани се опфатени со договорот за повлекување склучен помеѓу Велика Британија и Холандија. Ова значи дека дури и откако Обединетото Кралство конечно ја напушти Европската унија, овие британски државјани можат да продолжат да работат во Холандија без да им се бара дозвола за работа. Ова важи само доколку британските граѓани за кои станува збор поседуваат важечка дозвола за престој, како што е документ за постојан престој во ЕУ. Дали припаѓате на оваа категорија, но сепак немате валиден документ за престој во Холандија? Тогаш е паметно сепак да аплицирате за дозвола за престој на определено или неопределено време за да гарантирате слободен пристап до пазарот на трудот во Холандија.
  • Независни претприемачи. Ако сакате да работите во Холандија како самовработено лице, потребна ви е дозвола за престој „работа како самовработена личност“. Доколку сакате да добиете ваква дозвола за престој, активностите што ќе ги извршувате мора да бидат од суштинско значење за холандската економија. Производот или услугата што ќе ги понудите мора да има иновативен карактер за Холандија. Дали сакате да знаете кои услови мора да ги исполнувате и кои официјални документи мора да ги доставите за апликацијата? Потоа можете да контактирате со адвокатите на Law & More. Нашите адвокати се среќни да ви помогнат со апликацијата.

At Law & More разбираме дека секоја ситуација е различна. Затоа ние користиме личен пристап. Дали сакате да знаете кои (други) дозволи за престој и работа или исклучоци важат во вашиот случај и дали ги исполнувате условите за нивно доделување? Потоа контактирајте Law & More. Law & MoreАдвокатите се експерти во областа на законот за имиграција и вработување, така што тие можат правилно да ја проценат вашата состојба и заедно со вас да утврдат која дозвола за престој и работа одговара на вашата ситуација и кои услови мора да ги почитувате. Дали тогаш сакате да аплицирате за дозвола за престој или да го договорите барањето за работна дозвола? Дури и тогаш, Law & More специјалисти се среќни да ви помогнат.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.