Кога е потребен адвокат?

Кога е потребен адвокат?

Добивте покана и наскоро мора да се појавите пред судијата кој ќе одлучи за вашиот случај или можеби ќе сакате сами да започнете постапка. Кога е ангажирање адвокат кој ќе ви помогне во вашиот правен спор е избор и кога е ангажирање адвокат задолжително? Одговорот […]

Продолжи со читање
Што прави адвокат?

Што прави адвокат?

Штета претрпена од некој друг, уапсена од полицијата или сакајќи да се заложи за вашите права: разни случаи во кои помошта од адвокат сигурно не е непотребен луксуз, а во граѓански случаи дури и обврска. Но, што точно прави адвокатот […]

Продолжи со читање
привремен договор

Преоден надоместок за договор за вработување: Како функционира?

Под одредени околности, вработениот чиј договор за вработување завршува има право на законски определен надомест. Ова исто така се нарекува плаќање во транзиција, кое има за цел да го олесни преминот на друга работа или за можна обука. Но, кои се правилата во врска со ова плаќање во транзиција: кога е […]

Продолжи со читање
Клаузула за неконкурентна конкуренција: што треба да знаете?

Клаузула за неконкурентна конкуренција: што треба да знаете?

Клаузула за неконкуренција, регулирана во чл. 7: 653 од Холандскиот граѓански законик, е далекусежно ограничување на слободата на работникот да избере вработување што работодавачот може да го вклучи во договор за вработување. На крајот на краиштата, ова му овозможува на работодавачот да му забрани на работникот да влезе во служба на друга компанија, […]

Продолжи со читање
Законот за стечај и неговите постапки

Законот за стечај и неговите постапки

Претходно напишавме блог за околностите под кои може да се поднесе стечај и како функционира оваа постапка. Покрај стечајот (регулиран во Наслов I), Законот за стечај (на холандски Faillissementswet, во понатамошниот текст „Fw“) има две други постапки. Имено: мораториумот (Наслов II) и долгот […]

Продолжи со читање
Општи услови и услови за купување: B2B

Општи услови и услови за купување: B2B

Како претприемач, редовно склучувате договори. Исто така со други компании. Општите услови често се дел од договорот. Општите услови ги регулираат (правните) субјекти кои се важни во секој договор, како што се условите за плаќање и обврските. Ако, како претприемач, вие […]

Продолжи со читање
Признавање и извршување на странски пресуди во Холандија

Признавање и извршување на странски пресуди во Холандија

Дали пресудата донесена во странство може да се признае и/или изврши во Холандија? Ова е често поставувано прашање во правната практика што редовно се занимава со меѓународни страни и спорови. Одговорот на ова прашање не е недвосмислен. Доктрината за признавање и извршување на странските пресуди е доста сложена поради […]

Продолжи со читање
Сè за аранжманот за заработка

Сè за аранжманот за заработка

Постојат многу работи што треба да се земат предвид при продажба на бизнис. Еден од најважните и најтешките елементи е често продажната цена. Преговорите може да се заглават тука, на пример, затоа што купувачот не е подготвен да плати доволно или не е во можност да добие доволно финансирање. Еден од […]

Продолжи со читање
Што е законско спојување?

Што е законско спојување?

Дека спојувањето на удел вклучува трансфер на акции на компаниите што се спојуваат, јасно е од името. Терминот спојување на средствата исто така кажува, бидејќи одредени средства и обврски на една компанија ги презема друга компанија. Терминот законско спојување се однесува на единствената законски регулирана форма […]

Продолжи со читање
Развод со деца: комуникацијата е клучна

Развод со деца: комуникацијата е клучна

Откако ќе се донесе одлука за развод, има многу што да се договори и на тој начин да се разговара. Партнерите за развод обично се наоѓаат во емотивен ролеркостер, што го отежнува склучувањето на разумни договори. Уште потешко е кога има вклучени деца. Заради децата, вие сте […]

Продолжи со читање
Поднесете жалба за судот

Поднесете жалба за судот

Важно е да имате и да одржувате доверба во судството. Затоа можете да поднесете жалба ако сметате дека суд или член на судскиот персонал не се однесувал правилно кон вас. Треба да испратите писмо до одборот на тој суд. Вие […]

Продолжи со читање
Одлука за случајот со климата против Шел

Одлука за случајот со климата против Шел

Пресудата на Окружниот суд во Хаг во случајот Milieudefensie против Royal Dutch Shell PLC (во натамошниот текст: RDS) е пресвртница во парничните спорови за климата. За Холандија, ова е следниот чекор по револуционерната потврда на пресудата за Ургенда од Врховниот суд, каде државата […]

Продолжи со читање
Договор за донатор: Што треба да знаете?

