Колку време трае разводот?

Колку време трае разводот? Откријте ги чекорите и временските рокови на процесот на развод

Разводот е длабок настан во животот на секој погоден од него. Тоа е често емотивен и сложен процес кој се случува различно за секој пар. Разбирањето на чекорите и времето потребно за секоја фаза може да ви помогне подобро да се подготвите за постапката за развод и да имате реални очекувања од процесот. Овој блог дава преглед за тоа што да очекувате за време на постапката за развод и колку долго обично може да потрае.

Во Холандија, постапката за развод се одвива преку суд. Адвокатот поднесува барање за развод до судот, што може да биде заедничка или еднострана молба. Времетраењето на разводот може многу да варира во зависност од различни фактори, како што се сложеноста на случајот и соработката на двете страни.

Подолу се дадени неколку општи чекори и временски индикации за процесот на развод:

Подготовка и поднесување на апликацијата:

Првата критична фаза на развод е подготовка и поднесување барање за развод.

Заедничко барање за развод

Во заедничката петиција, двајцата партнери се согласуваат за разводот и сите поврзани работи. Договорите се запишуваат во договор за развод. Доколку се вклучени малолетни деца, мора да се изготви и план за родителство. Заветот за развод и родителскиот план се доставуваат до судот со барањето. Ако се е во ред, не смее да има рочиште, а судијата издава декрет. Оваа постапка обично е побрза од едностраното барање и трае во просек два месеци, исто така во зависност од тоа колку е зафатен судот.

Еднострано барање за развод

Постапката обично трае подолго со еднострано барање за развод. Ова е затоа што страните често не можат да се договорат за аранжманите во врска со децата или поделбата на брачните средства. Згора на тоа, со еднострано барање, исто така, секогаш ќе има судско рочиште. Времетраењето на овие постапки во просек варира помеѓу 6 и 12 месеци. Во некои случаи, може да достигне дури 18 месеци или подолго. Исто така, брзината зависи од тоа колку брзо двете страни ги обезбедуваат потребните документи.

Реакција од другата страна:

Во едностраната пријава, спротивната страна има рок од шест недели да поднесе одбрана до судот. Ова може да се продолжи еднаш за шест недели. Брзината на оваа фаза може да варира во зависност од соработката на вашиот (поранешен) партнер.

Нашите адвокати ќе ве водат низ овој процес и ќе се погрижат комуникацијата со вашиот (поранешен) партнер да биде максимално непречена. Ова помага да се минимизираат потенцијалните одложувања и конфликти.

Судско рочиште и одлука:

Откако ќе се достават сите потребни документи, случајот може да се однесе на суд. Во зависност од тоа колку се зафатени судовите, судското рочиште понекогаш може да трае со месеци.

Правилен датум на разделба:

По одлуката на судот, разводот сепак мора да биде заведен во матичната книга на родените. По регистрацијата, разводот е официјален. Овој административен процес вообичаено може да се случи само откако ќе истече 3-месечниот период за жалба. Доколку странките се договорат за регистрација на разводот, нашите адвокати можат да состават отказ што ќе го потпишат двете страни. Во тој случај, странките не треба да чекаат три месеци пред да се регистрира разводот. Доколку странката не соработува при потпишување на отказ, разводот може да се регистрира по три месеци со нежалбен акт, за кој се бара на суд.

Заклучок

Едноставен заеднички развод може да се заврши во рок од два месеци, додека покомплексните (еднострани) разводи може да потраат подолго.

At Law & More, разбираме дека секој развод е уникатен и ќе биде предизвик. Нашиот тим од искусни адвокати за семејно право е подготвен да ве води низ секој чекор од процесот за да можете да го постигнете најдобриот можен исход.

Зошто да изберете Law & More?

Искуство и експертиза: нашите адвокати се специјализирани за семејно право и имаат долгогодишно искуство во случаи на развод.

Лично внимание: Секој развод е уникатен, затоа имајте ги вашите најдобри интереси на срцето.

Ефикасност и брзина: имаме за цел да се справиме со вашиот развод што е можно поефикасно и побрзо без да се загрози квалитетот.

At Law & More, разбираме колку сложен и тежок може да биде процесот на развод. Нудиме стручен правен совет и лична, посветена поддршка за да ве водиме низ секоја фаза. Дали имате какви било прашања или би сакале итен совет? Ако е така, ве молиме контактирајте со нас.

Law & More