Развод без соработка

Развод без соработка со партнерот: ваш водич за непречено решавање

Отпочнувањето на развод никогаш не е лесно, особено кога вашиот партнер одлучи да не соработува. Сакате развод, но партнерот не се согласува. Ова може да се случи од различни причини, како што се несогласувања околу разводот или ситуации кога комуникацијата е целосно прекината. Сепак, можете да продолжите со развод без нивна согласност. Вие и еден адвокат поднесувате еднострана претставка до судот за да го направите ова.

Едностраниот развод може да се чувствува како да се соочувате сами со планина правни предизвици. За среќа, не мора да поминете низ овој процес сами. Law & More нуди експертиза и поддршка за да го оставите овој тежок период зад вас.

Правни чекори во едностран развод

Ангажирај адвокат:
Првиот чекор е да ангажирате искусен адвокат за развод. Нашите адвокати можат да ве водат низ процесот и да се погрижат вашите интереси да бидат најважни. 

Поднесување на петицијата:
Вашиот адвокат ќе поднесе барање за развод до судот. Ова ќе каже дека сакате да се разведете и зошто. Може да бидат вклучени и прашања како што се алиментација, поделба на имотот и договори во врска со децата.

Услуга на петицијата:
Петицијата мора официјално да му биде доставена на вашиот (поранешен) партнер. Ова значи дека судскиот извршител мора лично да му го предаде документот.

Одговор на партнерот:
Вашиот (поранешен) партнер може да одговори на барањето со поднесување изјава за одбрана.

Судско рочиште:
Судијата ќе ги сослуша двете страни пред да донесе одлука.

Исход и заклучок

Откако судијата ќе го изрече разводот, тој мора да се запише во матичната книга на родените. Оттогаш, официјално сте разведени.

Заеднички предизвици

Емоционален стрес: разводот често е емоционално стресен. Важно е да побарате поддршка од пријателите, семејството или терапевтот.

Правни компликации: правните аспекти на едностраниот развод може да бидат сложени. Потпрете се на стручноста на вашиот адвокат за да се движите низ овие компликации. 

Зошто да изберете Law & More?

Едностраниот развод, познат и како развод без партнер, претставува специфични предизвици, но со соодветна правна поддршка и подготовка, можете да го преземете овој чекор. Нашите адвокати се спремни да ве водат на секој чекор од патот и да се погрижат вашиот развод да помине што е можно полесно:

Лично внимание: разбираме дека секоја ситуација е уникатна и нудиме решенија прилагодени за да одговараат на вашите специфични околности.

Темелна подготовка: ние гарантираме дека сите ваши правни документи се целосни и точни за да бидете силни во вашиот случај.

Професионално застапување: нашите адвокати имаат долгогодишно искуство во судницата и ќе ги задржат вашите интереси во прв план. 

At Law & More, разбираме колку сложен и предизвикувачки може да биде процесот на развод. Нудиме стручен правен совет и лична, посветена поддршка за да ве водиме низ овој процес. Дали имате какви било прашања или сакате итен совет? Ако е така, ве молиме контактирајте со нас.

Law & More