Договор за донатор: Што треба да знаете?

Постојат неколку аспекти на раѓање дете со помош на донатор на сперма, како што се наоѓање на соодветен донатор или процес на оплодување. Друг важен аспект во овој контекст е правниот однос помеѓу страната што сака да остане бремена преку оплодување, сите партнери, донатор на сперма […]

Продолжи со читање
Трансфер на деловна активност

Трансфер на деловна активност

Ако планирате да пренесете компанија на некој друг или да преземете туѓа компанија, можеби ќе се запрашате дали ова преземање важи и за персоналот. Во зависност од причината зошто компанијата е преземена и како се врши преземањето, ова може или може [[]

Продолжи со читање
Договор за лиценца

Договор за лиценца

Правата на интелектуална сопственост постојат за да ги заштитат вашите креации и идеи од неовластено користење од трети страни. Меѓутоа, во одредени случаи, на пример, ако сакате да ги искористите вашите креации комерцијално, можеби ќе сакате другите да можат да го користат. Но, колку права сакате да дадете […]

Продолжи со читање
Улогата на Надзорниот одбор во време на криза

Улогата на Надзорниот одбор во време на криза

Покрај нашиот општ напис за Надзорниот одбор (во натамошниот текст „СБ“), ние исто така би сакале да се фокусираме на улогата на СБ во кризни периоди. Во време на криза, зачувувањето на континуитетот на компанијата е поважно од кога било, така што мора да се направат важни размислувања. […]

Продолжи со читање
Надзорниот одбор

Надзорниот одбор

Надзорниот одбор (во натамошниот текст „СБ“) е орган на БВ и НВ што има надзорна функција врз политиката на управниот одбор и општите работи на компанијата и на поврзаното претпријатие (член 2: 140/250 став 2 од холандскиот граѓански законик („DCC“). Целта на […]

Продолжи со читање
Земјиштето на законската двостепена компанија

Земјиштето на законската двостепена компанија

Законската двостепена компанија е посебна форма на компанија што може да се однесува на НВ и БВ (како и задругата). Често се смета дека ова се однесува само на меѓународно оперативни групи со дел од нивните активности во Холандија. Сепак, ова не мора […]

Продолжи со читање
Превентивно старателство: кога е дозволено?

Превентивно старателство: кога е дозволено?

Дали полицијата ве задржа со денови и дали сега се прашувате дали ова го прави строго книгата? На пример, затоа што се сомневате во легитимноста на нивните основи за тоа или затоа што верувате дека времетраењето било предолго. Сосема е нормално дека вие, или […]

Продолжи со читање
Поранешниот партнер со право на одржување не сака да работи

Поранешниот партнер со право на одржување не сака да работи

Во Холандија, одржувањето е финансиски придонес за трошоците за живот на поранешниот партнер и на сите деца по разводот. Тоа е износ што го добивате или мора да го плаќате на месечно ниво. Доколку немате доволно приходи за да се издржувате, имате право […]

Продолжи со читање
Кои се вашите права како закупец?

Кои се вашите права како закупец?

Секој закупец има право има две важни права: право на уживање во животот и право на заштита на изнајмување. Онаму каде што разговаравме за првото право на закупецот во врска со обврските на сопственикот, второто право на закупецот излезе во посебен блог за […]

Продолжи со читање
Заштита на закуп Слика

Заштита на изнајмување

Кога изнајмувате сместување во Холандија, автоматски имате право на заштита од изнајмување. Истото важи и за вашите со-станари и подвлажници. Во принцип, заштитата на закупнината опфаќа два аспекта: заштита на цената на изнајмувањето и заштита од закупнина од раскинување на договорот за закуп во смисла дека сопственикот не може едноставно […]

Продолжи со читање
Развод во 10 чекори

Развод во 10 чекори

Тешко е да се одлучи дали да се разведе. Откако ќе одлучите дека ова е единственото решение, процесот навистина започнува. Треба да се договорат многу работи и исто така ќе биде емотивно тежок период. За да ви помогнеме на вашиот пат, ќе дадеме […]

Продолжи со читање
Аплицирање за работна дозвола во Холандија

Аплицирање за работна дозвола во Холандија. Ова е она што вие како граѓанин на Велика Британија треба да го знаете.

