Блог

За скоро сите холандски радио станици се знае дека редовно подаруваат билети за концерти за промотивни

Билети за концерт за промотивни цели

Познато е дека скоро сите холандски радиостаници редовно им даваат билети на концерт во промотивни цели. Сепак, ова не е секогаш законско. Холандскиот комесаријат за медиуми неодамна им даде на НПО Радио 2 и 3 ФМ рап поради задникот. Причината? Јавниот радиодифузер се карактеризира со независност. Затоа, програмите на јавниот радиодифузер не треба да бидат обоени од комерцијални интереси и радиодифузерот не смее да го поттикне „повеќе од нормалното“ остварување профит на трети страни. Затоа, јавните радиодифузери можат да подарат билети за концерт само кога самите плаќале билети.

Сподели