Алтернативни форми на решавање спорови: зошто и кога да се избере арбитража?

Алтернативни форми на решавање спорови

Зошто и кога да се избере арбитража?

Кога страните се наоѓаат во конфликтна ситуација и не можат сами да го решат прашањето, одењето на суд е обично следниот чекор. Сепак, конфликтите меѓу страните можат да се решат на различни начини. Еден од овие методи за решавање спорови е арбитража. Арбитражата е форма на приватна правда и со тоа е алтернатива на правните постапки.

Алтернативни форми на решавање спорови: зошто и кога да се избере арбитража?

Но, зошто би одбрале арбитража наместо вообичаениот правен пат?

Постапката за арбитража суштински се разликува од судската постапка. Следните точки не само што ги опишуваат разликите помеѓу двата режима на решавање спорови, туку исто така ги истакнуваат придобивките од арбитражата:

  • Експертиза. Разликата со правните постапки е во тоа што во арбитражата конфликтот се решава надвор од судот. Партиите можат да назначат (непарен број) на самите независни експерти. Тие формираат арбитражен комитет (или арбитражниот одбор) кој се справува со конфликтот. За разлика од судијата, експертите или арбитерите работат во соодветното поле во кое се одвива спорот. Како резултат, тие имаат директен пристап до тоа специфично знаење и експертиза што е потребно за решавање на тековниот конфликт. И бидејќи судијата обично нема такво специфично знаење, честопати се случува во правни постапки судијата да смета дека е потребно да се известат од експерти за одредени делови од спорот. Ваквата истрага обично предизвикува значително одложување на постапката и исто така е поврзано со високи трошоци.
  • Изминувањето на времето. Освен одложувања, на пример преку вклучување експерти, самата постапка обично трае доста долго пред редовниот судија. На крајот на краиштата, самите процедури редовно се одложуваат. Честопати се случува судиите, од причини што не им се познати на странките, да одлучат да ја одложат пресудата еднаш или неколку пати за шест недели. Затоа, просечната постапка може лесно да трае една или две години. Арбитражата трае помалку време и често може да се реши во рок од шест месеци. Исто така, не постои можност да се поднесе жалба во арбитража. Доколку арбитражната комисија донесе одлука, конфликтот ќе заврши и случајот ќе биде затворен, што ги одржува минимум долгите и скапите процедури. Ова е различно само ако страните експлицитно се согласуваат едни со други за можноста за жалба.
  • Во случај на арбитража, самите страни ги сносат трошоците за постапката и употребата на стручни арбитри. Во прв степен, овие трошоци може да испаднат повисоки за странките од трошоците за одење на обични судови. На крајот на краиштата, арбитрите обично треба да бидат платени на час. Сепак, на долг рок, трошоците во арбитражната постапка за странките може да бидат пониски од трошоците во правната постапка. На крајот на краиштата, не само што судската постапка трае повеќе време, а со тоа и процедурални дејствија, туку во тој случај може да бидат потребни надворешни експерти што значи зголемување на трошоците. Ако победите во постапката за арбитража, арбитрите може да ги пренесат сите или дел од трошоците што сте ги направиле во постапката на другата страна.
  • Во случај на обична судска постапка, рочиштата во принцип се отворени за јавноста и одлуките за постапката честопати се објавуваат. Овој тек на настани може да не биде пожелен во вашата ситуација, со оглед на можната материјална или нематеријална штета. Во случај на арбитража, страните можат да обезбедат содржината и исходот на случајот да останат тајни.

Друго прашање е кога дали е паметно да се избере за арбитража наместо вообичаениот правен пат? Ова може да биде случај кога станува збор за конфликт во рамките на специфичните гранки. На крајот на краиштата, од различни причини, ваквиот конфликт обично бара не само решение во краток временски период, туку и пред сè експертиза што може да се гарантира и да се обезбеди во арбитражната постапка со цел да се дојде до решение. Арбитражниот закон е посебна гранка на спортот што често се користи во деловни активности, градежништво и недвижнини.

Со оглед на горенаведените точки, важно е страните, кога склучуваат договор, да обрнат внимание не само на комерцијалните или финансиските аспекти, туку и да ја разгледаат ситуацијата за решавање спорови. Дали поднесувате спор со другата страна до обичниот суд или избирате за арбитража? Доколку изберете арбитража, разумно е да се воспостави арбитражна клаузула во писмена форма во договорот или општите услови и услови на почетокот на врската со другата страна. Резултатот од таквата арбитражна клаузула е дека обичниот суд мора да се изјасни дека нема надлежност ако, и покрај обврзувачката клаузула за арбитража, странката му доставува спор.

Понатаму, ако независните арбитри донеле пресуда за вашиот случај, важно е да имате предвид дека оваа одлука е обврзувачка за страните. Ова значи дека двете страни мора да се придржуваат до пресудата на арбитражниот комитет. Доколку не го сторат тоа, арбитражниот комитет може да побара од судот да ги задолжи странките на тоа. Ако не се согласувате со пресудата, не можете да го доставите вашиот случај до судот откако ќе заврши арбитражната постапка.

Дали не сте сигурни дали согласувањето за арбитража е добар избор за вашиот случај? Ве молиме контактирајте го Law & More специјалисти. Можете исто така да контактирате Law & More ако сакате да изготвите договор за арбитража или да го проверите или ако имате прашања во врска со арбитражата. Можете да најдете повеќе информации за арбитража на нашата страница за арбитражни закони.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.