До 31 декември 2020 година, сите правила на ЕУ беа во сила за Велика Британија и граѓаните со британска националност лесно можеа да започнат да работат во холандски компании, т.е. без дозвола за престој или работа. Меѓутоа, кога Велика Британија ја напушти Европската унија на 31 декември 2020 година, ситуацијата се промени. […]

Продолжи со читање
Обврски на сопственикот Слика

Обврски на сопственикот

Договорот за изнајмување има различни аспекти. Важен аспект на ова е сопственикот и обврските што ги има кон закупецот. Појдовна точка во однос на обврските на сопственикот е „уживањето што закупецот може да го очекува врз основа на договорот за изнајмување“. На крајот на краиштата, обврските […]

Продолжи со читање
Што треба да направите ако не сте во можност да ги исполните вашите алиментни обврски? Слика

Што треба да направите ако не сте во можност да ги исполните вашите алиментни обврски?

Алиментацијата е додаток на поранешниот сопруг и децата како придонес за одржување. Лицето кое треба да плати алиментација се нарекува и должник за издршка. Примателот на алиментација често се нарекува лице кое има право на издршка. Алиментација е износ што […]

Продолжи со читање
Конфликт на интереси на режисерот Слика

Конфликт на интереси на директорот

Директорите на компанијата во секое време треба да бидат водени од интересот на компанијата. Што ако директорите треба да донесат одлуки што вклучуваат нивни лични интереси? Каков интерес преовладува и што се очекува да стори режисер во ваква ситуација? Кога има конфликт на […]

Продолжи со читање
Промена на данокот на трансфер: почетниците и инвеститорите обрнуваат внимание! Слика

Промена во данокот на трансфер: почетниците и инвеститорите обрнуваат внимание!

2021 година е година во која неколку работи ќе се променат во областа на законодавството и регулативата. Ова е случај и во врска со данокот на трансфер. На 12 ноември 2020 година, Претставничкиот дом го одобри предлог-законот за прилагодување на данокот на трансфер. Целта на овој […]

Продолжи со читање
Задржување на насловот Слика

Задржување на правото на сопственост

Сопственоста е најсеопфатното право што едно лице може да го има во добро, според Граѓанскиот законик. Како прво, тоа значи дека другите мора да ја почитуваат сопственоста на таа личност. Како резултат на ова право, сопственикот треба да утврди што ќе се случи со неговата стока. За […]

Продолжи со читање
Ревизија на законот за НВ и односот маж / жена Слика

Ревизија на законот за НВ и односот маж / жена

Во 2012 година, законот за БВ (приватна компанија) беше поедноставен и стана пофлексибилен. Со влегувањето во сила на Законот за поедноставување и флексибилност на законот за БВ, на акционерите им беше дадена можност да ги регулираат меѓусебните односи, така што се создаде поголем простор за прилагодување на структурата на компанијата […]

Продолжи со читање
Заштита на трговските тајни: Што треба да знаете? Слика

Заштита на трговските тајни: Што треба да знаете?

Законот за трговски тајни (Wbb) се применува во Холандија од 2018 година. Овој закон ја спроведува Европската директива за усогласување на правилата за заштита на неоткриеното знаење и деловно информирање. Целта на воведувањето на Европската директива е да се спречи фрагментацијата на правилата во сите […]

Продолжи со читање
Сурогат мајчинство во Холандија Слика

Сурогат мајчинство во Холандија

Бременоста, за жал, не е прашање на секаков родител кој има желба да има деца. Покрај можноста за посвојување, сурогат-мајчинството може да биде опција и за намерниот родител. Во моментот, сурогат-мајчинството не е регулирано со закон во Холандија, што го прави правниот статус […]

Продолжи со читање
Меѓународно сурогат мајчинство Слика

Меѓународно сурогат-мајчинство

Во пракса, наменетите родители сè повеќе избираат да започнат програма за сурогат мајчинство во странство. Тие можат да имаат различни причини за ова, сите поврзани со несигурната позиција на наменетите родители според холандскиот закон. Овие накратко се дискутираат подолу. Во оваа статија објаснуваме дека можностите во странство можат […]

Продолжи со читање
Родителски авторитет Слика

Родителски авторитет

Кога се роди дете, мајката на детето автоматски има родителско овластување над детето. Освен во случаи кога самата мајка во тоа време е сè уште малолетна. Ако мајката е омажена за нејзиниот партнер или има регистрирано партнерство за време на раѓањето на детето, […]

Продолжи со читање
Предлог-закон за модернизација на партнерските слики

Предлог-закон за модернизација на партнерства

До денес, Холандија има три правни форми на партнерство: партнерство, општо партнерство (VOF) и командитно партнерство (CV). Тие главно се користат во малите и средни претпријатија (МСП), земјоделскиот сектор и услужниот сектор. Сите три форми на партнерство се засноваат на регулатива што датира […]

Продолжи со читање
Law & More B.V.