Сè за аранжманот за заработка

Сè за аранжманот за заработка

Постојат многу работи што треба да се земат предвид при продажба на бизнис. Еден од најважните и најтешките елементи е често продажната цена. Преговорите може да се заглават тука, на пример, затоа што купувачот не е подготвен да плати доволно или не е во можност да добие доволно финансирање. Едно од решенијата што може да се понуди за ова е договор за аранжман за заработка. Ова е аранжман според кој купувачот плаќа само дел од набавната цена откако ќе бидат постигнати еден или повеќе специфични резултати во одреден временски период по датумот на трансакцијата. Таквиот аранжман, исто така, се чини дека е погоден да се договори доколку вредноста на компанијата варира и затоа е тешко да се утврди купопродажна цена. Покрај тоа, тоа може да биде средство за балансирање на распределбата на ризикот на трансакцијата. Сепак, дали е паметно да се согласиме за шема за заработка силно зависи од конкретните околности на случајот и од тоа како е изработена оваа шема за заработка. Во оваа статија, ќе ви кажеме повеќе за аранжманот за заработка и на што треба да обрнете внимание.

Сè за аранжманот за заработка

Услови

Во шемата за заработка, цената се одржува на ниско време за време на продажбата и ако се исполнети голем број услови во одреден временски период (обично 2-5 години), купувачот мора да плати преостаната сума. Овие услови можат да бидат финансиски или нефинансиски. Финансиските услови вклучуваат утврдување на минимален финансиски резултат (познат како пресвртница). Нефинансиските услови вклучуваат, на пример, продавачот или одреден клучен вработен да продолжат да работат за компанијата за одреден период по трансферот. Може да се размисли и за конкретни цели како што се добивање на одреден удел на пазарот или лиценца. Многу е важно условите да бидат подготвени колку што е можно попрецизно (на пример, во врска со сметководството: начинот на кој се пресметуваат резултатите). На крајот на краиштата, ова често е предмет на подоцнежна дискусија. Затоа, договорот за заработка честопати предвидува и други услови покрај целите и периодот, како на пример како треба да постапува купувачот во периодот, договори за спорови, контролни механизми, информативни обврски и како треба да се плати заработката .

Посветеност

Советот е често да бидете внимателни кога се согласувате за аранжман за заработка. Визијата на купувачот и продавачот може значително да се разликува. Купувачот честопати ќе има подолгорочна визија од продавачот, бидејќи тој сака да постигне максимална заработка на крајот на мандатот. Покрај тоа, разликата во мислењето може да се појави помеѓу купувачот и продавачот ако тој продолжи да работи во компанијата. Затоа, во аранжман за заработка, купувачот генерално има обврска да се труди да обезбеди дека на продавачот ќе му биде исплатена оваа максимална заработка. Бидејќи обемот на обврската за најдобри напори зависи од тоа што е договорено меѓу страните, важно е да се направат јасни договори за ова. Ако купувачот не успее во своите напори, можно е продавачот да го смета купувачот одговорен за висината на штетата што му недостига затоа што купувачот не вложил доволно напор.

Предности и недостатоци

Како што е опишано погоре, аранжманот за заработка може да содржи некои стапици. Сепак, тоа не значи дека нема корист за обете страни. На пример, на купувачот често му е полесно да обезбеди финансирање според аранжман за заработка заради изградба на ниска откупна цена со последователна исплата. Покрај тоа, цената за заработка честопати е соодветна бидејќи ја одразува вредноста на бизнисот. Конечно, можеби е убаво што поранешниот сопственик сè уште е вклучен во бизнисот со својата експертиза, иако ова може да предизвика и конфликт. Најголемиот недостаток на аранжманот за заработка е тоа што честопати се појавуваат спорови за толкувањето. Покрај тоа, купувачот исто така може да направи избор што негативно влијае на целите во рамките на неговата обврска за напор. Овој недостаток уште повеќе ја потенцира важноста на договорот за добро договор.

Бидејќи е многу важно правилно да организирате заработка, секогаш можете да контактирате Law & More со вашите прашања. Нашите адвокати се специјализирани во областа на спојувања и превземања и со задоволство ќе ви помогнат. Ние можеме да ви помогнеме во преговорите и ќе бидеме среќни да испитаме со вас дали аранжманот за заработка е добра опција за продажба на вашата компанија. Ако е така, ние ќе бидеме среќни да ви помогнеме во законско обликување на вашите желби. Дали веќе завршивте во спор во врска со аранжман за заработка? Во тој случај, ние ќе бидеме задоволни да ви помогнеме во медијацијата или помошта во каква било правна постапка.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.